Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Deepfake”, ceva cu mult mai periculos decât ”fake news”(Forbes)

deep_fake.jpg

Image source: 
rfi.fr

Poate urmări aplicația StopCovid „ toate contactele” de pe telefoanele noastre? Ziarul francez Libération răspunde postărilor de pe Facebook care avertizează asupra pericolului de a intra „sub supraveghere” dacă apropiații folosesc aplicația anti-Covid:

”De fapt, speculațiile se bazează pe o slabă înțelegere a modului în care funcționează aplicațiile de căutare a contactelor Covid-19. Într-adevăr, sistemul funcționează cu două telefoane în care este instalată aplicația. Pur și simplu, atunci când aplicația de pe telefonul dvs. detectează un contact prelungit cu un alt dispozitiv echipat cu aplicația, acesta va înregistra un identificator (un fel de pseudonim temporar, generat la întâmplare) care corespunde cu celălalt dispozitiv, pentru a ține evidența și a vă putea anunța în caz de contaminare .

Detectarea contactului prelungit se face și datorită tehnologiei Bluetooth, care funcționează doar la distanțe foarte mici. Prin urmare, nu se folosesc nici tehnici de geolocalizare (GPS de exemplu), și cu atât mai puțin nu sunt vizate contactele de pe rețelele sociale ale unei persoane”.

Jerusalem Post relatează că un fals vaccin israelian contra coronavirusului este vândut în America de Sud. Cutii cu sigla în ebraică a institutului israelian de cercetare MIGAL conțin flacoane sigilate ale vaccinului fals și un set de instrucțiuni contrafăcute pentru utilizare - de asemenea, în limba ebraică.

BBC vorbește despre costul uman al dezinformării cu privire la virus.

Zvonurile online au dus la atacuri de tip mafiot în India și otrăviri în masă în Iran. Inginerii de telecomunicații au fost amenințați și atacați - toate din cauza teoriilor conspirației.

Și în Arizona, un cuplu a crezut greșit că o substanță de curățare conține un medicament preventiv.

Rețelele sociale au fost, de asemenea, un teren fertil pentru teoriile conspirației, ceea ce a dus la incendii și atacuri.

În Marea Britanie, peste 70 de antene de telefon au fost vandalizate din cauza zvonurilor false că tehnologia 5G este de vină pentru virus.

Vi se pare că ați văzut totul în materie de dezinformare? În realitate, s-ar putea să nu fi văzut nimic, ne avertizează revista Forbes:

Este vorba despre deepfake-uri. Acestea vor face ravagii în societate și nu suntem pregătiți.

Cuvântul ”deepfake” e ste o combinație a cuvintelor ”deep” (profund) și „fake” (fals). Astfel de producții au apărut pe Internet la sfârșitul anului 2017, alimentate de o nouă metodă.

Mai multe videoclipuri deepfake au arătat potențialul colosal al acestei noi tehnologii: președintele Obama folosind un cuvânt murdar pentru a-l descrie pe președintele Trump sau Mark Zuckerberg recunoscând că adevăratul scop al Facebook este să manipuleze și să exploateze utilizatorii săi.

Iar cantitatea de conținut deepfake crește rapid.

Deși impresionantă, tehnologia nu poate imita în totalitate materialele video autentice - dacă privim îndeaproape, de obicei putem să spunem că un videoclip este un deepfake. Dar tehnologia se îmbunătățește într-un ritm uluitor. Experții preconizează că la un moment dat nu vom mai putea distinge falsurile de imaginile reale.

Astăzi ne aflăm într-un punct de inflexiune, iar societatea trebuie să acționeze acum pentru a se pregăti.

Nu este nevoie de multă imaginație pentru a înțelege răul care ar putea fi făcut dacă unor mase întregi de oameni li se pot arăta videoclipuri fabricate despre care se va crede că sunt reale. Imaginați-vă imagini falsificate ale unui politician care se angajează în luare de mită sau agresiune sexuală chiar înainte de alegeri; sau cu soldații americani care comit atrocități împotriva civililor; sau cu președintele Trump care declară lansarea armelor nucleare împotriva Coreei de Nord. Consecințele ar putea fi catastrofale.

Din cauza accesibilității pe scară largă a tehnologiei, astfel de imagini pot fi create de oricine: actori individuali, grupări politice, sau state”.

 
Revista presei internaționale din 29 mai 2020