Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viktor Orbán și ”Manualul Micului Dictator”

viktor.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/David W Cerny

Virusul maghiar poate ucide UE, atrage atenția în editorialul său La Libre Belgique.

”Ceea ce se întâmplă în Ungaria pare ieșit direct din Manualul Micului Dictator. Primul ministru Viktor Orbán folosește amenințarea reală a epidemiei Covid-19 ca scuză pentru a răspunde disproporționat și a ataca mai degrabă statul de drept decât coronavirusul”.

”Coronavirusul ucide prima democrație”, titrează Washington Post.

”Se poate spune că Ungaria a fost deja „imunocompromisă”. Timp de un deceniu, prim-ministrul iliberal Viktor Orban a pus sub control sistemul judiciar, societatea civilă și presa liberă și a reconfigurat legislația electorală în avantajul partidului său, Fidesz. Așadar, când pandemia coronavirusului a lovit, democrația bolnavă de la Budapesta s-a dovedit prea vulnerabilă.

Dar premierul Ungariei nu este singurul care a exploatat această criză de sănătate publică în avantajul său politic. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a folosit amenințarea pandemiei pentru ceea ce criticii au acuzat a fi o „lovitură de stat” parlamentară. Aceasta a dus la amânarea propriului proces pentru acuzațiile de corupție, asigurându-i în același timp un nou mandat la putere.

În Polonia, grupurile de opoziție sunt înfuriate de faptul că guvernul naționalist de dreapta își continuă planurile pentru alegerile prezidențiale din mai, în ciuda preocupărilor că virusul este mult mai răspândit decât au recunoscut autoritățile. Sondajele sugerează că președintele actual, Andrzej Duda, ar fi într-o poziție mult mai puternică dacă alegerile se vor ține cât mai repede”, scrie ziarul american.

The Guardian notează că n-ar trebui să fim prea surprinși de situația din Ungaria. ”Cu cinismu-i caracteristic, prim-ministrul Viktor Orbán, aplică dictonul care spune „să nu lași niciodată o criză să treacă în zadar” - și se folosește de ea. În ultimii ani, oricum și-a consolidat puterea, limitând independența instanțelor și a mass-mediei din Ungaria și restricționând activitățile ONG-urilor.

Revista americană The New Statesman remarcă faptul că Viktor Orban face toate acestea pentru o perioadă de timp nedeterminată, nedefinită.

De la revenirea la putere a lui Orbán, în 2010, Ungaria a scăzut cu 14 puncte în Indicele de percepție a corupției al Transparency International, ajungând pe locul 64. Mulți cred că că tocmai îmbogățirea cercului său de apropiați, prin presupuse acte de corupție, reprezintă motivul iliberalismului lui Orbán. Bálint Magyar, de exemplu, sociolog și fost ministru al educației, consideră Ungaria lui Orbán un stat mafiot.

Iar revista Forbes vorbește despre „Trecerea Rubiconului democrației”.

”Ungaria – spune revista de business - nu este singura țară din Europa de Est acuzată că dă o lovitură de putere. Bulgaria a propus o lege similară cu Ungaria. Dar ce ar putea face instituțiile europene? În afară de avertismentele oficiale, blocul ar putea înainta o acțiune la Curtea Europeană de Justiție – iar o astfel de procedură ar dura cel puțin câteva luni. O mișcare mai puternică ar putea fi făcută de liderii europeni - și anume președintele francez Emmanuel Macron, premierul spaniol Pedro Sanchez  și cancelara germană Angela Merkel. Ei pot gândi o strategie a rușinii pentru colegii membri ai UE care încalcă fundamentele blocului și principiile democrației”.

 
Revista presei internaționale din 1 aprilie 2020