Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Valul doi” al epidemiei sau ”noua normalitate”?

corona.png

Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Poate Europa să mențină controlul asupra epidemiei? Mai multe publicații europene caută răspunsul, într-un moment în care numărul îmbolnăvirilor crește peste tot în lume.

”Multe țări europene caută în prezent strategia potrivită pentru a controla numărul de infecții cu coronavirus fără a fi nevoie să recurgă la măsuri drastice”, scrie Eurotopics.  După ce numărul de contaminări s-a stabilizat aproape peste tot, vedem acum noi focare regionale.

Nu va fi un un ”al doilea val”, estimează, optimist, ziarul austriac Der Standard:

"Aceasta este o întrebare care îi macină pe toți: se va întâmpla un al doilea val de Covid și, dacă da, când?  Cu siguranță, este timpul să renunțăm la noțiunea de „val”. Nu este cazul cu creșterea infecțiilor, așa cum o vedem în prezent. Suntem mai bine pregătiți decât prima dată, știm ce măsuri de stopare trebuie aplicate, am învățat din greșeli, sistemul medical este mai bine echipat și toată lumea știe prioritățile, cum trebuie protejate persoanele cu risc. Ceea ce contează este cunoașterea numărului de pacienți, dar și identificarea profilurilor acestora”, notează ziarul austriac

Noua normalitate nu va dura nici ea foarte mult, opinează, dintr-un alt unghi de vedere, săptămânalul polonez Polityka:

„Coronavirusul nu a slăbit aproape nicăieri în lume. Guvernele australian și sud-coreean au reinstaurat măsuri de izolare în unele zone. Iran și Filipine se confruntă în prezent cu cele mai mari rate de infecție de la începutul pandemiei. Situația mondială arată că, pe lângă măști și dezinfectanți, carantina ar trebui să facă parte și din noua noastră normalitate - pentru anii următori”.

Există motive sociale pentru revenirea epidemiei, subliniază El Periódico de Catalunya:

„Măsurile de izolare impuse la Lleida au scos în evidență suferința socială a lucrătorilor sezonieri plătiți  cu ziua - o suferință care a premers cu mult izbucnirea epidemiei de coronavirus. Condițiile nesănătoase în care trebuie să supraviețuiască multe persoane au fost criticate în mod regulat de ONG-uri și sindicate. În Spania ca și în alte țări europene, abatoarele, companiile agroalimentare și horticole au contribuit la reînvierea bolii. ” (Sursa: Eurotopics).

Și Courrier International se ocupă de „Al doilea val”. Este expresia momentului, notează publicația.

 „Conceptul celui de-al doilea val s-a banalizat și alimentează concepții greșite periculoase despre pandemie”, aflăm de pe situl revistei The Conversation. Ideea celui de-al doilea val „nu ține cont de importanța acțiunilor preventive și ne înfățișează ca neputincioși și sub puterea acestui agent patogen”, scrie revista citându-l pe virologul Jeremy Rosman.

El insistă că „nu suntem la mila virusului, iar  sarcina responsabilității apasă asupra tuturor ”.

Pentru New Statesman, ”există ceva implacabil în această noțiune de „al doilea val”, ca și cum ar fi intrinsec legat de comportamentul virusului, care ne-ar lăsa în pace pentru o vreme și s-ar întoarce să se răzbune.

De fapt, primul val al epidemiei Covid-19 care afectează aproape fiecare țară din lume, nici nu s-a încheiat vreodată. „Al doilea val” nu înseamnă un nou focar, urmat de o scădere, conform celebrei curbe în formă de clopot, ci mai degrabă intrarea oamenilor într-o nouă fază psihologică în ceea ce privește pandemia".

Dar există o veste bună, spune The Economist:

„Epidemiologii au înțeles cum să oprească Covid-19”. Celebrele măsuri de stopare își au rolul lor, deoarece știm că luăm boala în mulțimi, în locuri închise, în timpul contactului strâns cu persoanele infectate. Și asta necesită adaptarea la noua normalitate: spălați-vă pe mâini minuțios și foarte regulat, purtați măști, evitați petrecerile cu mulți invitați, faceți teste, izolați-vă dacă sunteți bolnav”.

 
Revista presei internaționale din 8 iulie 2020