Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Protestatarii violenți din SUA sunt extremiști de stânga și de dreapta, spune FBI

sua.jpg

Poliția dispersează mulțimea revoltată într-o zonă din apropierea Casei Albe, Washington, 1 iunie 2020
Sursa imaginii: 
AFP

Newsweek atrage atenția că transformarea unui protest într-o revoltă nu este o virtute:

”Când folosești violența pentru a protesta împotriva unei nedreptăți , îți pierzi legitimitatea morală. Violențele și furtul unor obiecte din magazine în numele „drepturilor victimei” nu fac decât să creeze mai multe victime. Sistemul nostru de drept penal trebuie să se ocupe rapid, dar corect, de ofițerul Chauvin. De asemenea, același sistem trebuie să depisteze, să aresteze și să trimită în judecată orice persoană care dăunează proprietății private sub pretextul „protestului”.

Time opinează că moartea lui George Floyd este un punct de inflexiune:

Pentru mulți americani de culoare care au inundat străzile a zeci de orașe în acest weekend, uciderea lui George Floyd a fost doar cel mai recent motiv de indignare într-un an marcat de moarte și disperare, într-o spirală insuportabilă. Pandemia a afectat în mod disproporționat afro-americanii, față de omologii lor albi; Afro-americanii reprezintă doar 12% din populație, dar reprezintă mai mult de 26% din cazurile de Covid-19 și aproape 23% din decese.

În acest timp, majoritatea „lucrătorilor esențiali” care și-au riscat viața pentru a menține funcționarea orașului New York sunt oameni de culoare”.

Dar ce știm și ce nu știm despre extremiștii care participă la revolte din SUA? - se întreabă CNN:

În timp ce Trump se concentrează pe Antifa, FBI și alte agenții urmăresc grupuri atât de la extrema dreaptă, cât și de la cea stângă, implicate în revolte și atacuri la adresa poliției.

Aceste grupări includ anarhiști, grupuri anti-guvernamentale adesea asociate cu extremiștii de extremă dreaptă și susținătoare ale supremației albe dar și extremiști de extremă stânga care se identifică cu ideologia antifascistă.

În trecut, despre unele dintre grupuri se știa că se organizau tocmai pentru a confrunta poliția și a distruge proprietățile.

Antifa include un grup larg de oameni ale căror convingeri politice se orientează spre stânga - adesea extrema stângă. Pozițiile Antifa pot fi greu de definit, dar mulți membri susțin populațiile asuprite și protestează împotriva acumulării de bogății de către corporații și elite. Unii folosesc tactici radicale sau militante pentru a-și transmite mesajele”.

Golgheterul NBA din toate timpurile, Kareem Abdul-Jabbar explică în Los Angeles Times motivele revoltelor:

Dacă ești alb, probabil că mormăi, îngrozit, un „Oh,Doamne!” Dacă ești negru, probabil ai sărit, ai înjurat, poate ai aruncat cu ceva (sau cu siguranță, ai vrut), în timp ce ai strigat: „Nu, asta chiar e prea mult!” "

Când vezi protestatari negri și tu ești alb, este posibil să-ți spui: „Cu siguranță nu respectă distanțarea socială”. Apoi observi fețele negre care jefuiesc și îți spui: „Acest lucru este dăunător cauzei lor. "

Nu greșești - dar nici nu ai dreptate. Comunitatea neagră este obișnuită cu rasismul instituțional inerent educației, sistemului de justiție și ocupării forței de muncă. Și chiar dacă facem toate lucrurile clasice pentru a educa publicul și politicienii - scriem articole elocvente și perspicace în The Atlantic, explicăm devastarea continuă pe CNN, sprijinim candidații care promit schimbarea - acul nu se mișcă cu adevărat.

Rasismul în America este ca praful în aer. Pare invizibil dar este peste tot.

Da, protestele sunt adesea folosite ca pretext pentru ca unii să profite, la fel ca atunci când fanii care sărbătoresc un titlu incendiază mașinile și distrug vitrinele.

Nu vreau să văd distrugeri de magazine sau chiar de clădiri. Dar afro-americanii au trăit într-o clădire incendiată de mai mulți ani, respirând fum, în timp ce flăcările ardeau tot mai aproape.

Așadar, poate că principala preocupare a comunității negre acum nu este dacă protestatarii stau la un metru sau doi distanță sau dacă unele persoane disperate vor fura tricouri sau chiar vor da foc unei secții de poliție. Preocuparea este dacă fiii, soții, frații și tații lor vor fi uciși de poliție doar pentru că ies la plimbare sau conduc mașina.

Sau dacă a fi negru înseamnă să te adăpostești acasă pentru tot restul vieții, deoarece virusul rasismului care infectează țara este mai mortal decât Covid-19”, scrie Kareem Abdul-Jabbar în LA Times.

 

Dar ”Cum s-ar putea termina?” - se întreabă Le Figaro:

”De obicei, aceste proteste „se sting după trei-patru zile”, spune Candace McCoy, profesor de drept penal și specialist în istoria protestelor la Universitatea din New York.

Climatul politic este „foarte tensionat” cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale americane și pentru că brutalitatea poliției este doar „partea vizibilă a aisbergului” inegalităților „structurale”. Inegalitățile ilustrate de pandemie și șomajul pe care l-au generat, au lovit cel mai tare minoritățile negre și hispanice.

Iar prezența multor tineri albi la proteste este „un semn de speranță pentru relațiile rasiale în Statele Unite”, a spus McCoy”.

 
Revista presei internaționale din 2 iunie 2020