Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În China, viața se normalizează și nu prea (Time)

wuhan.jpeg

Wuhan, China, martie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

China se află pe panta descendentă a crizei – dar cum este acum viața în țara din care a pornit epidemia generată de coronavirus?

Viața în China nu a revenit la normal, în ciuda a ceea ce susține guvernul, titrează Time.

Cazurile de COVID-19 se stabilizează în China și se înmulțesc în SUA, Orientul Mijlociu și Europa. În această situație, guvernul de la Beijing se preocupă să descrie China drept un sanctuar în legătură cu virusul care până acum a îmbolnăvit 169.000 de oameni și a ucis cel puțin 7.000 în întreaga lume.

În 10 martie, președintele autoritar al Chinei, Xi Jinping, a vizitat chiar orașul Wuhan, epicentrul focarului. Cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace a declarat că virusul a fost „practic frânat” în provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan.

Dar chiar cu toată propaganda Partidului Comunist Chinez, viața rămâne departe de normal. Birourile se redeschid lent, dar încălzirea centrală este interzisă, de teamă să nu răspândească germeni.

Taximetristii montează folii de plastic pentru a se izola de pasagerii aflați în spate.

În birourile din Beijing cei întorși la muncă găsesc recepționerii în costume albe de protecție. Măștile medicale sunt obligatorii pentru a intra în orice supermarket.

Mai mult decât orice, suspiciunea s-a orientat spre exterior. În timp ce asiaticii s-au confruntat cu prejudecăți de pe tot globul din cauza virusului, în China s-au schimbat tabelele. Acolo, străinii sunt acum ținta suspiciunii, deoarece cazurile se înmulțesc în străinătate. Acest lucru a fost catalizat și prin propaganda de stat care s-a concentrat pe aparentul succes al Chinei, prezentat drept o dovadă că sistemul său politic este superior democrației în stil occidental.

Ar fi „imposibil ca țările europene să adopte măsurile extreme pe care China le-a pus în aplicare” pentru a lupta împotriva virusului, a argumentat oficiosul comunist Global Times într-un editorial recent.

De altfel agenții de securitate se comportă ca niște inchizitori când văd o față străină - „care este naționalitatea ta? unde ai fost în ultimele două săptămâni? ”- astfel încât mulți străini își limitează interacțiunile sociale .

Suspiciunea este cu atât mai pronunțată când vine vorba de italieni. Președinta unei asociații italiene din China, spune că un italian aflat în autoizolare în apartamentul său din Shanghai s-a trezit că vecinii săi supărați au sunat poliția pentru a-l face să se mute la un hotel.

Italia a depășit China, la numărul deceselor în urma coronavirusului, după ce autoritățile din peninsulă au anunțat 427 de noi decese în ultimele 24 de ore. Ce spune presa din Peninsulă?

La Stampa explică faptul că, potrivit președintelui Institutului Superior de Sănătate, Silvio Brusaferro, trebuie să luăm în considerare faptul că avem un procent mai mare de persoane în vârstă care aveau deja afecțiuni medicale înainte de a contracta Covid-19. Mai mult, în Italia, rata mortalității este calculată numai pe baza unor cazuri pozitive de coronavirus care prezintă simptome, și, prin urmare, se exclud din această statistică persoanele infectate asimptomatice”.

Corriere della Sera avertizează, citându-l pe premierul Conte, că ”Blocajul total, inclusiv închiderea școlilor, se va prelungi”. ”Vom acorda asistență companiilor strategice. Am reușit să evităm intrarea în colaps. Măsurile pe care le-am luat funcționează. Oricum, chiar și după depășirea vârfului crizei, viața nu va mai fi ca înainte, cel puțin la început...”, atrage atenția premierul italian preluat de Corriere della Sera.

Agenția publică Ansa preia mesajul ministrului sănătății, Roberto Speranza: ”Suntem într-unul din cele mai dificile momente din istorie. Și urmează încă zile foarte grele”, spune el  într-un mesaj video difuzat în ziua în care Italia a depășit China din punct de vedere al deceselor în interval de 24 de ore, cu 475 de victime, dintre care 319 doar în regiunea Lombardia.

Agenția îl citează de asemenea pe directorul spitalului din Bergamo, orașul cel mai lovit de epidemie, care lansează un apel internațional disperat: ”Avem nevoie urgentă de infirmiere și medici, de aparate de ventilație și echipament de protecție”, a transmis directorul spitalului într-un mesaj în limba engleză, adresat întregii lumi.

Iar publicația online Adnkronos îl preia pe președintele regiunii Veneto, Luca Zaia , care atrage atenția că ”Potrivit calculelor noastre, de care suntem destul de siguri, vârful crizei va fi în jurul datei de 15 aprilie, după care numărul celor infectați va începe să scadă, iar la începutul lunii mai situația va fi aproape normală...”.

Revista presei internaționale din 20 martie 2020