Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa trebuie să răspundă propagandei Chinei

propaganda_china.jpg

Portretul președintelui Xi Jinping la defilarea militară de la 1 octombrie 2019, Beijing, China
Image source: 
AFP

China este vizată de un raport al UE care enumeră clar greșelile Beijingului în criza coronavirusului. Conform raportului Serviciului European de Acțiune Externă , Rusia și China au răspândit informații false despre pandemie. Comentatorii discută motivele din spatele politicii de dezinformare de la Beijing.

Europa ar trebui să răspundă Chinei, scrie Eurotopics, care citează mai multe publicații europene.

Comportamentul Chinei este o dovadă suplimentară că nu se poate avea încredere în ea, comentează The Daily Telegraph:

„China respinge o anchetă internațională cu privire la originile virusului și și-a instruit diplomații și companiile media pe care le controlează să lanseze o campanie de dezinformare continuă. China va nega orice responsabilitate. Va acoperi adevărul. Își va bulversa și intimida vecinii. Va capta instituțiile internaționale și le va folosi în scopuri proprii. Va abuza de legile și normele internaționale până când va obține ceea ce își dorește. Nu poate fi de încredere, este un pericol pentru lume: și este timpul ca noi să ne trezim la realitate".

Ziarul elvețian Le Temps avertizează asupra riscului unei confruntări ideologice.

”Capcana condamnării internaționale s-ar întinde astfel asupra unui întreg popor. În realitate, însă, Partidul Comunist este responsabilul principal. Și chiar acesta este scopul său: de a șterge toate distincțiile dintre stat, națiune și individ: acesta i-a luat ostateci pe proprii cetățeni".

Este un regim cu două fețe, concluzionează La Vanguardia:

„Una internă, în care narațiunea oficială despre o luptă și o victorie împotriva virusului a alimentat naționalismul. Și una externă, mult mai dificil de gestionat, în care informațiile oficiale sunt puse la îndoială, iar acest lucru ar putea eroda imaginea și influența gigantului asiatic. Rolul Chinei în lumea post-Covid-19 este în prezent una dintre cele mai mari necunoscute. "

Iar Corriere della Sera se plânge că Italia se dovedește lipsită de curaj în fața Chinei.

„Italia pare să fi adoptat în mod tacit linia politicianului Cinque Stelle Alessandro Di Battista, care nu se îndoiește că lumea occidentală va pieri, iar China va câștiga cel de-al Treilea Război Mondial fără să tragă un singur foc de armă. Și, prin urmare, Italia ar trebui să se apropie de țara lui Xi Jinping."

Politico notează că, în ciuda criticilor, China își menține ofensiva diplomatică și campania de propagandă:

”Liderii Uniunii sunt îngroziți de încercările Beijingului de a-i influența pe cetățenii europeni. Dar ei sunt, de asemenea, foarte dependenți de China, în materie de măști și alte materiale medicale. Ei se tem, pe de altă parte, că vor avea în continuare nevoie de China pentru a putea ieși din recesiunea profundă.

"China consideră Europa zona vulnerabilă Occidentului", spune pentru Politico un expert în probleme chineze al Fundației pentru Cercetări Strategice din Paris. "În logica lor, SUA se vor opune Chinei din motive structurale și ideologice, dar aliații lor europeni ar tebui să fie neutri în caz de conflict între China și SUA".

Președintele francez, Emmanuel Macron, a încercat să ajungă la un echilibru complicat între proclamarea autonomiei strategice europene - ceea ce înseamnă, printre altele, scăderea dependenței franceze și europene – pe China, dar păstrând și actualele lanțuri de aprovizionare chineze pentru a trece prin pandemie.

Aceasta, în timp ce lideri ai unor țări precum Australia, Statele Unite și Germania au cerut, fiecare în felul lui, investigații cu privire la modul în care China a gestionat începutul crizei. Macron a evitat să li se alăture explicit, preferând să lase această problemă până când efectele pandemiei vor fi reduse”.

 
Revista presei internaționale din 29 aprilie 2020