Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA-UE: retragere de trupe și dialog strategic fără rezultate

armata_americana.jpg

Soldați americani în timpul unui exercițiu militar în Germania, 2017
Image source: 
AFP via France24

Președintele SUA, Donald Trump, a confirmat planurile de retragere a 9.500 de militari americani din bazele din Germania. Comentatorii analizează consecințele.

BBC notează că Donald Trump a acuzat Germania că este un „delincvent” în ce privește plățile sale către NATO și a spus că își va menține planul, dacă Berlinul nu va schimba cursul.

De partea sa, ambasadorul Germaniei în SUA, Emily Haber, a declarat că trupele americane nu sunt acolo pentru a apăra Germania, ci pentru a apăra securitatea transatlantică.

”Analiștii subliniază și faptul că prezența importantă a SUA în Germania oferă, de asemenea, Statelor Unite un important punct de tranzit pentru operațiuni în Orientul Mijlociu, Africa și în alte zone.

Experții strategici consideră acest lucru ca un pas care nu poate decât să slăbească NATO în ansamblul său și să favorizeze Rusia.

Mișcarea va fi urmărită îndeaproape de aliații Washingtonului, dincolo de Europa, mulți dintre ei văzând deja în Administrația Trump un partener imprevizibil și din ce în ce mai nesigur într-o perioadă de creștere a concurenței între marile puteri”, scrie BBC.

Financial Times atrage atenția că Europa de azi nu mai este Europa din 1965, când sute de mii de militari americani erau staționați în Germania pentru a proteja jumătatea vestică a continentului de atacurile sovietice:

Prezența militară a SUA în Europa se bazează pe o realitate a secolului XX care nu mai există. Departe de a fi regiunea slabă și vulnerabilă din punct de vedere economic de la începutul anilor '50 și '60, Europa actuală este una dintre cele mai bogate și sofisticate regiuni din lume.

Produsul intern brut al UE este de aproape 10 ori mai mare decât cel al Rusiei. Cheltuielile militare totale ale NATO și Europei sunt de aproape cinci ori mai mari decât cele ale Moscovei.

Statele europene au resurse pentru a-și asuma responsabilitatea apărării continentului.

Ceea ce lipsește este voința de a face acest lucru. Dacă o retragere a SUA din Germania stimulează Europa să  găsească o cale, atunci decizia s-ar putea dovedi o schimbare de direcție atât de necesară și un element important pentru nobilul obiectiv al Washingtonului de a împărți sarcina de securitate cu prietenii și partenerii”, notează Financial Times.

Le Monde privește către dialogul strategic dintre UE și SUA , după întâlnirea de luni a secretarului de stat Mike Pompeo cu omologii săi din statele membre:

Conciliator și arbitru al diferențelor din propria tabără, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE), a făcut ceea ce a putut, în cadrul întâlnirii, pentru a se ajunge la un rezultat. Dar propunerile concrete au cam lipsit.

China? „Va trebui să rezolvăm împreună probleme majore, inclusiv situația din Hong Kong. Prin urmare, o propunere pentru un viitor "dialog specific" în dosarul chinezesc se află "pe masă", spun sursele citate de ziarul francez.

Israel și amenințarea anexării teritoriilor în Cisiordania? Pompeo apără doar abordarea administrației Trump, cu necesitatea unor concesii masive din partea palestinienilor, inclusiv abandonul Ierusalimului. Europenii sunt împărțiți: ministrul maghiar Peter Szijjarto susține că țara sa va ridica veto pentru orice decizie „contrară intereselor Israelului”, în timp ce ministrul luxemburghez, Jean Asselborn, încă încearcă să-i unească pe cei 27 pe un proiect de recunoaștere a statului palestinian. O altă lovitură posibilă pentru europeni  ar fi sancțiunile posibile împotriva Israelului dacă va merge pe calea anexării”, mai notează Le Monde.

 

Un nou impuls în negocierea Brexitului? Comentatorii sunt sceptici

Marea Britanie și UE au decis  să intensifice dialogul privind Brexitul. Mass-media europeană este însă sceptică cu privire la rezultatul final.

UE nu va avea de ales decât să lase Marea Britanie să alerge către propriul eșec, susține El Pais:

"Marea Britanie trântește ușa și cere privilegii. Poziția ei nu mișcă o iotă, ceea ce sugerează că nu este dornică să obțină un acord. Dacă britanicii sunt gata să-și jertfească economia pe altarul patriotismului lor aprins, asta e problema lor.”

Din contră, ”UE trebuie să înțeleagă faptul că Marea Britanie nu are intenția de a rămâne un satelit al Bruxelles-ului”, titrează cotidianul britanic The Telegraph.

The Times insistă totuși că semnarea unui acord este esențială pentru consolidarea cooperării cu UE pentru un număr mare de probleme care sunt decisive pentru interesele naționale: ”În special, colaborarea transfrontalieră între Poliție, contra-terorism, schimbări climatice, imigrație și relațiile cu China și Rusia. Să inducem acum o diviziune între Marea Britanie și UE ar fi o mare greșeală.”

Bloomberg vede la rându-i obstacole majore. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a avertizat că UE nu trebuie să se grăbească și să „cumpere pe nevăzute”.

 
Revista presei internaționale din 17 iunie 2020