Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirusul ar putea schimba politica globală

container.jpg

Image source: 
pixabay.com

Noul coronavirus se profilează ca un puternic test de stres pentru globalizare, scrie revista americană Foreign Affairs:

Pe măsură ce lanțurile de aprovizionare se descompun, statele încep să controleze aprovizionarea medicală și se grăbesc să limiteze călătoriile, criza forțează o reevaluare majoră a economiei globale interconectate.

Nu numai că globalizarea a permis răspândirea rapidă a bolilor contagioase, dar a favorizat o interdependență profundă între companii și națiuni, care le face mai vulnerabile la șocuri neașteptate. Acum, firmele și țările deopotrivă descoperă cât de vulnerabile sunt.

Dar lecția noului coronavirus nu este că globalizarea a eșuat. Lecția este că globalizarea este fragilă, în ciuda sau chiar din cauza beneficiilor sale. Timp de zeci de ani, eforturile imense ale companiilor de a-și crește competitivitatea au generat o bogăție fără precedent.

Globalizarea a creat, de asemenea, un sistem complex de interdependență.

Companiile au creat lanțuri de aprovizionare la nivel mondial, dând naștere unei rețele încâlcite care țes împreună economia mondială. Componentele unui anumit produs dat ar putea acum să provină din zeci de țări.

Și pe măsură ce producția a devenit globală, țările au devenit de asemenea mai interdependente, deoarece nici o țară nu putea controla toate bunurile și componentele de care avea nevoie economia sa. Economiile naționale au fost subsumate unei vaste rețele globale de furnizori.

Întrucât factorii de decizie din întreaga lume se luptă pentru a face față noului coronavirus și consecințelor acestuia, va trebui să se confrunte cu faptul că economia globală nu funcționează așa cum au crezut .

Furnizorii cu o singură sursă sau regiunile lumii care se specializează într-un anumit produs pot crea o fragilitate neașteptată în momentele de criză, determinând ruperea lanțurilor de aprovizionare. În următoarele luni, multe alte vulnerabilități se vor arăta.

Rezultatul poate fi o schimbare în politica globală. Având în vedere sănătatea și siguranța cetățenilor lor, țările vor putea decide să blocheze exporturile sau să sechestreze produse critice, chiar dacă acest lucru face rău aliaților și vecinilor.

O astfel de retragere din globalizare ar face din generozitate un instrument de influență și mai puternic pentru statele care și-o pot permite.

Până în prezent, Statele Unite nu au fost lider în răspunsul global la noul coronavirus și au cedat cel puțin o parte din acest rol Chinei. Această pandemie reformează geopolitica globalizării, iar Statele Unite nu se adaptează”, atrage atenția Foreign Affairs.

 

Euro 2020 amânat, complicațiile în lumea fotbalului rămân

UEFA a anunțat ieri amânarea Euro 2020 cu un an. "Nu existau multe alternative, a fost adoptată soluția cea mai simplă sau cea mai puțin problematică", a comentat Gazzetta dello Sport.

Iar ideea este că formatul acestui campionat european amânat „rămâne același, cu douăsprezece orașe gazdă”, adaugă ziarul spaniol Marca.

Cotidianul sportiv spaniol constată însă că UEFA va trebui să găsească un acord de program cu FIFA: acesta din urmă intenționa să organizeze Cupa Mondială a Cluburilor în vara anului 2021. Și nu doar UEFA are de negociat calendarul: Conmebol, federația sud-americană, a anunțat, de asemenea, amânarea cu un an a Cupei America, inițial programată să înceapă la 12 iunie 2020 în Argentina și Columbia.

ESPN, canalul sportiv american spune că amânarea Euro înseamnă că ligile interne europene, date și ele peste cap de coronavirus, sunt acum libere să își aranjeze programele așa cum doresc. UEFA a mai spus că a fost înființat un grup de lucru, cu participarea ligilor și a reprezentanților cluburilor, pentru a examina soluții calendaristice ce ar permite finalizarea sezonului.

Există însă numeroase complicații, observă publicația spaniolă AS. În mod evident, există o serie de probleme conexe care trebuie luate în considerare - contractele jucătorilor care expiră, drepturile TV și așa mai departe.

Și Le Figaro remarcă faptul că amânarea turneului final era o condiție esențială pentru cluburi și ligi spre a permite finalizarea campionatelor interne, în prezent întrerupte. Și pentru a nu torpila sănătatea economică a unui întreg sistem, dependentă de drepturile TV foarte profitabile. Au fost audiați puternicii Andrea Agnelli (Juventus), Karl-Heinz Rummenigge (Bayern München), Nasser al-Khelaïfi (PSG) și ceilalți.

Înghețate oficial de Aleksander Ceferin în faza optimilor, Liga Campionilor și Liga Europa se pot încheia, de asemenea - în formatul lor clasic sau în altul - odată ce autoritățile vor permite să se reia competițiile. Cei mai optimiști se așteaptă la începutul lunii mai. Dar nimic nu este mai puțin sigur, având în vedere răspândirea coronavirusului.

Revista presei internaționale din 18 martie 2020