Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemia, un subiect de conflict suplimentar între China și Statele Unite

trump_xi.jpeg

Președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping la un smmit G20, iunie 2019
Image source: 
AFP via rfi.fr

China continuă să crească în forță; Statele Unite se închid în sine. Rivalitatea lor sufocă deja ceea ce rămăsese din „comunitatea internațională” sau din multilateralism, scrie Le Monde:

”În orice caz, toată lumea a pierdut mult timp. China, inițial victima propriului sistem politic prin care îi elimină pe aducătorii de vești proaste, se străduiește să-și facă uitată responsabilitatea principală în tragedia care se răspândește. Cu un aplomb imperial, ea este omniprezentă pe frontul luptei împotriva virusului, distribuind lecții și medicamente, umplând golul lăsat de o Americă pe care Trump a redus-o ca importanță. Pentru prima dată într-o criză globală, se pare că Statele Unite nu exercită niciun rol conducător.

Autoritarismul centralist al lui Xi Jinping a împiedicat acțiunea imediată asupra coronavirusului apărut în Wuhan. Speriate să nu cumva să nemulțumească „centrul”, autoritățile locale i-au redus la tăcere pe avertizori. Timp de săptămâni - săptămâni prețioase - s-a circulat liber în cadrul și în afara regiunii Hubei. Și virusul s-a răspândit”.

 

Retragere din Irak, grăbită de coronavirus

Franța a anunțat miercuri retragerea trupelor sale din Irak. Astfel – remarcă pe pagina sa Courrier International, Parisul o ia pe urmele Statelor Unite și ale altor membri ai coaliției internaționale care au susținut Bagdadul în lupta sa împotriva Statului Islamic.

Și El País observă „retragerea, din cauza coronavirusului, a celor 200 de soldați care au instruit trupele irakiene ca parte a coaliției internaționale împotriva Statului Islamic”.

Agenția americană Associated Press notează că anunțul a venit „imediat după ce președintele francez Emmanuel Macron a lansat o operațiune militară specială pentru a sprijini efortul național în tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus ”.

Potrivit agenției de știri irakiene INA, trupele franceze și-au strâns deja bagajele. "Forțele franceze au părăsit teritoriul irakian și au evacuat o bază aeriană a coaliției internaționale", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei irakiene, înainte de a da asigurări că retragerea a avut loc "în cadrul acordurilor încheiate cu guvernul irakian ”.

De fapt, coaliția a anunțat mișcarea încă de săptămâna trecută, amintește The Hill. "Pentru a preveni răspândirea Covid-19, forțele de securitate irakiene au suspendat toate antrenamentele... În consecință, soldații coaliției vor reveni temporar în țările lor, în zilele și săptămânile următoare, și odată cu ei o parte din contingentele sale specializate în formarea irakienilor”.

Franța nu este singura țară europeană care și-a anunțat miercuri retragerea din Irak: "Și ministrul apărării din Cehia a anunțat plecarea trupelor sale din Irak" din cauza riscurilor crescute prezentate de coronavirus, dar și a „atacurilor care vizează forțele coaliției”, relatează agenția Anadolu.

Potrivit The Telegraph, ”Britanicii, primii care au părăsit Irakul săptămâna trecută, spun că în realitate, coaliția nu a renunțat la Irak. Ministrul Apărării, Ben Wallace, a reiterat angajamentul de a „sprijini guvernul irakian în obiectivul său de stabilitate”, dar fără soldații săi, adaugă The Telegraph.

Statele Unite, care constituie principalul corp al coaliției, au început să se retragă. Iar publicația Middle East Eye reamintește că trupele străine „ începuseră deja să se împuțineze Irak, după ce învinseseră în mare parte Statul Islamic”. Cu toate acestea, "Washingtonul a fost reticent în a părăsi țara complet, după ce, la începutul acestui an, tensiunile cu Bagdadul începuseră să crească."

Dar „răspândirea coronavirusului în cadrul armatei americane a devenit o preocupare majoră pentru liderii americani”, precizează la rândul său US News & World Report. "Irakul și Afganistanul sunt ambele învecinate cu Iranul, un epicentru al bolii și una dintre țările cu cel mai mare număr de decese din lume". (Sursa: Courrier International).

Revista presei internaționale din 27 martie 2020