Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prețul ridicat al cărnii ieftine (Der Spiegel)

abator_germania.png

Secție a unui abator aparținând grupului german Tönnies
Image source: 
dpa via spiegel.de

Presa internațională privește cu atenție la noile focare de coronavirus apărute în abatoarele germane. Pe de o parte, este analizat pericolul sanitar, pe de alta, sunt criticate condițiile în care lucrează și locuiesc angajații, mulți dintre ei români.

Ziarul britanic The Telegraph vorbește despre panica instalată în Germania: țara ar putea fi lovită de un al doilea val uriaș de infecții cu coronavirus, a avertizat un expert medical, după ce noi focare locale au obligat mai multe regiuni să intre din nou în blocaj.

Bloomberg atrage atenția, în context, că virusul ar putea să schimbe felul în care mâncăm.

Instalațiile de prelucrare a cărnii au devenit adevărate focare pentru virus la nivel mondial. SUA sunt cel mai clar exemplu, mii de muncitori fiind testați pozitiv, iar întreruperile producției au provocat deficiențe temporare în aprovizionarea cu carne pentru comercianții de retail și lanțurile de fast-food.

În Germania, problema poate fi de partea cererii. Companiile din industria cărnii sunt aproape sigure că vor face față costurilor de producție mai mari .

Ziarul catolic francez La Croix vorbește despre Peter Kossen, un preot german care sare în apărarea lucrătorilor străini din sectorul cărnii și denunță un sistem mafiot.

„Avem de-a face cu structuri criminale”, spune el. „Să lucrezi 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână este ilegal în Germania. Cu toate acestea, sistemul de subcontractare către companii străine, delegarea responsabilităților din partea angajatorilor germani și faptul că nimeni nu îndrăznește să se plângă, toate acestea fac ca acest sistem să dureze”, asigură el, denunțând și condițiile inadecvate de locuire. "Unii oameni ajung să închirieze o saltea pe care să doarmă. Situația lor de sănătate era deja precară înainte de epidemie. Sunt vulnerabili la noul virus ”, denunță prelatul.

Odată cu scandalul de la Tönnies, 600.000 de locuitori ai municipalităților Gütersloh și Warendorf au fost din nou băgați în carantină pe 23 iunie. Furia este mare, mai ales că vacanțele școlare au început sâmbătă, 27 iunie și că anumite landuri au decretat o carantină sau chiar interzicerea șederii pentru turiști în aceste zone.

Der Spiegel vorbește despre ”prețul ridicat al cărnii ieftine”, după ce abatoarele germane au fost lovite recent de coronavirus, cu peste 1.000 de cazuri într-o singură unitate. Industria și cei mai mari jucători ai săi sunt de vină, consideră revista, într-o amplă analiză asupra situației.

Articolul începe cu descrierea unei case vopsite în alb de lângă orașul Münster, în vestul Germaniei: ”Aceasta nu este deloc o casă. Este mai mult un dormitor, ca atâtea altele din acest domeniu. Oferă un loc unde să dormi până când începe următorul schimb. În ultimele zile, însă, a fost transformată într-o închisoare.

Poarta de oțel care duce la curtea din față este închisă și nimeni nu are voie să plece. Românii care locuiesc aici în spatele obloanelor cenușii și a geamurilor de la parter, sunt sub carantină - și lucrează cu toții la firma Tönnies, care operează cel mai mare abator din Germania .

Dar situația s-ar putea schimba acum ca urmare a coronavirusului. Într-o recentă sesiune a Parlamentului, ministrul Muncii a anunțat că vor fi consecințe, atâta timp cât practicile actuale au dus la tratamentul inuman al lucrătorilor contractuali și au reprezentat un risc epidemiologic semnificativ”.

Deutsche Welle amintește că în anul 2007, România adera la Uniunea Europeană. Încă din decembrie 2006, firme românești sau intermediari racolau pe cont propriu personal pentru abatoarele din Germania. Din zonele defavorizate ale României, sute de persoane ajungeau cu transport organizat, cu autobuze, direct în oraşele în care era nevoie de forţă de muncă proaspătă și ieftină.

Până atunci, sistemul fusese susţinut de polonezi și de unguri.

După sosirea românilor, polonezii şi ungurii cu experienţă s-au transformat, în mare parte, în intermediari. Românii au devenit practic monedă de schimb între multiplele firme subcontractoare.

S-au vehiculat, în ultimele săptămâni, diferite sume câştigate de cei care lucrează în industria cărnii din Germania. De la fluturaşii de salariu cu 700-800 de euro pe lună la declaraţiile unor influenţi oameni de afaceri, prieteni cu Tönnies, care se referă la 2.000 sau chiar 3.000 de euro plătiţi pentru fiecare salariat în parte.

Adevărul este că oamenii ar putea primi mai mult, dacă s-ar ocupa de exemplu să aibă o clasă de impozitare în acord cu statutul lor (căsătoriţi sau necăsătoriții, cu copii, părinţi singuri) şi dacă ar renunţa la cazările înghesuite şi mult prea scumpe. Este foarte posibil ca angajatorii să plătească mai mult, dar mare parte din bani ajung la firmele de intermediere, notează publicația germană.

Revista presei internaționale din 29 iunie 2020