Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 vine din laborator? Trump și Pompeo susțin varianta

trump_pompeo.jpg

Președintele Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo în timpul unei ședințe a cabinetului, octombrie 2019
Sursa imaginii: 
AFP

Este posibil ca noul coronavirus să fi scăpat din laboratorul din Wuhan? Tema a căpătat amploare după ce președintele Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo au adus în discuție un astfel de scenariu. Comentatorii se mențin sceptici.

Washington Post titrează: ”Președintele Trump și secretarul de stat, Mike Pompeo continuă să impulsioneze teoria neverificată potrivit căreia laboratorul din Wuhan s-ar afla la originea noului coronavirus”.

Și, fupă cum reamintește The Huffington Post, președintele Trump a criticat public China după ce inițial s-a referit la coronavirus ca la o „farsă” concepută de democrați pentru a-l discredita și a minimalizat amenințarea pentru americani. Criticile vin chiar și în condițiile în care administrația este învinovățită pe scară largă pentru răspunsul tardiv la pandemie.

Și The Guardian reamintește că secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a susținut duminică existența unor „dovezi enorme” despre faptul că focarul de coronavirus ar fi provenit dintr-un laborator chinez - dar nu a furnizat aceste dovezi.

Cei mai mulți epidemiologi spun că, deși este posibil ca focarul să fi început în Institutul de Virologie Wuhan, unde coronavirusurile au fost intens studiate, acesta este un scenariu mult mai puțin probabil decât acela că a fost transmis în mod natural, de lilieci, printr-un animal intermediar, mutația devenind periculoasă pentru oameni”, scrie ziarul britanic.

Potrivit The New York Post, comunitatea americană de Informații ia în considerare faptul că noul coronavirus nu a fost „creat manual sau modificat genetic”, dar încă nu a investigat dacă a fost cauzat de „un accident la un laborator din Wuhan”.

Forbes notează că ”ideea unui virus scăpat din laborator a apărut încă din februarie în mediile conservatoare - inclusiv Fox News – dar și printre parlamentari de dreapta. Dar ideea potrivit căreia virusul își are originea într-un laborator a luat o nouă turnură în ultimele săptămâni, în urma unor rapoarte conform cărora oficialii din guvern investighează această pistă. Donald Trump a dat credit teoriei atunci când, fără să citeze dovezi, a declarat, la 18 aprilie, în cadrul unei informații la Casa Albă că guvernul Statelor Unite ia în considerare ideea și că are sens”, continuă Forbes.

 

”Franța-China: legături periculoase” - iată titlul unei anchete a ziarului Le Figaro:

”Posibilitatea ca virusul să fi ieșit din laboratorul din Wuhan reînvie dezbaterea privind vânzarea de tehnologii duale de către Franța către China comunistă”, explică ziarul.

Tehnologiile duale sunt cele care-și pot găsi atât aplicații civile cât și militare – motiv pentru care puterile ce le dețin sunt foarte atente cu tranzacționarea lor.

”Așadar, a ieșit virusul din laboratorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care efectuează cercetări asupra coronavirusurilor provenite de la lilieci? Și asta, în condiții de securitate uneori discutabile și având în vedere că laboratorul este situat la doar 300 de metri de celebra piață de unde se presupune că a început totul?

Este încă prea devreme pentru a spune. Dar faptul că virusul s-a născut la Wuhan, în orașul în care Beijingul și-a instalat laboratorul de înaltă securitate biologică furnizat de francezi, adăugat eforturilor de ascundere din partea autorităților chineze, este suficient pentru a ridica o chestiune ultrasensibilă în Hexagon: vânzarea tehnologiilor duale către Republica Populară Chineză, guvernată de Partidul Comunist încă din 1949.

Dacă se dovedește că Franța, prin dotarea Chinei cu o asemenea bijuterie tehnologică, a jucat un rol, chiar involuntar și indirect, în răspândirea virusului, cazul ar fi jenant pentru Paris.

Și aceasta, mai ales pentru că autoritățile chineze l-ar folosi în campania lor de dezinformare”.

 
Revista presei internaționale din 5 mai 2020