Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Novak Djokovic, cât de stupid poți fi? (Deutsche Welle)

novak_djokovic.jpg

Image source: 
Reuters via dw.com

Tenismenul Novak Djokovic, numărul 1 mondial,  are parte de o presă extrem de proastă , după ce el și alţi 3 jucători care au fost prezenţi la Adria Tour au fost testaţi pozitiv la coronavirus. Comentatorii vorbesc și despre un avertisment la adresa întregii lumi a sportului.

După cum notează cotidianul francez L'Equipe, este o lovitură grea pentru el și pentru tenis. Unii jucători sunt foarte supărați pe sârb, mereu în căutare de afecțiune.

”Novak Djokovic și-a folosit influența în mod iresponsabil și acum realitatea l-a izbit”, titrează The Guardian: ”Realitatea este ceva din care jucătorii de tenis masculin, în general, nu au făcut parte de vreo trei luni. Grigor Dimitrov este unul dintre cei mai plăcuți oameni din sport, dar, la fel ca și Dominic Thiem și Zverev, a petrecut ultimele săptămâni străbătând lumea în mijlocul unei pandemii, aparent fără să-și imagineze vreodată că ar putea lua și răspândi virusul. Și asta este periculos”.

Publicația specializată Tennis 365  scrie la rândul ei că Novak Djokovic plătește nota vanității sale:

Afirmația  potrivit căreia el nu va accepta vaccinarea împotriva virusului, în condițiile în care soția sa fusese testată pozitiv și promovarea teoriei conspirației conform căreia virusul a fost generat de antenele 5G au lăsat impresia că familia Djokovic refuză să se alăture lumii în acceptarea gravității pandemiei. Acum și-au dus dezastrul de PR la niveluri periculoase”.

The Independent scrie: ”Bine ați venit în lumea ciudată a lui Novak Djokovic, momentan izolat la Belgrad – presupunem că în afara razei de transmisie a primei stații 5G din Serbia. O săptămână care începuse cu impunitate biologică, meciuri de baschet, vizite în cluburi de noapte și postări de genul „viața continuă” s-a încheiat duminică, atunci când Adria Tour a fost anulată, după ce patru persoane au fost testate pozitiv de coronavirus.

În timp ce primele gânduri se îndreaptă, pe bună dreptate, către  sănătatea lui Djokovic și a familiei sale, mulți vor păstra puține simpatii pentru cineva pe care l-au văzut devenind victima propriei neglijențe.

Eșecul său, atât în ​​sensul sănătății publice, cât și unul de PR, este ca un lanț de reacții termonucleare, cuprinzând anti-vaccinare, încălcarea regulilor și promovarea soției sale în sprijinul teoriei care leagă antenele 5G cu focarul de coronavirus”.

Novak Djokovic, cât de stupid poți fi?”, întreabă și Deutsche Welle:

Că Novak Djokovic s-a infectat cu COVID-19 n-a mai fost o surpriză după ce alți trei jucători s-au dovedit pozitivi. Șocant este cât de naiv a putut fi acest jucător de tenis de top.

El a ignorat arogant toate măsurile convenționale de igienă anti-coronavirus. Spectatorii stăteau unul lângă altul în tribune și fără măști. Jucătorii s-au îmbrățișat, s-au pozat - din nou fără măști - cu grupuri de copii, au semnat autografe în mulțime și apoi au ieșit la petrecere împreună într-un club cu alte sute de oameni.

Au fost cântări puternice și dansuri apropiate, unii chiar și-au scos tricourile. Rezultatul a fost un amestec de aer cald într-un spațiu închis, transpirație, picături de salivă și aerosoli - pe scurt, mediul perfect pentru răspândirea COVID-19.

Dar dezastrul Adria Tour ar putea avea consecințe dincolo de riscul pentru sănătate la care jucătorii, spectatorii și alte părți implicate s-au expus.

Având în vedere ce s-a întâmplat cu Adria Tour, vă puteți imagina într-adevăr un Tur al Franței cu spectatori în acest an? Sau ce-ați zice de alte evenimente pe care este dificil să le menții într-un spațiu controlat? Nu mai putem vorbi despre pericolul ca autoritățile din alte țări să poată greși acum interzicând astfel de evenimente. Pericolul ar fi mai degrabă să le permită.

De asemenea, s-ar putea ca unii organizatori să fi fost încântați să vadă prăbușindu-se Adria Tour, cu măsurile de igienă laxă ale lui Djokovic - pentru că acum știu cum și ce să nu facă”.

Pentru ziarul elvețian Le Temps, acesta este un avertisment pentru lumea sportului, care înțelege că va fi afectată mai mult decât alte sectoare:

În toate țările, această industrie, considerată neesențială pentru buna desfășurare a societății, a fost una dintre primele care a trebuit să-și întrerupă activitățile din cauza pandemiei și este cu atât mai mult privită cu suspiciune cu cât unele meciuri de fotbal au accelerat răspândirea virusului în unele regiuni. Prin urmare, sportul știe la ce să se aștepte, în condițiile în care fiecare eveniment amenință să se transforme într-o nouă sursă de infecție”.

 
Revista presei internaționale din 25 iunie 2020