Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dilema existențială a UE și jocul lui Conte

conte.jpg

Premierul italian Giuseppe Conte la tribuna Parlamentului European, 2019
Image source: 
https://www.europarl.europa.eu/

Reuniunea de astăzi a Consiliului European este privită cu mult interes de presa internațională. Unii comentatori vorbesc chiar despre un moment crucial pentru Uniunea Europeană.

Liderii europeni se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a se confrunta cu coronavirusul. Soarta Uniunii Europene ar putea fi în joc, titrează Washington Post.

EU Observer notează la rândul său că liderii europeni se află sub presiune pentru a face pași convingători – și există riscul unor uriașe repercusiuni politice și financiare în caz că nu reușesc.

Vox atrage de asemenea atenția: ”Coronavirusul ar putea distruge UE. Europa se confruntă cu o altă criză economică, acum din cauza pandemiei. Ultima aproape că a distrus Uniunea Europeană”.

În Franța , Le Figaro afirmă că liderii zonei euro se confruntă cu o dilemă existențială. Lipsa solidarității financiare creează inegalități tot mai mari în zona monetară.

Iar pentru ziarul belgian Le Soir, ”supraviețuirea Uniunii Europene se află între naționalism și brutalitatea lumii”. Pascal Lamy, fostul director al Organizației Mondiale a Comerțului, declară pentru acest ziar că „liderii europeni trebuie să înceteze să-și îmblânzească atitudinile”.

Și, în acest context, Politico vorbește despre ”jocul  premierului italian Giuseppe Conte”:

Primul ministru italian a impus o ștachetă înaltă pentru succesul negocierilor europene privind răspunsul la criză. El insistă că orice plan de recuperare include crearea așa-numitelor eurobonduri - datorii comune susținute de întreaga zonă euro și a căror utilizare este respinsă vehement de Țările de Jos, Germania și Austria.

Odată cu creșterea presiunii pe plan intern, Conte are nevoie de un succes pentru a controla eurocepticismul în creștere.

Italia, una dintre țările cele mai afectate de coronavirus, este a treia cea mai mare economie a zonei euro, dar este, de asemenea, puternic îndatorată, ceea ce-i limitează foarte mult capacitatea de a răspunde la criză.

Conte nu este membru al unui partid politic, ceea ce înseamnă că nu aparține grupurilor politice pan-europene.

Pe când se afla în fruntea unui guvern eurosceptic, Conte a făcut eforturi pentru a demonstra că este un moderat, nu un hardliner. Într-un videoclip realizat la Davos și publicat în februarie 2019, Conte a fost surprins spunându-i Angelei Merkel că ține lucrurile sub control, în ciuda liniei militante a Ligii privind migrația.

Înainte de summit-ul de joi, liderul italian a insistat că UE riscă să se prăbușească dacă propunerea sa nu este adoptată și a amenințat cu veto o concluzie a Consiliului care nu ar include o formă de datorie comună.

Oficialii italieni au încercat, de asemenea, să crească presiunea asupra UE prin evidențierea PR-ului din partea Moscovei și Beijingului, inclusiv a vehiculelor militare rusești.

Viitorul lui Conte, precum și cel al Italiei poate fi decis de răspunsul european la virus.

Până în prezent, Conte a fost foarte activ în a descrie drept insuficiente toate măsurile comune ale UE.

Totuși, Banca Centrală Europeană a intervenit luna trecută, anunțând o achiziție de active de 750 de miliarde de euro pentru a ușura presiunea asupra piețelor financiare.

În cele din urmă, rezultatul cel mai probabil va fi un compromis clasic pentru UE. Conte și-a menținut el apelul pentru eurobonduri, dar a fost atent să nu spună exact despre ce este vorba. El a arătat un anume pragmatism, subliniind că „suntem interesați să venim cu un rezultat, nu pentru a ne evidenția întâietatea”.

O propunere a Comisiei Europene de a emite obligațiuni în cadrul bugetului său de șapte ani ar putea reprezenta ceva ce Giuseppe Conte le-ar putea vinde italienilor drept un succes.

Problema pentru Conte este, însă, că tocmai acest cuvânt - eurobond - este problematic din punct de vedere politic pentru omologii săi din Europa de Nord.

După cum se plânge un diplomat european, lupta asupra formulării ar putea încetini sau reduce ajutorul de care Italia are nevoie disperată.

Conte „echivalează eurobondurile cu solidaritatea”, a declarat un alt diplomat al UE. Dar „apăsând pe eurobonduri, el nu face decât să complice problema”.

Revista presei internaționale din 23 aprilie 2020