Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viruși reali, viruși informaționali

rusi.jpg

Militari ruși îmbarcându-se într-un avion cu destinația Roma, Moscova, 22 martie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Prezența în peninsula italiană a medicilor militari ruși supravegheați de ofițeri de rang înalt este îngrijorătoare. Operațiune publicitară? Operație militară? Sau rivalitate cu frații-inamici chinezi? - se întreabă revista franceză L'Obs, care vorbește despre o fotografie publicată pe site-ul Ministerului Apărării din Rusia. Acesta arată patru ofițeri ruși de rang înalt care studiază cu atenție o hartă a peninsulei ...

”Dezinformarea Rusiei cu privire la Covid-19 este în sine un virus periculos”, atrage atenția The Guardian.

Unul dintre obiectivele strategice ale președintelui Putin este slăbirea solidarității europene. Astfel, nu este surprinzător să observăm o serie de linii de dezinformare care sunt dedicate unor scenarii apocaliptice.

De exemplu, la 15 martie, influentul canal național de știri TV rusesc Rossiya 24 a difuzat un lung documentar cu privire la „prăbușirea” zonei Schengen. Această temă a fost preluată în aceeași zi de canalul de televiziune Rusia Today, deținut de Kremlin și difuzat în Occident.

Ambele au folosit închiderea frontierelor ca dovadă că acesta a fost primul pas către abandonarea Uniunii în favoarea reconstruirii statelor naționale ale Europei. Ambele canale au concluzionat că ideea europeană s-a prăbușit. De altfel, păbușirea Uniunii Europene este o narațiune constantă a mediilor pro-Kremlin .

”Prin răspândirea dezinformării cu privire la coronavirus, actorii ruși aleg să amenințe siguranța publică prin distragerea de la răspunsul global asupra sănătății. Asta e periculos. Dezinformarea rusă este ea însăși un virus împotriva căruia lumea trebuie vaccinată”, concluzionează în comentariul său John Dobson, fost diplomat britanic la Moscova.

Și tot în Marea Britanie, Express notează că, pe măsură ce SUA își retrag trupele din zonele potențiale de conflict pentru a putea face față virusului acasă, Vladimir Putin ar putea profita.

Ziarul citează un fost diplomat american, care vorbește despre „niveluri neobișnuit de ridicate” ale activităților flotei de război rusești, înregistrate săptămâna trecută.

Și totuși, Statele Unite și China sunt obligatre să coopereze în combaterea coronavirusului, consideră Financial Times.

”Coronavirusul nu provine de pe altă planetă. Dar această criză se apropie cel mai mult de scenariul imaginat de scriitorii de ficțiune. În mod tragic, așteptările ca marile puteri ale lumii să coopereze se dovedesc greșite. SUA și China au arătat mai mult intenții de a se submina reciproc decât de a lucra împreună.

Washingtonul a criticat China, în mod justificat, pentru acoperirea gravității focarului inițial.

Beijingul a replicat la rându-i atunci când înalți oficiali americani au vorbit despre „virusul Chinezesc”.

Relațiile, deja complicate, s-au prăbușit. În ciuda discuției „foarte bune” de vineri - după cum a descris-o domnul Trump - președintele american a semnat apoi o lege prin care Washingtonul se obligă să consolideze sprijinul global pentru Taiwan. Un atac direct față de China.

Totuși, pe plan economic, ar trebui să existe interes pentru colaborare. Aceasta va ajuta la calmarea piețelor și la limitarea daunelor. De exemplu, un acord comun de suspendare pe șase luni a tuturor tarifelor percepute în timpul războiului comercial ar stimula încrederea investitorilor.

Mai mult, un acord de schimb valutar de șase luni dintre Rezerva Federală a SUA și Banca Populară Chineză ar putea reduce riscurile unui scenariu de coșmar.

Este puțin probabil ca acești pași mici să schimbe cursul rivalității lor geopolitice. Dar, colaborând pentru a lupta împotriva unui inamic comun, cele două țări se pot ajuta atât și pot asigura lumea că rivalitatea poate fi dusă în rațional, fără a pune în pericol întreaga umanitate”, scrie FT.

Iar în contextul crizei sanitare globale, Le Point ovbservă că Phenianul tocmai a lansat un nou proiectil. Aceasta este a patra rundă de trageri pe luna martie, organizată de Coreea de Nord, în timp ce discuțiile despre dezarmare s-au blocat.

Duminică 29 martie, nord-coreenii au tras cel puțin un „proiectil neidentificat” în largul coastei sale de est din Marea Japoniei, a informat agenția de știri sud-coreeană Yonhap.

 
Revista presei internaționale din 30 martie 2020