Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Wirecard, scandal financiar german, consecințe globale

wirecard_card.jpg

Image source: 
Facebook / Wirecard

Presa internațională comentează pe marginea unui scandal financiar de proporții globale. Grupul german Wirecard a admis luni că ”a pierdut” 1,9 miliarde de euro. Suma se află în continuare în bilanțul financiar al grupului, dar ”foarte probabil” nu există în realitate, informează AFP. Situația va afecta semnificativ imaginea Germaniei ca centru financiar de încredere, sunt de părere analiștii.

Poate fi salvat Wirecard? Și ar trebui să fie?- sunt întrebările puse de Bloomberg:

Chiar dacă această companie financiară poate evita o criză de lichiditate, întrebarea este dacă-și poate păstra clienții și partenerii după ce a fost dezvăluit un asemenea eșec al controalelor interne și al gestionării riscurilor. Compania autorizează și procesează plățile electronice atât pentru clienții de afaceri cât și pentru consumatori, astfel încât încrederea este esențială”.

Wall Street Journal este de părere că acest scandal face ca investițiile în tehnologii să devină și mai scumpe: ”Nu există niciun motiv să ne îndoim de contabilitatea altor companii europene de acest tip, dar există motive de îndoială asupra unor evaluări prea umflate”.

Forbes reamintește că Wirecard, a început de jos, oferind servicii pentru site-uri porno și jocuri de noroc. De-a lungul timpului, compania a crescut spectaculos. Aceasta se bazează pe aproximativ 6.000 de angajați în 26 de țări și a fost una dintre primele 30 de companii germane care tranzacționează la bursă - în valoare de aproximativ 26,9 miliarde de dolari. Ea este acum evaluată la aproximativ 2,2 miliarde de dolari și scade rapid.

Financial Times se întreabă: ”De ce arbitrul pieței financiare german a fost atât de orb, pentru atât de mult timp în privința Wirecard? Se pare că instituția financiară din Germania privește prea des criticile aduse corporațiilor ca pe un  afront.

În ultimii doi ani, Wirecard a fost pe un rollercoaster; cel puțin, aceasta a fost metafora folosită pe scară largă în multe rapoarte ale ziarelor germane, forumuri pentru investitori și prezentările analiștilor. O veste bună a determinat creșterea prețului acțiunii grupului fintech; veștile proaste au împins compania în jos.

Săptămâna trecută, distracția s-a oprit brusc, când auditorii au avertizat că lipsesc 1,9 miliarde de euro din conturile Wirecard.

Un scandal imens sub nasul lor? De necrezut.

Deoarece mulți jurnaliști germani nu aveau nici expertiza, nici mijloacele de a se afunda într-o astfel de poveste globală și complicată.

Între timp, politicienii au considerat și ei că întreaga poveste este prea specializată pentru a-i acorda multă atenție. Deci, practic, a rămas o luptă fără sens, până săptămâna trecută.

Doar câțiva jurnaliști germani, în mare parte din publicațiile mai mici, au susținut raportarea critică. Nicio instituție financiară importantă nu a pus la îndoială în mod public compania Wirecard.

Între timp, fondurile mai inteligente și-au cesionat participațiile.  Au rămas înăuntru doar cei suficient de nebuni. Un lucru este însă sigur: viitorii studenți la jurnalism vor citi povestea ca un studiu de caz”.

Revista presei internaționale din 24 iunie 2020