Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cursa globală pentru vaccinul și medicamentul contra coronavirusului

covid_bun.jpg

Image source: 
pixabay.com

Încă de la începutul anului, cercetătorii din universități și companiile farmaceutice din întreaga lume au declanșat o cursă contracronometru spre a găsi un remediu pentru Covid-19. Comentatorii urmăresc eforturile oamenilor de știință.

The New York Times reamintește că, pentru moment, „când o persoană este infectată, cel mai bun lucru pe care medicii îl pot face este să-i amelioreze simptomele - să-i ofere suficient oxigen, să gestioneze febra și, dacă e necesar, să-i cupleze la un ventilator. Toate acestea, pentru a-i oferi sistemului imunitar suficient timp pentru a lupta împotriva infecției”.

Experții încearcă să înțeleagă cu exactitate cum funcționează virusul pentru a găsi tratamente care pot acționa pe unul sau mai multe paliere în același timp: împiedicându-l să intre în celule, împiedicându-l să se înmulțească, ajutând sistemul imunitar să lupte. Mai multe căi de tratament sunt examinate în paralel:

Multe studii clinice sunt în curs în întreaga lume pentru a testa medicamente care s-a dovedit deja că funcționează pentru alte boli. Acesta este în special Cloroquina (un antimalarian cunoscut încă din anii 1950), Regeneron (un medicament pentru artrită) sau chiar Remdesevir, un antiviral, spune The New York Times, care precizează că acestea pot fi folosite singure sau în combinații.

Avantajele sunt că aceste medicamente sunt deja disponibile în laboratoarele farmaceutice. Au fost deja testate pe oameni și se cunosc efectele secundare.

Dezavantajele: nu sunt adaptate în mod special la Covid-19 și necesită studii clinice suplimentare, iar dozele lor pot fi reevaluate, ceea ce ar putea avea efecte secundare.

Revista de inginerie IEEE Spectrum, citată de Courrier International, notează că unele companii se bazează chiar pe inteligența artificială (AI) pentru a accelera proiectarea de noi molecule. Dar acești specialiști în AI trebuie să se asocieze cu laboratoarele pentru a sintetiza produsele pe care le-au proiectat digital.

Avantajul constă în faptul că moleculele sunt făcute special pentru acest virus și boala pe care o provoacă, ceea ce ar garanta eficacitatea tratamentului.

Dezavantajul este că ne putem aștepta să dureze mult până când noile medicamente vor ajunge pe piață. Până la producția de masă și punerea pe piață sunt necesare studii clinice pentru a garanta că moleculele nu sunt dăunătoare pentru om.

Publicația chineză Global Times informează că "Voluntarii chinezi care au participat la un studiu clinic pentru primul vaccin au fost injectați vineri, 20 martie”. Acesta ar fi cel mai bun mod de a opri pandemia, prin prevenirea contaminării ulterioare. Și dacă boala devine endemică, un vaccin va fi esențial.

 

Există însă și un dezavantaj: specialiștii avertizează că un asemenea vaccin nu va fi gata mai devreme de de optsprezece luni. „Este totuși un termen extrem de rapid”, notează The Guardian într-un articol care descrie toate etapele dezvoltării și aprobării acestui tip de tratament preventiv. (Sursa: Courrier International).

 

UE luptă pentru relevanță în lupta împotriva coronavirusului

Acesta este titlul unei analize a revistei germane Der Spiegel:

”Odată cu valul de infecții cu coronavirus, țările s-au concentrat pe măsuri interne, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a străduit să definească rolul UE în criză. Mai ales după ce controalele la frontieră au fost reintroduse pe continent. Iar Uniunea, veche de zeci de ani, își arată slăbiciunile și a început să se balcanizeze, înainte de a căuta soluții normale.

Semnalul a fost clar: atunci când lucrurile devin serioase, fiecare stat membru încă mai acționează singur - chiar și după 60 de ani de la fondarea comunității. Întrebarea de acum este în ce măsură Comisia Europeană poate face ceva în acest sens.

Desigur, UE și-a închis granițele externe. Președintele Comisiei speră ca această mișcare să transmită un semnal de unitate între cei 27, reducând nevoia țărilor europene de a închide propriile frontiere naționale.

Și von der Leyen încearcă, de asemenea, să-și asume mai mult un rol de lider atunci când vine vorba de atenuarea crizei economice . Ea vrea să permită statelor membre să mențină banii neutilizați din fondurile UE pentru dezvoltare regională în loc să-l trimită înapoi la Bruxelles, așa cum se cere de obicei. Totalul se ridică la aproximativ 38 de miliarde de euro, ceea ce nu este chiar foarte mult, având în vedere gravitatea problemelor .

Von der Leyen are însă probleme în a ajunge la cetățeni la nivel emoțional. Ea ar fi putut să-i încurajeze pe oameni, precum cancelarul german Gerhard Schröder, în urma inundațiilor masive din 2002, când a ieșit în cizme de cauciuc și a strâns fiecare mână ce i-a fost întinsă.

Von der Leyen a luat în considerare să meargă la Roma pentru a demonstra solidaritatea UE. Dar guvernul italian interzisese deja călătoriile, ceea ce ar fi făcut ca o vizită a președintelui Comisiei Europene să pară nepotrivită.

Tot ce i- a rămas Ursulei von der Leyen a fost să înregistreze un scurt videoclip, care a fost apoi tradus în italiană. Unii, însă, au găsit chiar și acel gest nepotrivit”, notează Der Spiegel.

Revista presei internaționale din 25 martie 2020