Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Migranții, masa de manevră a lui Erdogan

migranti.jpeg

Migranți blocați în Turcia, la frontiera cu Grecia, 1 martie 2020
Image source: 
Sarıcaali (Turkey) via AFP via rfi.fr

Noul val de migranți care se îndreaptă spre granițele răsăritene ale Uniunii Europene îi îngrijorează pe comentatori. Courrier International vorbește despre o criză umanitară și titrează: ”Migranții, prizonierii manevrelor politice ale președintelui Erdogan”.

”Lipsiți de resurse dar și de speranță, mii de migranți sirieni, afgani și irakieni sunt blocați, începând cu ultimul week-end, la granița Turciei cu Grecia. Președintele Erdogan a decis să-i lase să plece spre Europa, numai că Grecia a blocat majoritatea punctelor de trecere a frontierei”, scrie revista franceză.

În timp ce cotidianul belgian Le Soir transmite că sute de familii de migranți au crezut că, după anunțul lui Erdogan, vor găsi granițele deschise. ”Au sperat, fără să știe că de fapt ei sunt obiectul unei târguieli politice”, continuă ziarul belgian.

”Cu anunțul său, Erdogan nu a urmărit decât un singur scop: să pună presiune pe Uniunea Europeană, fluturând spectrul crizei migratorii din 2015.

Le Soir reamintește că, ”angajat într-o încleștare sângeroasă cu regimul lui Bachar El-Assad, președintele turc speră să-i forțeze pe europeni să se implice în conflict de partea sa. Astfel, migranții s-au trezit prizonieri în mijlocul unui mare joc politico-diplomatic”.

Trimisul special al ziarului El País povestește soarta unui tânăr irakian și a apropiaților lui: După ce au înțeles că nu pot trece în Grecia, au încercat să se întoarcă la Istanbul. ”Eram 15 familii, în taxiuri... poliția turcă ne-a oprit pe drum și ne-au zis să ne întoarcem la frontieră”. Tânărul Zekerya  e disperat: ”Nu știm încotro s-o mai luăm...”, îi spune tânărul corespondentul ziarului spaniol.

Calea rutieră pare închisă ermetic, dar calea maritimă mai puțin: ”Date fiind și condițiile meteo bune, sosirile în porturile de pe insulele grecești se accelerează. 16 ambarcațiuni cu peste 400 de migranți la bord au sosit în insulele Lesbos, Chios și Samos duminică dimineața. Alte mii de migranți așteaptă pe coasta turcă să le vină rândul”, transmite publicația greacă Kathimerini.

Dar – continuă ziarul  nici soarta celor care ajung în insule nu e ușoară. Zeci de localnici din Lesbos îi așteptau pentru a-i împiedica să debarce. Pe insulă se află un  centru de refugiați deja suprapopulat – construit pentru 3000 de oameni, dar care adăpostește în prezent circa 20 000.

Și tot Khatimerini atrage atenția că materialele video care ar arăta un refugiat sirian împușcat mortal în apropiere de Evros, la granița cu Turcia, sunt „știri false”.

„Solicităm tuturor să dea dovadă de prudență atunci când prezintă știri care promovează propaganda turcească ”, a replicat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena.

 

Ostilitate din partea localnicilor

Nici soarta celor care reușesc să pună piciorul pe pământul Greciei nu este prea fericită. Localnicii nu se mai arată atât de îngăduitori precum în 2015, observă jurnaliștii.

The Guardian a discutat cu un sergent din Poliția Insulei Lesbos: ”Ca să fiu sincer, sunt pesimist. Azi am avut impresia că suntem iar în 2015. Vremea e foarte bună, dar fluxul acesta de migranți nu e de bun augur. Situația e explozivă în insulă. Avem deja 27 000 de migranți aici iar localnicii și-au pierdut deja răbdarea. Totul poate degenera foarte ușor...”

Iar Apostolis Fotiadis, expert în politici migratorii, scrie în La Stampa: ”Grecia se vede prinsă între Turcia, care se folosește de migranți din rațiuni geopolitice și UE care nu vede alt scenariu decât acela de a-și menține frontierele externe închise. Guvernul grec va face tot ce poate pentru a-și ermetiza frontierele și va folosi situația creată drept scuză pentru instituirea unor politici mai severe”.

Bloomberg notează la rândul său că în timp ce mii de solicitanți de azil continuă să se îndrepte spre Grecia, cresc și perspectivele unei izbucniri de violență necontrolate cu forțele de securitate grecești trimise în întâmpinare.

Ministrul Securității Interne din Grecia a declarat sâmbătă că mesajul Atenei este acela că nimeni nu va trece în Europa fără documentele legale de călătorie.

Un diplomat al UE de la Bruxelles a opinat însă că transpunerea în realitate a acestui mesaj poate fi dificilă, cu excepția cazului în care întregul bloc, inclusiv Germania, le explică oamenilor care încearcă să părăsească Turcia că drumul este închis.

”Un nou val migrator ar putea destabiliza o situație deja delicată creată în regiune de restricțiile legate de răspândirea coronavirusului, care nu ține cont de frontierele naționale. Iar populiștii anti-imigrație, mai ales din Italia și Germania, abia așteaptă să profite...”, mai observă Bloomberg.

Revista presei internaționale din 3 martie 2020