Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Temeri globale privind al doilea val Covid-19

covid_china.png

Pregătiri pentru testarea populației în zona pieței Xinfadi, Beijing, China, 14 iunie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

Lumea începe să se îngrijoreze cu privire la un val doi al epidemiei de coronavirus, odată cu creșterea numărului de infectări în mai multe țări și regiuni ale lumii.

„Nu există niciun motiv să ne alarmăm”, spune într-un interviu pentru Le Figaro profesorul Didier Pittet, medic epidemiolog la Spitalele Universitare din Geneva.

”Fenomenul este chiar destul de liniștitor, deoarece demonstrează faptul că politica de proiecții și teste este valabilă. Aceasta face parte din evoluția normală după primul val. Deocamdată vorbim despre reluarea contaminării în spații limitate. Germania și Coreea de Sud au cunoscut deja această situație. În Singapore, s-a vorbit despre un al doilea val pentru a descrie ce a fost de fapt o mică recuperare a epidemiei născută în rândul imigranților ilegali”, spune medicul pentru le Figaro.

Le Point atrage atenția însă că Franța nu este pregătită pentru un al doilea val:

La o lună după declanșarea treptată a relaxării, care este necesară, dar costisitoare din toate punctele de vedere, nu știm încă dacă am depășit epidemia de coronavirus.

Ipoteza unui al doilea val rămâne valabilă și, din punct de vedere economic și sanitar, ar fi periculos să pariem totul pe varianta că virusul va dispărea.

Cu toate acestea, politica de testare franceză de tip malthusian, sugerează că acesta este pariul pe care autoritățile îl fac. Cu numărul mic de teste efectuate astăzi, este posibil să nu putem preveni rapid o revenire puternică a virusului în săptămânile următoare sau în toamnă”, spune revista.

În orice caz, o revenire la izolare ar fi ineficientă în Statele Unite, consideră Slate:

Izolarea a fost destinată să limiteze transmiterea virusului și să câștige timp pentru oamenii de știință. Dar, după cum stau lucrurile în Statele Unite, această oportunitate a fost irosită.

Revenirea la izolare, pentru a câștiga din nou timp și a dezvolta această metodă este posibilă, însă experții nu sunt siguri de utilitatea ei. Încrederea generală în instituții a scăzut după fiasco-ul de comunicare publică în perioadele de criză de sănătate din țară”, atrage atenția Slate.

 

 China și India, o dușmănie mascată de zâmbetele liderilor

Schimbăm acum subiectul și privim către recenta ciocnire militară de la frontiera dintre China și India. Care sunt cauzele? Dar consecințele?

China ar comite o mare prostie dacă și-ar face un dușman din India”, crede Bloomberg.

Calculul Chinei este destul de complicat. India trebuie să fie ținută la locul său, dar nu atât de aspru încât să încerce să îmbrățișeze Statele Unite. Este un echilibru imposibil de atins.

Din punctul de vedere al Indiei, China nu este decât o problemă. Rămâne principalul susținător internațional al instituției militare pakistaneze și o amenințare perpetuă pentru stabilitatea regională. China a mers departe în Oceanul Indian și a subminat relațiile Indiei cu vecinii, cum ar fi Nepalul. Și caută constant să schimbe situația din teren de-a lungul frontierei”.

Pentru revista americană Time, postura agresivă a Chinei în regiune este în concordanță cu creșterea pretențiilor teritoriale de când Xi Jinping a venit la putere în 2013.

Acesta și-a fixat obiectivul de a construi o armată capabilă să „lupte și să câștige războaie”, un element central al strategiei sale militare:

De la mijlocul lunii februarie până la jumătatea lunii martie, China a extras o cantitate record de gaz natural din Marea Chinei de Sud. Militarii s-au angajat în incursiuni în spațiul aerian și manevre navale agresive împotriva Taiwanului.

Și, în timp ce Xi Jinping și premierul indian Narendra Modi au menținut în mod evident o relație cordială, cu întâlniri față în față, atât în ​​2018, cât și în 2019, aspectul cel mai deranjant pentru New Delhi este curtarea agresivă de către Beijing a vechiului inamic, Pakistan. Pakistanul se transformă din ce în ce mai mult într-un stat-client, cu China trăgând sforile”.

În context, Newsweek reamintește că disputa sino-indiană a început la finele anilor 1800, când Marea Britanie, care a colonizat India, a marcat granițe naționale diferite în regiunea acum contestată. După ce India și-a declarat independența față de Marea Britanie în 1947, regiunea a rămas contestată, conflictul amplificându-se de atunci.

Se pare că mii de militari sunt acum masați pe ambele părți ale graniței cu China și India, în timp ce liderii lor politici zâmbesc. La sfârșitul lunii mai, ambele țări au refuzat o ofertă a SUA pentru medierea conflictului.

Revista presei internaționale din 19 iunie 2020