Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de rău putem ajunge: recesiune sau... depresiune?

recesiune.png

Restaurant închis, Cannes, Franța, 16 aprilie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Săptămâna trecută, FMI vorbea despre cea mai gravă recesiune globală de la criza economică din anii 1930. La vremea respectivă, prăbușirea a cauzat șomaj în masă și a încurajat ascensiunea regimurilor fasciste. Comentatorii se întreabă dacă situația s-ar putea repeta acum. Opiniile sunt împărțite.

Cât de rău se poate ajunge? - întreabă Bloomberg>

Gândiți-vă la Marea Depresiune. Colapsul coronavirusului are toate ingredientele pentru a depăși dezastrul anilor 1930.

Previziunile actuale sunt ca rata șomajului să ajungă la 20% în această lună. Unii prezic că ar putea ajunge la 30% anul acesta. Aceasta ar eclipsa chiar Marea Depresiune.

Deci, dacă doar severitatea este criteriul pentru o depresiune, atunci aceasta își va merita cu siguranță numele. Președintele Ronald Reagan spunea odată că „recesiune este atunci când vecinul tău își pierde locul de muncă; depresiune este atunci când tu ți-l pierzi pe al tău”.

Există însă și alte criterii posibile pentru a decide ce poate fi etichetat drept depresiune. În afară de severitate, există durata. Anii 1870, cât și anii 1930 au însemnat un deceniu de suferințe economice. Mulți speră că economia va cunoaște o așa-numită recuperare în formă de V. Este rezonabil să credem că, dacă economia s-a prăbușit pentru că a fost oprită intenționat, atunci ieșirea oamenilor din casele lor o va face să revină.

De asemenea, ar putea exista chiar o creștere a optimismului, deoarece oamenii vor simți că au triumfat împotriva unui „inamic invizibil” și acum este un moment excelent pentru a face pariuri riscante”, crede Bloomberg.

Vox reamintește că Marea Depresiune a fost cu adevărat lungă:

În realitate, rata șomajului nu a scăzut în timpul programelor New Deal ale președintelui Franklin D. Roosevelt. Ba chiar lucrurile s-au agravat, deoarece în 1937, SUA au căzut într-o nouă recesiune în cadrul depresiei.

Și chiar până în 1940, piața forței de muncă era încă în criză. Doar evenimentele extraordinare din cel de-al Doilea Război Mondial au dus la sfârșitul Depresiei, amintește Vox.

Totuși, suntem mult mai bine protejați acum decât în ​​1929, este de părere publicația franceză L'Opinion:

„Astăzi, există multe plase de siguranță. La nivel național, protecția socială este considerabil mai extinsă în comparație cu ceea ce a existat în 1929 și, din păcate, față de ceea ce există astăzi în Statele Unite".

În timp ce Corriere della Sera, citat de Eurotopics, crede, din contră, că astăzi situația este chiar mai rea:

Lumea intră într-o depresiune atât de globală încât nu poate fi comparată decât cu cea care a urmat prăbușirii Wall Street. La vremea aceea, s-a încheiat cu apariția fascismului în Europa și izbucnirea războiului. Este absolut legitim să ne întrebăm dacă, de data aceasta, umanitatea se va dovedi mai înțeleaptă, dacă libertatea îi este astăzi mai dragă. Cu toate acestea, cocktailul de îndatorare excesivă și șomaj ne face să ne îndoim. Oamenii au arătat și în trecut că sunt gata să schimbe libertatea pentru bunăstarea lor, mai ales atunci când sunt disperați. Există însă și alte elemente care agravează situația. Primul este naționalismul. Al doilea, etatismul. Și al treilea, anti-parlamentarismul", atrage atenția ziarul italian.

În timp ce revista de afaceri Forbes vorbește despre nou tip de recesiune:

SUA au înregistrat o perioadă de creștere record, care a început în 2009. Și chiar înainte de criza COVID-19, unii economiști au avertizat că economia ar putea începe să încetinească.

Acest declanșator al crizei economice este similar cu un dezastru natural.

Cu toate acestea, ar putea exista o traiectorie îmbunătățită dacă putem gestiona eficient această criză cu instrumente precum teste adecvate, tratamente eficiente și, desigur, un vaccin.

Acest lucru va lua timp, dar mulți economiști consideră că nivelul ridicat al șomajului va rămâne pe termen scurt și că multe dintre locurile de muncă pierdute vor reveni când criza coronavirusului se va încheia.

 
Revista presei internaționale din 24 aprilie 2020