Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creștere a cazurilor de Covid-19 în Europa Centrală și Balcani

covid_medicament.jpg

Image source: 
pixabay.com

Europa Centrală se confruntă cu o creștere a cazurilor de Covid-19. Iată constatarea care dă titlul unui amplu articol de analiză din Le Monde.

Greu de vorbit despre un al doilea val - susține Le Monde - întrucât regiunea a fost în mare parte cruțată de primul. Însă mai multe țări, precum Croația, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Kosovo sau Macedonia de Nord chiar înregistrează un număr de cazuri zilnice mai mare decât cel din martie-aprilie, perioada maximă a epidemiei din Europa de Vest .

Situația este cea mai îngrijorătoare în Serbia. În prezent, țara înregistrează în jur de 300 de cazuri noi în fiecare zi pentru 6,9 milioane de locuitori.

Astfel că președintele sârb a anunțat pentru prima dată marți, 7 iulie, reintroducerea unor măsuri la Belgrad, în zilele de week-end, comparabile cu cele introduse în martie, un anunț urmat de proteste violente.

Dacă cifrele absolute sunt încă limitate și sistemele locale de sănătate par să reziste, acest vârf demonstrează limitele metodei de protecție în țările estice. S-au baricadat în spatele granițelor de îndată ce primele cazuri au apărut în Occident în martie. Acest lucru a ajutat la protejarea localnicilor. Dar muncitorii care au plecat în Occident s-au întors acum pentru vacanța de vară și aduc virusul cu ei.

În acest context, unele capitale au decis reintroducerea controalelor la frontieră, într-o totală cacofonie. Slovenia cere, de exemplu, teste negative cehilor în drum spre Croația, în timp ce Slovacia a plasat Muntenegru în „zona roșie” și le interzice cetățenilor săi să meargă acolo în vacanță. La rândul său, Austria solicită din nou ca vizitatorii din Bulgaria sau România să prezinte un test negativ sau să intre în carantină”, scrie Le Monde.

 

În Statele Unite, presa comentează pe marginea deciziei președintelui Trump de a retrage țara din Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru The New York Times, decizia lui Donald Trump este cea mai recentă dintr-o serie de retrageri din organizații globale, de obicei după ce a atacat parteneriate considerate dezavantajoase pentru americani.

Dar mișcarea administrației de a se retrage de la OMS-  o organizație în care Statele Unite a avut un rol central de la crearea ei în urmă cu mai bine de jumătate de secol -  are loc în timpul unei pandemii care a infectat peste 11,6 milioane de oameni și a ucis mai mult de jumătate de milion.

USA Today notează că Trump și consilierii săi au atacat OMS pentru că nu a presat China să fie mai transparentă cu privire la gravitatea focarului COVID-19, care a început la Wuhan.

Trump consideră că Beijingul „are un control total” asupra OMS, chiar dacă contribuie cu mult mai puțin decât SUA la bugetul organizației. Democrații din Senat au introdus o inițiativă pentru a inversa decizia și nu este clar cât de departe s-ar putea ajunge în camera controlată de republicani, deși unii dintre aceștia și-au exprimat la rândul lor îngrijorarea cu privire la decizia lui Trump, scrie USA Today.

În timp de Fox News reamintește că potrivit mai multor rapoarte, OMS a revizuit pe 29 iunie narativul cu privire la China, alimentând și mai mult afirmațiile că OMS ar fi ajutat Beijingul să acopere inițial gravitatea situației..

Pe fondul unei pandemii în revigorare, președintele Trump a pus marți America împotriva lumii, titrează Washington Post.Virusul care ignoră frontierele l-a infectat și pe un alt lider mondial, președintele brazilian Jair Bolsonaro, care a susținut în mod repetat că este vorba despre „o simplă răceală”.

Iar din Brazilia, Agenția France Presse transmite că îmbolnăvirea i-ar putea servi drept lecție președintelui Jair Bolsonaro.

O Globo speră că îmbolnăvirea președintelui va duce și la o conștientizare din partea populației asupra pericolelor reale ale virusului.

Potrivit ziarului Folha, președintele a băgat groaza în ultimele săptămâni printre oficialii Palatului Prezidențial, primindu-i fără mască. Purtarea măștii ”este pentru homosexuali”, ar fi spus președintele brazilian, acum contaminat.

Revista presei internaționale din 9 iulie 2020