Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin va rămâne mult timp la putere, dar cu ce preț?

putin_kremlin.jpg

Vladimir Putin în timpul unei videoconferințe, Kremlin, 26 iunie 2020
Image source: 
kremlin.ru

Rusia se află în plin referendum pentru validarea modificărilor constituționale ce i-ar conferi practic puterea pe viață președintelui Putin. Data oficială a consultării este 1 iulie, dar programul de votare a fost extins pentru a evita aglomeraţia, în contextul epidemiei.

”Rusia a raportat peste 600.000 de cazuri COVID-19 și zilnic apar mii și mii de noi infecții, însă autoritățile spun că epidemia este în retragere și că se iau măsuri de siguranță pentru vot”, transmite US News & World Report.

”Dacă, așa cum era de așteptat, modificările constituționale vor fi aprobate, Putin va putea să candideze pentru încă două mandate de șase ani, după ce actualul va expira în 2024. Iar  Putin spune că încă  nu s-a decis dacă va candida.

Criticii spun că intenționează să se agațe de putere. Alții cred că își păstrează opțiunile deschise pentru a evita să devină un fel de rață șchiopă”.

Los Angeles Times nu se îndoiește că  Putin poate rămâne la putere încă cel puțin un deceniu, dar cu ce costuri?

Încă de la începutul pandemiei, Putin a evitat să transmită vești proaste și a pasat  responsabilitatea către guvernanții provinciilor, a căror autoritate și finanțare s-au erodat în ultimele două decenii. Între timp, însuși Putin s-a ascuns de coronavirus chiar în fosta ”dacha” a lui Stalin din Valdai, la 250 de mile de Moscova.

Fostul furnizor de vești bune, călărețul cu pieptul gol, care s-a ridicat în fața „oligarhilor” și a Americii și s-a mândrit cu arsenalul nuclear al Rusiei, devine brusc un birocrat chel, îmbătrânit, izolat în ceea ce rușii numesc ”buncărul”.

La televizor, arată plictisit și ușor deprimat, jucându-se cu pixul în timpul teleconferințelor în care miniștrii săi transmit rapoarte despre lupta  cu pandemia

Potrivit sondajelor, doar 25% dintre ruși spun acum că Putin este cel mai de încredere politician, în scădere de la 59% în 2017 și 35% până în ianuarie.

Mai rău încă pentru regim, această coborâre nu pare ușor de remediat. Un element cheie al popularității lui Putin a fost capacitatea sa de a ridica în mod semnificativ nivelul de viață al rușilor în urma agitației și sărăciei anilor ’90.

În ultimii 10 ani, însă, economia rusă a stagnat în mare măsură, veniturile s-au erodat, milioane de oameni au sărăcit. În acest an, cu o scădere dramatică a prețurilor petrolului, se estimează că PIB-ul rusesc va scădea între 8% și 13%. Veniturile scad și până la 8 milioane de ruși nu mai au slujbe”.

The Hill admite că îl avem pe Putin președinte pe viață. Dar acesta nu este sfârșitul poveștii.

”Putin a absentat în mare parte în lupta împotriva coronavirusului. Rămâne o pondere semnificativă de nehotărâți, deoarece lucrurile au mers din rău în mai rău. Numărul de decese COVID-19 este de peste 8.000 și mulți cred că această cifră este subestimată. După 20 de ani, poporul rus se arată foarte obosit de Putin”.

Corespondentul France Presse la Moscova relatează că reforma constituțională, prima din 1993, a fost deja aprobată de Parlament, însă Vladimir Putin a insistat pentru un „vot popular” menit să îl legitimeze.

Pentru Tatiana Stanovaïa, fondatoarea centrului de analiză R.Politik, Kremlinul a dezarmat opoziția punându-i pe ruși în situația de a vota reforma în ansamblul său, și nu pentru fiecare amendament în parte.

A te opune măsurilor populare cuprinse în reformă, cum ar fi pensiile mai bune și salariile minime, devine astfel o  misiune imposibilă pentru opoziție.

„În această situație, opoziția pur și simplu nu știe ce să facă”, rezumă expertul.

Avem un Vladimir Putin desacralizat? se întreabă Nezavissimaïa Gazeta.

Acest lucru se întâmplă în prezent în Rusia, în ciuda implicării active a lui Putin în organizarea screeningului pacienților și a îngrijirii acestora.

Oamenii privesc lumea și pe cei care o conduc diferit atunci când viața tuturor este amenințată de coronavirus. Și ceea ce oamenii văd este că cei care ne guvernează sunt la fel de vulnerabili ca și ceilalți. În ciuda aroganței lor, au control foarte limitat asupra evenimentelor.

Înțelegem acum că viitorul Rusiei depinde în mare măsură de impactul acestei desacralizări lui Putin de către pandemie. Că pentru a demonta autoritarismul lui Putin, așa cum dorește opoziția liberală, este imperativ să punem capăt sacralizării puterii, atât de adânc înrădăcinată în Rusia.

Minciuna domnește suprem la televiziunea publică pentru a păstra credința în infailibilitatea liderului nostru. Dar pandemia, amenințarea cu distrugerea fundamentelor civilizației contemporane, distrug tot ceea ce edifică puterea sacră a lui Putin: propaganda noastră destinată să stârnească ura față de Occident pare a fi inadecvată și inumană”.

 
Revista presei internaționale din 30 iunie 2020