Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiribati, posibil arbitru strategic între China, Taiwan și SUA

kiribati.png

Arhipelagul Kiribati, din Oceanul Pacific, se află la doar câteva mii de km de Insulele Hawaii ...
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Arhipelagul Kiribati, un stat insular din Pacific, poate arbitra jocul de influență dintre China, Taiwan și Statele Unite, scrie revista americană Foreign Policy, citată de Courrier International.

Astăzi, statul urmează să-și voteze președintele. Și de ce acest moment este foarte important?

Ei bine, rezultatul acestor alegeri va determina „alegerea unui președinte pro-chinez sau, dimpotrivă, a unuia care dorește să recunoască Taiwanul”, explică revista.

În septembrie 2019, actualul președinte, care candidează și acum, Taneti Maamau, a decis, spre surprinderea tuturor, să sprijine Beijingul, în condițiile în care până atunci, arhipelagul era apropiat de Taiwan.

Adversarul lui Maamau, pe de altă parte, Banuera Berina, susține Taiwanul și îl acuză de corupție pe actualul președinte.

Realegerea președintelui Taneti Maamau pare să îngrijoreze Statele Unite. Arhipelagul Hawaii, un teatru major al operațiunilor militare americane, se află la doar câteva mii de kilometri.

Reprezentantul Statelor Unite la ONU nu se arată, totuși, prea îngrijorat. „Chiar dacă Statele Unite nu oferă ajutor statului Kiribati, se bucură de sprijin popular (...), în special pentru eliberarea arhipelagului în 1943 de ocupația japoneză. Apoi, sub protectoratul britanic, arhipelagul și-a obținut independența în 1979”.

Cu toate acestea, potrivit Foreign Policy „o posibilă expansiune a Chinei în Pacific, favorizată de alegerile din Kiribati, ar putea dăuna Statelor Unite și aliaților săi”.

 

Donald Trump, start electoral în mijlocul criticilor și controverselor

Trump l-a concediat pe procurorul din New York, Geoffrey Berman, care a investigat persoane din cercul său de apropiați, titrează The New York Times.

Mișcarea președintelui a sporit criticile potrivit cărora el își curăță administrația de oameni a căror independență ar putea fi o amenințare pentru realegerea sa.

Una dintre investigațiile sensibile privește Halkbank, o bancă a statului turc.

Ziarul amintește că, în noua sa carte, John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională, scrie că Donald Trump i-a promis președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, în 2018, că va interveni în ancheta în care banca fusese acuzată că a încălcat sancțiunile împotriva Iranului.

Apoi a avut loc ancheta asupra lui Rudy Giuliani, cu privire la lobby-ul pentru entități străine.

Un alt element controversat: a cerut Trump încetinirea testărilor pentru coronavirus, pentru a menține scăzut numărul de cazuri ?

După cum relatează The Washington Post, pe fondul creșterii numărului infecțiilor, președintele Trump a declarat la mitingul său de campanie de la Tulsa, de sâmbătă seara, că le-a spus oficialilor să administreze mai puține teste.

Comentariile au atras un val de critici din partea democraților, potrivit cărora președintele este mai concentrat pe salvarea situației sale decât pe protejarea sănătății publice.

Un oficial al Casei Albe a declarat pentru The Washington Post că Trump a glumit, o apărare la care asistenții lui Trump apelează în mod obișnuit atunci când acesta spune ceva controversat.

Și Le Figaro remarcă faptul că președintele nu a explicat dacă vorbește sau nu serios, dar felul în care el a gestionat criza de sănătate din Statele Unite este criticat pe scară largă.

The New York Post relatează că președintele Trump s-a întors triumfător - și furios - pe scena mitingului de sâmbătă seara, în fața unei audiențe mai mici decât era de așteptat, în Tulsa, Oklahoma.

Pentru numărul mare de scaune goale din sală, Trump a dat vina pe mass-media, care ar fi îndemnat publicul să nu vină la miting.

În Franța, La Croix vede un Donald Trump în defensivă. El nu a reușit să-și mobilizeze susținătorii din citadela republicană Oklahoma.

Această mobilizare slabă a încheiat o săptămână întunecată pentru Donald Trump. Niciunul dintre congresmenii republicani nu a apărat demiterea bruscă de către președinte, sâmbătă, 20 iunie, a procurorului din New York, Geoffrey Berman, care a investigat acțiunile a doi dintre apropiații săi: Michael Cohen, fostul său avocat personal și Rudy Giuliani.

 
Revista presei internaționale din 22 iunie 2020