Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poate coronavirusul să oprească războaiele?

yemen.png

Luptători pro-guvernamentali în Yemen, 2018
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Revenim acum la criza coronavirusului. Poate contribui aceasta la oprirea unor războaie de pe glob? Se pare că șansele sunt reduse. O rază de speranță vine din Yemen, ne anunță Le Point.

Arabia Saudită a anunțat încetarea focului pentru a împiedica răspândirea Covid-19 în țara devastată de cinci ani de un război sângeros. Aceasta poate fi una dintre puținele vești bune legate de pandemia Covid-19.

Dar, avertizează Le Point, dacă războiul yemenit s-ar încheia, pentru cea mai săracă țară din Peninsula Arabică nu se vor termina și dificultățile. Yemenul este făcut bucăți și va fi foarte dificil să avem din nou o țară unificată.

Între timp, în Ucraina, războiul continuă, scrie tot Le Point.

Apelul Organizației Națiunilor Unite pentru încetarea focului îrămâne fără efect. În estul Ucrainei, continuă un război de tranșee, în care schimburile de foc au loc zilnic de-a lungul unei linii de 450 de kilometri. În ultimele cinci zile, personalul ucrainean a înregistrat 66 de atacuri ale forțelor separatiste susținute de armata rusă.

Și în fiecare lună, celor 13.000 de morți deja înregistrați în ultimii șase ani, li se adaugă noi victime: 12 soldați ucraineni uciși în martie, 4 în februarie, 11 în ianuarie. Nu mai vorbim de pierderile de partea rebelilor.

Și revista Jeunne Afrique trece în revistă situația conflictelor armate în perioada epidemiei.

În Libia, în pofida apelului Organizației Națiunilor Unite, ostilitățile s-au reluat. Luptele s-a intensificat în ultimele zile, afectând mai multe zone rezidențiale din capitala Tripoli.

În schimb, la Idlib, temerile legate de epidemie par să ajute la păstrarea armistițiului. În martie, numărul morților a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul conflictului în 2011, cu 103 decese, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Nu departe, Irakul a este amenințat de reînvierea Statului Islamic, în timp ce tensiunile dintre Statele Unite și Iran nu dau semne de oboseală.

 

Sanders se retrage, cale liberă pentru Biden în lupta cu Trump

Bernie Sanders s-a retras din cursa pentru învestitura democrată la alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Joe Biden are drum deschis pentru înfruntarea cu Donald Trump. Iată câteva titluri care încearcă să sintetizeze situația:

Bernie Sanders acceptă în sfârșit realitatea, titrează San Francisco Chronicle.

Marea întrebare este acum dacă suporterii devotați ai lui Sanders îl vor sprijini pe Biden sau - într-o nefastă repetare a situației din 2016 - foarte mulți vor vota alb sau vor susține un candidat terț. Acest aspect poate fi determinant în realegerea sau nu a lui Donald Trump, întrucât este de așteptat o cursă strânsă.

Fanteziile socialiste ale lui Bernie Sanders și-au pierdut atracția atunci când coronavirusul a lovit, constată The New York Post.

Lumea în care Bernie Sanders a devenit o figură politică majoră nu mai există. S-a încheiat aproape la fel de fulgerător pe cât Joe Biden a preluat inițiativa și conducerea în procesul de nominalizare democrată.

Chicago Tribune spune că ultimul lucru pe care îl dorește Donald Trump este ca Bernie Sanders să-l sprijine pe Joe Biden. Acesta este și motivul pentru care un astfel de lucru trebuie să se întâmple.

De asta are nevoie de America în acest moment. Și este ultimul lucru pe care Trump vrea să-l audă. Democrații reuniți în jurul unui singur candidat, cu șase luni înainte de alegeri, iată cel mai mare coșmar al lui Trump.

Pentru Los Angeles Times, alegerile prezidențiale din noiembrie vor fi un referendum pentru aprobarea sau nu a lui Trump, iar Biden trebuie să-și cultive imaginea celui care asigură „revenirea la normal”.

Le Monde comentează că epilogul timpuriu în această cursă pentru candidatura democrată ar trebui să permită, de asemenea, uneia dintre cele mai ascultate voci democratice să iasă din rezerva pe care a impus-o în timpul campaniei – și este vorba despre Barack Obama.

 
Revista presei internaționale din 10 aprilie 2020