Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate un gel dezinfectant să incendieze o mașină?

O imagine a interiorului unei mașini arse a făcut carieră în mediul online. Legenda indică faptul că incendiul a izbucnit în urma auto-aprinderii unei sticle de gel hidroalcoolic, în mașina parcată în plin soare. Este foarte puțin probabil, scrie Libération.

De fapt, aprinderea fără scânteie și flacără a unei sticluțe de gel hidroalcoolic este practic imposibilă într-o mașină.

Majoritatea fișelor tehnice pentru aceste produse nu menționează temperatura de autoaprindere. Totuși, în puținele prospecte în care se precizează, temperatura oscilează între 400 și 450 de grade Celsius.

Componenta principală (și potențial inflamabilă) a gelurilor hidroalcoolice este etanolul, a cărui temperatură de autoaprindere este de 363 până la 425 ° C.

 

Supușii medici din Cecenia...

Și acum mergem în Cecenia, unde liderul cu mână de fier Ramzan Kadyrov a cerut expulzarea „provocatorilor” din spitalul din Gudermes, care au îndrăznit să denunțe lipsa echipamentului de protecție în lupta cu coronavirusul. Așa cum ne informează cotidianul Kommersant, el a spus că „Trebuie să demitem provocatorii! Nu ne lipsește nimic, nici combinezoane, nici măști, nici dispozitive! Avem tot ce ne trebuie", a spus el.

Conform ziarului moscovit, citat de Courrier International, după intervenția lui Kadyrov, medicii în cauză și-au cerut scuze.

Potrivit publicației Gazeta.ru, 50 de îngrijitori din sistemul de sănătate au fost infectați în Cecenia. În Daghestan, o republică din Caucazul de Nord, vecină cu Cecenia, se spune că 40 de medici sunt infectați.

 

Primele reacții la planul franco-german

Franța și Germania propun un plan european de 500 de miliarde de euro. Acest acord franco-german, care încă nu a fost validat de celelalte state membre, este în sine o revoluție, titrează Le Monde.

Comisia Europeană – spune Politico - ar împrumuta numerar de pe piețele financiare, apoi ar distribui banii sub formă de subvenții.

Potrivit Wall Street Journal, propunerea reprezintă un punct de reper în modelarea răspunsului blocului, dar va avea nevoie de aprobarea în unanimitate de către statele membre.

Euronews merge un pic mai departe și notează că președintele Macron a subliniat că următoarea sarcină pentru Paris și Berlin "va fi să explice în continuare" propunerea celorlalte state membre, pentru a le obține sprijinul.

Problema coronabondurilor – reamintește Euronews - a fost dezbătută aprig, cu țări precum Italia, Spania și Portugalia, solicitând consolidarea solidarității între statele membre și consolidarea datoriei pentru a face față impactului economic al pandemiei.

Dar ideea a fost respinsă de alte state membre, precum Austria și Țările de Jos.

Pentru El Pais, impulsul celor două mari puteri europene poate fi decisiv pentru planul avut în vedere la Bruxelles.

În sfârșit, cotidianul de afaceri francez Les Echos observă că Angela Merkel s-a raliat solicitărilor statelor din sudul Europei pentru o mai mare solidaritate bugetară europeană. Planul nu a fost încă aprobat de țările din nord, care sunt încă reticente la „transferurile bugetare”.

 

Și totuși, cât de grave vor fi consecințele economice ale crizei?

Mai puțin grave decât s-a întâmplat în timpul Marii Depresiuni, spune, într-un interviu difuzat de CBS șeful Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell,

Întrebat de reporterul CBS „când se va recupera economia”, Jerome Powell, președintele Fed a răspuns că nu este clar și va depinde de felul în care virusul va fi ținut sub control.

În orice caz, șomajul se așteaptă să crească în următoarele două luni.

Cu toate acestea, Jerome Powell confirmă că rata șomajului ar trebui să fie cuprinsă între 20 și 25%, echivalentă cu cea cunoscută în Marea Depresiune a anilor 1930. Dar această rată ar trebui să atingă apogeul „în următoarele două luni”. După care va scădea în a doua parte a anului.

Prin urmare, o viziune optimistă, în timp ce PIB ar trebui să se contracte cu 20 - 30%. Și asta, în ciuda reluării creșterii „în trimestrul al treilea”.

Redeschiderea treptată a întreprinderilor și industriilor ar trebui să permită unei mari părți din cele 20 de milioane de americani concediați „temporar” să se „întoarcă la muncă”.

În ciuda acestui discurs liniștitor, președintele Fed avertizează, de asemenea, că recuperarea va fi destul de lentă și că, pentru a o susține, statul trebuie să își continue ajutorul financiar.

 
Revista presei internaționale din 19 mai 2020