Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce poate salva Europa din sezonul turistic?

plaja.png

Image source: 
Reuters via rfi.fr

Comisia Europeană a prezentat orientările privind repornirea industriei turistice. Dar vor putea aceste planuri să ducă la revigorarea sectorului? Opiniile sunt împărțite.

După cum transmite Le Figaro, Bruxelles se teme ca nu cumva să facă un pas în necunoscut, în timp ce, pe de altă parte, trebuie salvat ceea ce poate fi salvat din sezonul turistic, știind că acest sector reprezintă 10% din PIB din UE. În timp ce recuperarea este vitală, orice obstacol în interiorul spațiului Schengen este „o frână în calea redresării economice”, amintea un înalt oficial al Comisiei, scrie ziarul francez.

Pentru Večernji List, ziar din Croația, o destinație turistică de prim rang în Europa, „sezonul acesta a fost deja pierdut. Singura întrebare acum este cât de rea va fi situația. Comisia știe acest lucru, la fel ca statele membre, și se depun eforturi pentru a ajuta antreprenorii care trăiesc din turism. Cu toate acestea, multe hoteluri, companii de închiriere de apartamente, operatori de plaje, restaurante și așa mai departe nu vor supraviețui. Important este să menținem companiile și angajații pe ventilatoare până anul viitor, în speranța că se va găsi un remediu și un vaccin care să învingă dictatorul numit Covid-19, care ne-a schimbat viața”, speră ziarul croat.

În Belgia, L'Echo cconsideră că „Salvarea unui sector-cheie al economiei este legitimă și chiar vitală - cu condiția să nu fie făcută după tipare vechi. Coordonarea europeană este cheia succesului, nu numai când vine vorba de redeschiderea frontierelor, ci și de reglementările de igienă care trebuie respectate în transport și cazare".

Kathimerini, ziar din Grecia, are și o veste bună: multe rezervări de vacanță din Germania rămân active:

Surse din rândul operatorilor de turism din Germania au declarat pentru Kathimerini că doar un procent mic de clienți au cerut anularea și restituirea banilor.

Este vorba despre rezervări făcute până la primul trimestru al acestui an și nu pot fi păstrate decât dacă se deschid frontierele și vor fi permise zborurile.

Acesta este unul dintre motivele pentru care multe zboruri între cele două țări începând cu luna iulie, rămân active”.

În Franța s-au deschis plajele – dar în spatele acestei decizii există o poveste, pe care ne-o spune revista franceză Le Point.

Ei bine, spune Le Point, ministrul de externe Jean Yves Le Drian și președintele Adunării Naționale, Richard Ferrand sunt cei care l-au convins pe Macron să redeschidă plajele:

”Ei sunt cei care i-au cerut președintelui Macron să redeschidă plajele și cei doi au ceva în comun: sunt din Bretania, regiunea costieră din nord-vestul Franței”. Iar Le Point folosește chiar expresia ”mafia bretonă”: ” Aceștia au propus o serie de măsuri pentru a garanta securitatea sanitară a plajelor, dar inițial documentul a rămas literă moartă în biroul primului ministru.

În seara de 6 mai, cu cinci zile înainte de Ziua Z, liderii majorității s-au adunat într-una din celebrele cine discrete de la Palatul Elysée. La sfârșitul mesei, a avut loc o discuție separată între șeful statului, premier și președintele Adunării Naționale. Plănuita interdicție a accesului la plaje până pe 2 iunie i-a înfuriat pe aleși, începând cu primarii din Bretania. Dar premierul a rezistat, în ideea să evite un nou val de contaminări .

Câteva ore mai târziu, după cină, în ședința închisă a consiliului de apărare restrâns, convocată la palatul prezidențial, ministrul afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, care nu pierde niciodată din vedere Bretania, a intrat prima linie pentru a smulge redeschiderea plajelor”.

A fost actul al doilea al operațiunii, spune, râzând, un confident al celor doi politicieni, citat de Le Figaro.

Ministrul de externe a sfârșit prin a-l convinge pe Emmanuel Macron. Edouard Philippe a fost cu greu convins, însă președintele Republicii a decis ca așa să fie: după-amiaza, în timpul conferinței de presă prezentând detaliile ieșirii din carantină, premierul a anunțat, în sfârșit, redeschiderea de la 11 mai a plajelor în condiții stricte de distanțare socială, la cererea primarilor în cauză. „Tot e bine cu mafia bretonă", a comentat, sec, un consilier al majorității.

Revista presei internaționale din 15 mai 2020