Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trebuie Occidentul să-și reconsidere relațiile cu China?

china.jpeg

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Presa internațională privește spre China – unii comentatori pun la îndoială cifrele furnizate de Beijing în privința epidemiei, alții ridică problema responsabilității chineze în declanșarea acestei crize globale.

China spune că bate coronavirusul. Dar putem să dăm crezare datelor furnizate? - se întreabă încă din titlu revista americană Time.

Ca întotdeauna pentru Beijing, motivațiile politice par primordiale. După ce numărul de infecții totale din China a fost depășit de SUA și de alte națiuni, țara a fost capabilă să profite de succesul aparent ca un semn că măsurile sale dure au dat rezultate.

În Austria, ziarul Der Kurier afirmă că nu avem motive să privim China cu admirație:

Nu, China nu este eroul crizei. Acest lucru trebuie subliniat în dezbaterea care ia amploare: cât de mult poate sau trebuie redusă democrația atunci când este în joc sănătatea oamenilor? Aceasta este o întrebare periculoasă. ... Măsuri dure împotriva răspândirii virusului: da. Abrogarea temporară a drepturilor fundamentale individuale: da - dar toate în conformitate cu regulile democrației. ... Exemplul Chinei ne învață, de asemenea, că liderii care nu sunt supuși unor controale democratice cedează prea ușor tentației de a acoperi lucruri care nu se încadrează în concepțiile lor voluntariste despre lume. Drept urmare, lumea întreagă suferă”, scrie ziarul austriac preluat de Eurotopics.

E timpul să regândim radical relațiile cu Beijing, avertizează ziarul britanic The Daily Telegraph:

Redeschiderea piețelor de animale vii, în care liliecii și scorpionii sunt oferiți ca medicină tradițională, sugerează că responsabilii chinezi nu au nicio intenție în a-și îndeplini angajamentul de a închide piețele de unde se crede că a apărut virusul. La toate nivelurile, răspunsul Partidului Comunist Chinez la provocarea coronavirusului a fost de dispreț. Odată încheiată criza actuală, trebuie să existe o regândire radicală în Marea Britanie și în alte țări occidentale cu privire la relațiile noastre viitoare cu Beijingul".

Un mesaj asemănător în Le Figaro. Este vorba despre un articol de opinie care îi are drept coautori pe mai mulți lideri ai unor organizații pentru apărarea drepturilor omului în China:

Partidul-stat care guvernează China are o responsabilitate gigantică în această pandemie. Și președintele Xi Jinping are o responsabilitate colosală.

El a preferat să-și protejeze interesele mai degrabă decât sănătatea a sute de milioane de oameni. Pe lângă minciună, regimul chinez lucrează pentru a pune la îndoială originea virusului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a declarat că armata americană ar fi adus virusul la Wuhan. Cu puțin timp înainte, oficialii chinezi vorbeau despre un "virus japonez".

Această pandemie vine într-adevăr într-un moment important pentru Partidul Comunist Chinez. Xi Jinping a relansat campanii de represiune fără egal în ultimii de 25 de ani, cu internarea în masă a uigurilor și a vocilor dizidente. Dar el se confruntă, de asemenea, cu crize multiple, cum ar fi protestele din Hong Kong, realegerea în Taiwan a unui președinte care rezistă presiunii din partea partidului comunist sau încetinirea economică.

Vor avea guvernul francez și, mai larg, țările afectate, curajul să ceară guvernului de la Beijing să suporte o parte din acest cost? Și vor îndrăzni să ceară regimului comunist să pună capăt represiunii actuale?”, se întreabă autorii în tribuna găzduită de Le Figaro.

De cealaltă parte, cotidianul chinez de limbă engleză Global Times, respinge acuzațiile și îi critică pe liderii occidentali:

Unii oficiali occidentali încearcă să facă din China țap ispășitor pentru propria lor incompetență ... Acești politicieni sunt preocupați doar de interesele lor politice personale și nu sunt capabili să conducă lupta împotriva coronavirusului. ... A acuza China că a difuzat informații false despre coronavirus nu este rezonabil. La începutul lunii ianuarie, China a informat OMS că a început epidemia. Pe 23 ianuarie, ea a pus carantina în orașul Wuhan. În Statele Unite, Marea Britanie și alte țări, politicienii au rămas indiferenți față de soarta Chinei și chiar s-au bucurat de nenorocirea ei. Au rămas orbiți de optimism, chiar și atunci când situația a devenit critică în Coreea de Sud, Italia și Iran. Prestația lor a fost cu adevărat jalnică", scrie oficiosul chinez.

 
Revista presei internaționale din 3 aprilie 2020