Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Canan Kaftancioglu, un nou stil în politica turcă, o provocare pentru Erdogan

canan_kaftancioglu.jpg

Canan Kaftancioglu la Istanbul, septembrie 2019
Image source: 
rfi.fr

Courrier International ne prezintă noua figură centrală a opoziției turce. Canan Kaftancioglu este o feministă de stânga, care apără drepturile persoanelor LGBTQ, dar dialogează și cu clericii moderați pe care partidul ei, CHP, republican-kemalist, i-a respins până acum.

La cei 48 de ani ai săi, ea întruchipează un nou început într-o cursă care a fost mereu dominată de bărbați mai în vârstă.

Stilul său politic respinge implicit fracțiunea naționalistă a CHP, care este pe deplin dedicată fondatorului republicii - Mustafa Kemal Atatürk -, dar care este asociată de mulți cu ostilitatea față de minorități și musulmanii care își manifestă sentimentele religioase.

Ea se prezintă astfel în paginile revistei americane Foreign Policy:

”Sunt unul dintre sutele de mii de turci care s-au născut la sat și au crescut în sărăcie. Dar, ca mulți, am devenit cine sunt datorită egalității de șanse promovate de republică ".

Kaftancioglu a studiat medicina la Istanbul și s-a specializat în criminalistică.

Sub conducerea de către ea a organizației CHP Istanbul, Ekrem Imamoglu și alți primari au schimbat cursul: strategia lor este poreclită „Dragoste radicală” și este antiteza stilului lui Erdogan, care se remarcă prin accentuarea diviziunilor și antagonismelor.

Kaftancioglu încurajează deschiderea către grupurile marginalizate, inclusiv printr-un limbaj pozitiv și incluziv (ceva extrem de rar în lumea nemiloasă a politicii turce) .

 

Europa începe să-și redeschidă frontierele, dar vacanțele rămân problematice

Europa își redeschide frontierele, dar epidemia revine în China, titrează le Monde. Spania a anunțat duminică amânarea până la 21 iunie a redeschiderii frontierelor sale cu țările Uniunii Europene.

În timp ce Germania, Belgia, Franța și Grecia restabilesc, luni dimineață, libera circulație cu toate țările Uniunii European (UE), Austria va face același lucru luni, la miezul nopții. Atena, a cărei economie se bazează în mare parte pe turism, merge și mai departe și invită călători din mai multe regiuni non-UE - cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, China.

O altă țară care se grăbește să-și salveze sezonul turistic, Croația, și-a redeschis joi granițele, la fel ca Polonia, accesibilă pentru toți cetățenii europeni încă de sâmbătă.

Multe țări aleg „strategia cepei”, deschizându-se mai întâi către vecini înainte de a extinde domeniul de aplicare. Multe dintre ele (Ungaria, Bulgaria, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia ...) mențin restricții pentru călătorii din destinațiile europene, unde rata de infecție este considerată încă prea mare. Franța a avertizat că va aplica „reciprocitate” țărilor care impun restricții asupra resortisanților săi.

Le Figaro remarcă faptul că plecarea în concediu în această vară va fi ca o cursă cu obstacole: ”Între granițele închise și teama de virusul care circulă încă în lume, puțini francezi ar trebui să riște să-și petreacă vacanța de vară în străinătate”.

Din El Pais aflăm că celebrele plaje de la Benidorm se redeschid doar cu programare. Acestea vor fi împărțite în parcele care măsoară patru metri pătrați, cu zone speciale pentru cei de peste 70 de ani.

Plajele au fost împărțite în 20 de sectoare, din care 12 destinate utilizării publice, care vor putea fi accesate gratuit. Alte opt sectoare sunt gestionate de o concesiune municipală, care va include șezlonguri pentru închiriere, mai scrie ziarul spaniol.

 

Tensiuni diplomatice SUA-UE

În plan diplomatic, Politico vorbește despre tensiunile care se mențin înaintea întâlnirii de astăzi a secretarului de stat Mike Pompeo cu miniștrii de externe ai UE.

Va fi o oră și jumătate de discuție virtuală, în care Pompeo este așteptat să solicite sprijin pentru confruntările Washingtonului cu Beijingul.

În ultimele săptămâni, europenii l-au văzut pe președintele Donald Trump punând în discuție relațiile transatlantice, inclusiv printr-un plan de a scoate trupele americane din Germania și anunțarea de noi sancțiuni care vizează Curtea Penală Internațională. Astfel că discuția cu Mike Pompeo poate părea mai degrabă un dans cu diavolul.

Pompeo este unul dintre cei mai puternici loiali și apărători ai lui Trump și, pe lângă China, este de așteptat să discute despre Orientul Mijlociu, pandemia coronavirusului și situația din Ucraina, declară pentru Politico diplomații UE.

De asemenea, pe masă se va afla dosarul libian, unde miercuri s-a atins nivelul maxim de tensiune. Operațiunea navală a UE Irini, care impune embargoul armamentului dictat de ONU, a fost împiedicată de navele de război ale Turciei, un membru NATO, să verifice o navă cu marfă suspectă.

 
Revista presei internaționale din 15 iunie 2020