Praga-Moscova: amenințare și conflict diplomatic

zdenek_hrib.jpg

Primarul Pragăi, Zdeněk Hřib, a intrat sub protecția poliției după apariția unor suspiciuni referitoare la acțiuni ostile din partea Rusiei
Sursa imaginii: 
europeaninterest.eu

Cât de justificată ar fi relaxarea carantinei în Marea Britanie? Ce ne arată cozile imense de la restaurantele cu servire în mașină din Franța? Și de ce a fost pus primarul din Praga sub protecția poliției? Iată câteva teme ale Revistei Presei Internaționale de azi.

Primarul capitalei cehe Praga se află sub protecția poliției întrucât există un risc la adresa vieții sale.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, primarul Zdeněk Hřib a confirmat că poliția l-a luat sub protecție în urmă cu câteva săptămâni. El însă a refuzat să spună dacă a fost vizat de Rusia și nu a dezvăluit natura amenințării.

Duminică, revista cehă Respekt dezvăluia că o persoană care transporta documente diplomatice ruse ajunsese la Praga acum trei săptămâni cu obiectivul de a-l asasina pe Hřib și pe un alt politician ceh, Ondřej Kolář. Publicația notează că asasinul ar fi purtat o valiză care conținea ricin, o otravă letală.

Ambii politicieni au fost implicați în conflicte care au legătură cu Rusia. Primarul Hřib a susținut redenumirea pieței din fața ambasadei ruse în onoarea lui Boris Nemtsov, opozantul ucis de Kremlin în 2015.

Ambasada Rusiei la Praga a declarat săptămâna trecută că va folosi ca adresă o altă stradă, adiacentă.

Celălalt politician, Ondřej Kolář, primar al districtului Praga 6, a jucat un rol important în eforturile de a muta statuia mareșalului sovietic Ivan Konev, ceea ce a stârnit proteste furioase din partea ambasadei Rusiei la Praga dar și la Moscova.

Kolář fusese și el pus sub protecția poliției după ce primise amenințări prin e-mail, rețele sociale și mesaje text.

Publicația Prague Morning reamintește că președintele Cehiei, Miloš Zeman, a criticat înlăturarea statuii, acuzând consiliul lui Kolar că a abuzat de actuala criză de coronavirus.

Câteva zile mai târziu, Ministerul Apărării din Rusia a propus redenumirea stației de metrou Prazhskaya din Moscova în stația Mareșalul Konev. Iar Ministerul rus de Externe a vorbit despre un act „neprietenos” de „vandalism al reprezentanților municipali praghezi”.

 

Boris Johnson promite că va „rafina” carantina, titrează The Times.

Boris Johnson a promis să pună la punct planuri pentru „cea de-a doua fază”, inclusiv „rafinarea” carantinei „în zilele următoare”.

Într-o declarație din Downing Street, în prima sa zi de lucru, prim-ministrul s-a referit la propria luptă cu moartea cauzată de virus spunând că momentul de vârf al infecției a fost și unul de „risc maxim”.

El le-a mulțumit oamenilor pentru respectarea regulilor și, printr-un mesaj direct către companii, a spus că le împărtășește temerile cu privire la daunele pe termen lung aduse economiei, dar a insistat că regulile actuale trebuie respectate.

CNN avertizează că Marea Britanie ar putea număra peste 100.000 de decese în acest an, dacă guvernul va reduce restricțiile pentru a se concentra doar pe protejarea celor mai expuși riscului.

CNN îl citează pe unul dintre principalii epidemiologi ai țării, Neil Ferguson, unul dintre oamenii de știință care a consiliat guvernul în răspunsul său la pandemie: "Persoanele cu cel mai mare risc de deces sunt cele din centrele de îngrijire sau alte unități medicale", a spus Ferguson într-un interviu acordat site-ului "Unherd".

Revista franceză Le Point privește către Germania unde se pare că nu totul este atât de roz.

”Dată ca exemplu în întreaga Europă pentru strategia sa în fața coronavirusului, Angela Merkel vede totuși cum treptat, se nasc protestele întrucât relaxarea întârzie. Opinia publică germană este într-adevăr împărțită. Cancelara denunță nerăbdarea din ce în ce mai mare a populației față de măsurile de restricție, care datează de o lună și jumătate”.

 

Ce ne poate spune coada pentru Big Mac?

În Franța, Les Echos atrage atenția că, în contextul relaxării, majoritatea părinților nu doresc să-și trimită copiii înapoi la școală. Mai mult de unu din doi părinți (55%) spun că nu vor să-și retrimită copiiii la școală după 11 mai.

Și tot în Franța, Libération vorbește despre succesul restaurantelor cu servire la șofer.

Cozi monstru pentru a cumpăra un Big Mac Big la McDrive, după ce rețeaua americană a redeschis aproximativ treizeci de restaurante în Franța. Dar de ce atâtea ore de coadă pentru un Big Mac? Nu, nu este despre burgeri. Este despre regăsirea vieții de dinainte, despre încercarea de a ne amăgi că totul este normal.

Aceste cozi de la McDonald's dezvăluie, până la urmă, ceva esențial: nu este sigur că, odată ce recluziunea forțată se va încheia, se va încheia și lumea cea veche. Și nu este sigur că nu ne vom întrepta, încă o dată, tot spre societatea de consum.

 
Revista presei internaționale din 28 aprilie 2020