Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câți bani va arunca Bloomberg în campania lui Biden?

bloomberg22.jpg

Sursa imaginii: 
cnn.com

Cine va fi concurentul lui Donald Trump în alegerile din noiembrie? Presa internațională comentează rezultatele din ”Super marți” dar și retragerea lui Mike Bloomberg.

"Biden reușește o schimbare incredibilă în favoarea sa", notează Politico.

Aceste rezultate confirmă că „revenirea fostului vicepreședinte este foarte reală, într-o cursă transformată brusc într-una  împotriva senatorului Bernie Sanders”,  observă CNN.

În Franța, Le Figaro scrie despre Biden că ”era dat ca și mort politic din urmă cu două săptămâni, dar marți a înregistrat o creștere spectaculoasă, chiar dacă rivalul său Bernie Sanders a rezistat. Cu o serie impresionantă de victorii în „Super marți”, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama este acum în creștere. Ilustrare a acestei reveniri uimitoare: Joe Biden i-a luat lui  Bernie Sanders și statul Texas, cu o mare sumă de delegați”.

Pentru Ther New York Times, așa cum a fost cazul și în Carolina de Sud, electoratul de culoare s-a dovedit crucial pentru revenirea lui Joe Biden. 

”După toate ezitările fostului vicepreședinte, alegătorii democrați au decis că el este cel mai sigur pariu. Poate tot ce aveau nevoie era să audă  de la el un discurs despre victorie; asta s-a întâmplat sâmbătă, în Carolina de Sud.

Dar mai rămân multe întrebări. El rămâne predispus la poticniri verbale și poartă bagaje politice semnificative”.

Le Monde observă că noaptea de marți a arătat limintele lui Sanders. ”Seara a fost însoțită și de o confirmare: în timp ce acesta a demonstrat timp de luni întregi capacitatea sa de a atrage la urne un electorat depărtat de politică  - și asta prin îndrăzneala propunerilor sale -  de data aceasta fenomenul nu s-a mai repetat”. 

Mergem și la Vanity Fair. Revista axată pe viața vedetelor observă noul branding al lui Biden: a intrat în scenă Emo Joe!

”El a avut întotdeauna ceea ce se poate nume „the connect”. Acum, campania sa se va concentra pe accentuarea valențelor emoționale într-o ofertă pentru  femei și oamenii din suburbii care au condus victoria democratică zdrobitoare din aceste zone din 2018”.

CNN comentează că decizia lui Michael Bloomberg de a renunța la cursă înseamnă, de asemenea, că fostul primar din New York nu va trebui să facă publice detalii despre marea sa avere.

”Fostul primar al orașului New York trebuia să prezinte primul său raport personal de informare financiară către autoritățile de reglementare ale alegerilor federale pe 20 martie, după ce a solicitat și a primit două prelungiri la termenul de depunere.

Acum, că a abandonat, obligația dispare și ea”.

Time observă că anunțul lui Bloomberg a venit la mai puțin de 12 ore de la performanța surprinzător de bună a lui Biden. ”A fost o lovitură grea pentru magnatul mass-media, care, după ce a intrat în cursă, a sărit primele patru runde, mizând că o victorie puternică în ”Super Marți” îi va oferi impulsul necesar”.

Newsweek se întreabă dacă Mike Bloomberg va arunca miliardele sale și în mașina de campanie din spatele lui Joe Biden.

”Bogăția personală „obscenă” a lui Bloomberg - așa cum a descris-o Sanders - și o impresionantă infrastructură de campanie națională ar putea supraîncărca a campaniei”, estimează Newsweek.

 

În zona baltică se află în curs de realizare un amplu proiect feroviar , finanțat din fonduri europene. Însă tot mai multe voci critice se fac auzite în regiune.

 

Portalul Eurotopics vorbește despre Rail Baltica, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură europeană. Până în 2026, trenurile ar trebui să lege Varsovia de Helsinki, trecând prin Kaunas, Riga și Tallinn. Vastul proiect este finanțat în principal din fonduri europene. Dar presa din regiune discută deja despre eșecurile proiectului.

Rail Baltica este un abis, titrează publicația Alfa din Lituania.

„Se pare că aproximativ 700 de milioane de euro vor fi necesari pentru a înlocui șinele actuale, deoarece acestea nu permit trenurilor să circule cu viteza planificată (cel puțin 200 km / h). Ministrul adjunct al Transporturilor ne  spune că șinele vechi pot fi încă folosite - poate ca să mergem în Polonia cu  drezina pentru a ne cumpăra bere ieftină de acolo. ”

Un tren pentru nicăieri, un tigru de hârtie, reacționează șoi ziarul eston Eesti Päevaleht:

„Facem proiecte, construim ici și colo și alocăm fonduri. Dar nici nu știm dacă în anii 2020 am putea ajunge chiar de la Tallinn la Parnü, în sudul Estoniei, ca să nu mai vorbim de alte destinații. Dacă șefii guvernulor statelor baltice nu reușesc să îmbunătățească managementul companiei și să convingă Finlanda să revină în afacere, atunci nu are rost să vorbim despre un proiect internațional „Rail Baltica”. Urmărind „cooperarea” așa cum există astăzi, aceasta înseamnă că într-un anumit număr de ani, în cel mai bun caz, va exista o linie feroviară scumpă, care va fi denumită internațională, dar care nu va „nu va îmbunătăți într-adevăr legătura feroviară dintre Estonia și Europa”.

Forța de muncă ar putea să se epuizeze, avertizează la rândul său publicația letonă Diena:

"Pe lângă certurile legate de ambițiile politice și opiniile divergente în ceea ce privește utilitatea economică a Rail Baltica, acest proiect îi pune pe cei responsabili în fața unei provocări practice. Să sperăm că Rail Baltica nu va fi construită în grabă și calitatea nu va fi sacrificată pe altarul termenelor. ... Politicienii și antreprenorii au înțeles deja că mii de lucrători ar fi necesari simultan. Este posibil ca rezervele locale să nu fie suficiente și, fie să atragă lucrători din alte sectoare, fie să deschidă piața muncii către muncitori ucraineni și belarusi. "