Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirusul și confruntarea ideologică

covid19.jpg

Image source: 
pixabay.com

China a depășit momentul de vârf al crizei coronavirusului, iar acum încearcă să-și spele imaginea pătată după ce a ținut secretă timp de mai multe săptămâni existența epidemiei. Este tema unui articol din Politico:

”Pe când Europa se luptă să încetinească răspândirea coronavirusului, China a lăsat în urmă ce era mai rău. Iar Beijingul se angajează într-o campanie de PR nu foarte subtilă.

Principala strategie a Chinei este de a arăta că țara care a dat naștere virusului (și ascuns asta timp de săptămâni, ceea ce a permis răspândirea nestingherită pe tot globul) se află în prima linie încercând să salveze umanitatea.

Zilele trecute, China a trimis mari cantități de măști, numeroase echipe de medici și chiar ventilatoare în întreaga lume pentru a ajuta la lupta împotriva crizei. Miliardarul chinez Jack Ma a donat un milion de măști și sute de mii de truse de testare în S.U.A., primul transport sosind luni la Seattle.

O livrare de 300.000 de măști, trimise de organizații de caritate chineze fondate de Ma și imperiul său, Alibaba, a sosit în Belgia săptămâna aceasta. Agenția de știri chineză de stat Xinhua a publicat o fotografie a unuia dintre containerele drapate cu sloganul „Unirea face puterea”, în franceză, flamandă și chineză.

De cealaltă parte, Italia, de departe cea mai lovită țară din Europa de până acum, s-a străduit din greu să obțină provizii și asistență din partea partenerilor săi din UE. Maurizio Massari, ambasadorul Italiei la UE, și-a exprimat săptămâna trecută frustrarea pentru eșecul unui apel al Comisiei Europene de a trimite echipamente și consumabile.

Și în timp ce China încearcă să-și curețe imaginea globală prin expedierea de ajutoare către țările afectate de coronavirus, președintele american Donald Trump s-a confruntat cu întrebări privind încercarea de a asigura drepturile unui vaccin în curs de dezvoltare în Germania exclusiv pentru americani.

Deși oficialii americani au negat știrea, reprezentanții guvernului german au insistat că este adevărată și au promis să pună la dispoziția lumii orice vaccin dezvoltat în Germania.

Problema este că, în situația în care SUA se confruntă cu propriile probleme de credibilitate din ultimii ani, falsul PR al Chinei amenință să se răspândească la fel de repede ca și coronavirusul”.

 

De altfel, mai multe publicații internaționale își arată preocuparea față de consecințele politice ale crizei.

Autoritarismul va câștiga noi adepți, avertizează Financial Times.

Credința că Occidentul este în declin inexorabil și China este în creștere va câștiga noi adepți. Iar argumentele pentru autoritarism și împotriva democrației vor fi expuse cu mai multă îndrăzneală - atât în ​​China, cât și în Occident. ... Ultima criză globală - căderea financiară din 2008 - a provocat o pierdere a încrederii în sine a Occidentului și o translatare de putere politică și economică înspre China. Criza coronavirusului din 2020 ar putea determina o accentuare a acestei tendințe”.

De partea sa, Le Monde deplânge faptul că mecanismele europene nu au oprit reflexele statelor membre de a căuta doar răspunsuri naționale la dezastru.

E adevărat, afacerile de sănătate se încadrează în competențele naționale ale statelor membre: prin urmare, nu există o politică europeană de sănătate. Acest lucru însă nu ar trebui să împiedice, teoretic, o coordonare a politicilor naționale la nivel european.

Dar amploarea pandemiei și rapiditatea dezvoltării sale au provocat practic statele Uniunii, ale căror reflexe s-au dovedit exact la polul opus al spiritului proiectului european. Comisia a trebuit să le reamintească statelor fondatoare, precum Franța și Germania, că interdicția exportului de echipamente medicale în alte țări ale UE reprezintă o încălcare a normelor pieței unice, constată Le Monde.

Rusia a implementat un plan de dezinformare în privința coronavirusului pentru a induce panica și neîncrederea în Occident potrivit unui document al Uniunii Europene văzut de Reuters.

Potrivit documentului, mediile rusești propagă fake news în mediul online în engleză, spaniolă, italiană, germană și franceză, cu scopul de a îngreuna răspunsul la pandemie al Uniunii Europene.

Kremlinul a negat miercuri acuzațiile, spunând că sunt nefondate și lipsite de bun simț.

Pe aceeași temă, The Golbe & Mail observă că nu este prima dată când Rusia este acuzată că folosește internetul pentru a influența opinia publică din blocul european.

O anchetă europeană legată de alegerile de anul trecut pentru Parlamentul European a relevat că există dovezi că atât surse online rusești, cât și europene au căutat să promoveze opinii extremiste și să polarizeze dezbaterile pe teme precum migrația și religia.

The Moscow Times notează că o bază de date specializată a UE a înregistrat aproape 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus, începând cu 22 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a răspuns denunțând lipsa unui exemplu specific sau a unui link în documentul UE.

Documentul mai spune că în Spania, pe rețelele de socializare, compania media rusă RT, finanțată de stat, a fost cea de-a 12-a cea mai populară sursă de știri între ianuarie și mijlocul lunii martie, după numărul de știri partajate.

Revista presei internaționale din 19 martie 2020