Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va întoarce Donald Trump spatele OMS?

trump.jpg

Image source: 
© REUTERS/Joshua Roberts

Președintele Donald Trump a reluat criticile la adresa Organizației Mondiale a Sănătății – un subiect mult dezbătut în presa internațională.

Președintele  Donald Trump a ridicat vocea din nou miercuri, împotriva Chinei, rezumă Le Figaro.

Acuzând OMS de a fi „marionetă a Chinei”, președintele american Donald i-a dat un termen de o lună să inițieze reforme și să obțină rezultate semnificative. În caz contrar, planează amenințarea de a părăsi acest organism în care SUA au fost în mod tradițional primul contribuitor. Beijingul a răspuns acuzându-l pe Donald Trump, a cărui țară este cea mai îndoliată din lume cu peste 90.000 de morți, că încearcă să se „sustragă de la obligațiile” față de organizație, reamintește ziarul francez.

Newsweek consideră că afirmația lui Trump potrivit căreia OMS „nu ​​a reușit să investigheze în mod independent rapoarte credibile care intră în conflict direct cu susținerile oficiale ale guvernului chinez” nu fac decât să reliefeze lipsa de putere a agenției și poziția sa diplomatică dificilă.

OMS poate acționa în interiorul statelor atunci când este invitată și nu poate obliga guvernele să se deschidă către funcționarii săi.

De asemenea, agenția se bazează pe aceleași guverne pentru finanțarea sa și are nevoie de permisiunea membrilor săi pentru a putea lua decizii.

Rolul său este, în esență, să împărtășească informații și expertiză și să contribuie la coordonarea răspunsului la problemele de sănătate, de la situații de urgență localizate până la crize globale de sănătate, precum cea pe care o întâlnim în prezent.

Dacă OMS ar fi adoptat în mod public o poziție antagonistă față de China, atunci Beijingul ar fi fost și mai reticent în privința cooperării decât a fost până acum în privința COVID-19. Când tabloul general înfățișează o pandemie globală, trebuie ținut seama de aceste calcule utilitare.

Politico notează că Donald Trump și-a întețit atacul împotriva OMS, trimițând o scrisoare care conținea o listă întreagă de presupuse eșecuri din partea organismului de sănătate al Națiunilor Unite.

”Dacă OMS „nu ​​se angajează să-și îmbunătățească substanțial axctivitatea în următoarele 30 de zile”, Trump va îngheța finanțări care vor priva agenția de aproximativ 14 la sută din bugetul său. Trump a amenințat, de asemenea, că va „reconsidera” și calitatea Statelor Unite de membru OMS.

OMS a răspuns că a primit scrisoarea și a specificat că „rămâne pe deplin angajată în transparență, responsabilitate și îmbunătățire continuă”.

Atacurile lui Trump asupra OMS sunt considerate,  îndeosebi în afara SUA dar și de către oponenții interni, drept o metodă de a distrage atenția de la criticile privind propriului răspuns, înainte de alegerile din noiembrie.

Cu toate acestea, o decizie adoptată la adunarea OMS de marți a arătat că există un consens global pentru a privi în urmă și a se vedea ce poate fi îmbunătățit”, scrie Politico.

O plecare a Statelor Unite din OMS ar faceîn final jocul Chinei, avertizează ziarul german Handelsblatt:

„Gigantul chinez aspiră din ce în ce mai deschis să domine lumea și va face totul pentru a umple golul pe care Statele Unite îl va lăsa în cadrul OMS. În următoarea pandemie - și va exista una - Beijing ar putea fi numărul unu la OMS. Acest lucru nu e deloc de bun augur pentru planetă”, este de părere ziarul german.

Marea Britanie are toate motivele să se alăture criticilor, este opinia ziarului britanic The Daily Telegraph:

"Dacă OMS, sub conducerea sa actuală, investighează rolul Chinei în răspândirea Covid-19, atunci rezultatul acestei anchete nu va valora nici măcar cât bucata de hârtie pe care își va scrie concluziile. Cu toate acestea, ar fi crucial să se efectueze o investigație imparțială, obiectivă și detaliată pentru a stopa actuala pandemie și pentru a preveni astfel de evenimente. Marea Britanie este un donator major al OMS și a promis 65 de milioane de lire sterline pentru combaterea virusului. Banii contribuabililor nu trebuie irosiți și alocați unei instituții a cărei agendă politică s-a încheiat într-un eșec dezastruos. Guvernul nostru trebuie să solicite reforme imediate”, scrie ziarul britanic.

Revista presei internaționale din 21 mai 2020