Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ar putea coronavirusul să stopeze ”epidemia de prostie”? (Le Point)

coronavirus.png

Image source: 
pixabay.com

Economia franceză se pregătește să experimenteze pe scară largă lucrul la domiciliu, titrează ziarul cu profil e afaceri Les Echos: 

”Pe măsură ce epidemia se extinde în Franța, probabilitatea ca firmele să decidă ca salariații să lucreze de acasă e din ce în ce mai mare.

”Asta e destul de ușor de decis în sectorul terțiar, dar în cazul fabricilor și uzinelor va fi ceva mai complicat”, spune un industriaș îngrijorat.

”Lucrăm pentru a stabili în avans măsurile care se impun. Vrem să dăm voie mai întâi autorităților să-și transmită mesajul, pentru a nu perturba inutil comunicarea pe acest subiect sensibil”, a transmis grupul auto PSA, deținătorul unor branduri precum Peugeot, Citroen sau Opel.

Directorii de la Peugeot țin permanent legătura cu prefecții, iar la Renault ”o celulă de criză se reunește zilnic, la sfârșitul zilei, pentru a decide măsurile care se impun pentru a doua zi”.

Grupul farmaceutic Sanofi ia și el în calcul varianta în care salariații vor lucra de acasă și a transmis că ”vom lua toate măsurile de a menține producția la nivelul necesităților pacienților noștri”.

Companiile aeriene Air France și KLM le-au recomandat angajaților să-și ia zilele de concediu la care au dreptul și chiar zile de concediu fără plată, iar celor aflați în zone de risc, să  lucreze cât mai mult de la domiciliu.

Grupul energetic EDF și-a reactualizat planul de acțiune pentru prevenirea penelor de electricitate și va asigura funcționarea centralelor nucleare ”cu personal minim”. ”Putem asigura funcționarea instalațiilor în condiții de siguranță cu un personal redus cu 25%, de la 8 la 12 săptămâni”, a transmis compania.

În timp ce Le Point se întreabă, în editorialul său, dacă nu cumva coronavirusul ar putea să stopeze epidemia de prostie?

Confruntați cu un pericol real, cetățenii par să dea mai multă atenție oamenilor de știință. Militanții antivaccin și colapsologii sunt parcă mai puțin zgomotoși.

Poate că acest coronavirus este pe cale de a opri o altă epidemie: suspicionita față de știință.

Sociologul Gérald Bronner spunea că riscăm să alunecăm pe o pantă a ”democrației credulilor”, în care ”factorul de decizie în cazul unei probleme colective nu va mai fi consensul științific, ci credințele și superstițiile”.

Discursul științific pare acum să-și fi regăsit prestigiul. Oare, confruntați cu un pericol atât de real, vom deveni, în sfârșit, raționali?”, se întreabă Le Point.Roma a extins carantina la nivelul întregii țări. Iar ziarele italiene se întrec în titluri care citează îndemnurile premierului Conte, observă Courrier international. 

Școlile și universitățile vor rămâne închise până la 3 aprilie, toate reuniunile publice interzise și toate evenimentele sportive suspendate, mai transmite revista franceză.

 ”Toată Italia să rămână acasă” ,  a titrat Corriere della Sera. ”Responsabilitate. Nu mai avem timp” , a avertizat La Repubblica.  

”Italia este prima țară din lume care restricționează deplasările cetățenilor pe întreg teritoriul țării”, continuă ziarul, care vorbește și despre ”cozile nocturne interminabile de la supermarketuri, de la Roma până la Napoli”

New York Times, Wall Street Journal, The Guardian, BBC, Le Monde, El País, El Mundo, … toate pun în prim plan situația din Italia, observă La Stampa: ”. Tonul este cel al unei decizii istorice, fără precedent”

Așa numitul ”formular de autocertificare”, indispensabil în cazul deplasărilor, este afișat pe toate site-urile italiene de informații italiene. Acest document ”trebuie obligatoriu prezentat la toate punctele de control din aeroporturi, gări, cabine de taxare”, explică cotidianul.

Il Messagero atrage atenția asupra ”riscului pedepsei cu închisoarea pentru cei care nu respectă carantina”.

O măsura drastică era necesară, spune HuffPost Italia, deoarece italienii  nu prea respectă directivele:

„Toți președinții regionali au indicat faptul că mulți oameni au interpretat  reglementarea ca pe o perioadă de vacanță: milanezii se duc la schi în Trentino, ligurii în Toscana, tinerii continuă să iasă în baruri și cafenele fără respectarea regulilor de distanță și prudență. Paralizia națiunii este și consecința necesară a acestei lipse de simț civic. "Comentatorii se îngrijorează cu privire la consecințele economice și sociale ale crizei. Coronavirusul lovește în inima economiei germane, titrează der Spiegel.

”Deși numărul persoanelor infectate în Germania este mic comparativ cu alte țări, epidemia a infectat deja economia. Nu doar companiile care fac export-import cu China sunt afectate, ci și furnizorii de servicii, distribuitorii și chiar micii meșteșugari. Sunt afectate hotelurile, restaurantele, companiile de turism și aeriene, din cauza anulării a nenumărate evenimente și călătorii de afaceri.

Și e doar începutul. Când stocurile se vor sfârși, companiile care depind de produse importate din China vor fi obligate să-și limiteze sau să-și oprească activitatea. Iar dacă epidemia va continua, întregi categorii sociale vor trebui să rămână acasă, iar consumul va scădea dramatic”.

În Franța,  L'Express atrage atenția că virusul afectează grav țările din Golf. Iar răbușirea prețului petrolului, provocată de Ryad, este un pariu foarte riscant pentru Arabia Saudită:

La Ryad e panică”, ne spune precipitat un diplomat saudit. Eșecul de la sfârșitul săptămânii trecute al negocierilor dintre țările OPEC și Rusia pentru reglarea ofertei mondiale de petrol, a pus sare pe rană.

Decizia surpriză a Arabiei Saudite de a-și mări producția a avut efectul unui adevărat cutremur pe piața mondială, deja afectată de scăderea dramatică a cererii din China, cel mai mare importator din lume, cu 14% din consumul mondial.

Prețul a scăzut de la 60 de dolari barilul la jumătatea lui februarie, la 30 de dolari lunea aceasta. Să vedem dacă Arabia Saudită își va putea duce până la capăt amenințările, dat fiind că și pe teritoriul ei coronavirusul se răspândește foarte rapid...

Revista presei internaționale din 11 martie 2020