Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Merkel și Macron au dat ”lovitura cavalerului”

merkel_macron.png

Image source: 
Reuters via rfi.fr

Presa europeană a început să analizeze propunerea franco-germană privind împrumutul european de 500 de miliarde de euro. Comentatorii au primit favorabil acest proiect.

Ziarul italian La Repubblica vede o mișcare ingenioasă a Parisului și Berlinului:

„În șah ca și în politică, aceasta se numește„ lovitura cavalerului ”. O lovitură prin surprindere, care face ca jocul să evolueze, eludând dezbaterea insolubilă privind mutualizarea datoriei. Dar lovitura franco-germană nu numai că ocolește rezistența „nordicilor” egoisti, ci îi surprinde pe suveraniștii noștri, care se pregăteau deja să atace Mecanismul European de Stabilitate și condițiile sale”, comentează ziarul italian.

Ziarul neerlandez NRC Handelsblad vede o schimbare de paradigmă:

„Acest program diferă de cel anterior, prin faptul că propunerea franco-germană prevede că fondurile nu sunt alocate sub formă de credit și că pentru țările membre cele mai afectate, acest ajutor ia forma unei subvenții. Însuși UE este responsabilă pentru rambursarea creditelor, statele membre vor fi invitate să contribuie doar în limitele posibilităților lor. Cele două țări iau deci o poziție clară în mijlocul dezbaterilor europene din ultimele săptămâni: banii vor fi împrumutați sau dați? Aceste propuneri oferă o direcție nouă și clară în perspectiva combinării datoriei europene. " (Sursa: Eurotopics)

Le Monde observă cum liderii germani și francezi, îndepărtându-se de dogmele concurenței în UE, au planificat crearea de „campioni industriali de clasă mondială”.

Odată concretizate aceste planuri, acestea ar contrazice și previziunile casandrelor care anunță sfârșitul integrării europene. Iar dacă impulsul franco-german îi va aduce pe cei douăzeci și șapte înapoi, atunci când Covid-19 alimentează naționalismul și principiul ”fiecare pentru el”, ei bine, ar fi o veste grozavă, pentru Europa și nu numai.

Tot în Franța, Libération vede un moment istoric pentru Uniunea Europeană.

Împotriva tradiționalei prudențe germane, Merkel și Macron propun ca Uniunea să contracteze un împrumut masiv de 500 de miliarde (pe lângă cele 1.000 de miliarde deja planificate), care va fi direcționat către regiunile și sectoarele cele mai afectate de criză. Dincolo de modalitățile tehnice, această propunere este un reper în istoria Uniunii: pentru prima dată este vizat un transfer masiv de resurse din cele mai puternice economii către regiuni sau țări cele mai afectate. Desigur, trebuie să depășim reticența anumitor țări din nord. Desigur, va trebui să se verifice că toate aceste avantaje, așa cum este anunțat, vor fi în consonanță cu obiectivele reconstrucției ecologice. Dar dincolo de toate, este opusul inacțiunii”, conchide ziarul francez.

Coronabonduri – cu toată viteza înainte! Germania și Franța vor să scoată UE din criză prin punerea la comun a datoriilor. Un joc riscant, dar necesar, pentru că redinamizează o dezbatere înțepenită”, crede  Deutsche Welle:

Angela Merkel are de purtat însă o luptă grea și la ea acasă. Se așteaptă opoziție în propria tabără conservatoare față de ideea subvențiilor, care presupune cheltuieli suplimentare de multe miliarde pentru Germania. Finanțarea fondului de reconstrucție ar urma să se facă prin datorii comune, preluate de Comisia Europeană. Țările membre ar urma să le plătească înapoi împreună în următorii 20 de ani, proporțional cu cota fiecăreia la bugetul-cadru comunitar. Este deci vorba de o măsură care va afecta guvernele și parlamentele statelor membre și în anul 2040, limitându-le astfel spațiul de manevră fiscal.

Noul concept poate fi considerat o variantă „light“ de eurobonduri sau coronabonduri. Este vorba de împrumuturi comune cu răspundere limitată. Ceea ce ar putea încălca Articolul 311 al tratatelor comunitare. Va fi nevoie de numeroase trucuri elegante operate de juriștii UE pentru a evita o astfel de încălcare a tratatelor.

Italia și Franța se pot bucura. Au reușit să se impună

Dar este așa ceva realizabil? Merkel și Macron spun că da. Pentru că ar fi vorba de o situație de excepție, în care trebuie acționat, nu ezitat. Locomotiva germano-franceză se mișcă în direcția corectă. Întrebarea este dacă va putea lua cu ea toate vagoanele, adică toate statele membre. Schimbarea de macaz se vede deja la orizont”, notează publicația germană.

 
Revista presei internaționale din 20 mai 2020