Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii francezi dau alarma: ”Trebuie să evităm un al doilea val!”

coronavirus.jpg

Image source: 
pixabay.com

Acesta este mesajul unui grup de medici francezi, cuprins într-un atricol de opinie din ziarul Libération.  Ei cer urgentarea instituirii purtării obligatorii a măștilor în spațiile închise.

”Regiuni și orașe reintrate în carantină în  Germania, Regatul Unit și Spania, prezența Sars-CoV-2 în apele uzate la Paris ... Numeroase semnale indică faptul că, în această vară, coronavirusul continuă să fie activ în Europa și lumea întreagă.

De ce să impui masca într-un loc închis? Riscul de transmitere prin aerosol a fost evidențiat într-un articol din 4 iulie, publicat în New York Times și semnat de 239 de cercetători din 32 de țări. Această rută, diferită de cea referitoare la transmiterea prin micropicături și de mâinile contaminate, este acum cunoscută și dovedită”, spun medicii francezi în Libération.

Le Monde vorbește la rândul său despre reintroducerea măsurilor de carantinare în lume:

Marele stat Bihar, din nordul Indiei, a anunțat marți recarantinarea, începând de joi 16 iulie și timp de două săptămâni, pentru cei aproximativ 120 de milioane de locuitori.

În sudul Indiei, megalopolisul Bangalore este carantinat de marți. Peste 13 milioane de oameni se grăbesc să se aprovizioneze înainte de a se bloca în case.

Cea mai mare putere a lumii, Statele Unite, se confruntă cu noi focare de infecții în sud și vest în ultimele săptămâni, o tendință care determină anumite state să se retragă în carantină. Este cazul Californiei care a ordonat, luni, revenirea la închiderea anumitor afaceri și locuri publice”.

Pe această temă, Los Angeles Times comentează că, imediat după relaxarea parțială, „mulți californieni au crezut, în mod greșit, că pericolul coronavirusului a fost evitat. Așa că am mers la saloane de coafură și magazine. Și prea des, am făcut-o fără distanțare socială și fără mască. Un număr mare de companii au ignorat regulile sanitare, iar unii șerifi au refuzat să aplice reglementările", mai scrie LA Times.

 

Cazul Manchester City: petrodolarii care ucid fotbalul

Comentatorii se arată dezamăgiți de decizia Tribunalului Sportiv Internațional Lausanne (CAS), care a ridicat sancțiunile împotriva Manchester City, pentru încălcarea regulilor de fair-play financiar.

Financial Times vede decizia ca pe o victorie pentru proprietarul clubului, șeicul Mansour bin Zayed al-Nahyan, membru al familiei conducătoare din Abu-Dhabi.

”În fiecare an se împart aproximativ 2 miliarde de euro sub formă de premii și drepturi de televiziune între cluburile din Liga Campionilor, ceea ce face din competiție o sursă de venit crucială pentru cele mai mari cluburi de fotbal din Europa”.

Petrodolarii distrug fotbalul, concluzionează ziarul olandez Handelsblad, citat de Eurotopics.

"Pe hârtie, pare o victorie pentru Manchester City, dar, de fapt, verdictul TAS este o înfrângere pentru toate cluburile care nu sunt deținute de șeici, oligarhi și magistrați. Dacă nu punem frână noilor îmbogățiți, precum Manchester City și Paris Saint-Germain, în succesele lor finanțate de petrodolari, ce mai pot face cluburi „normale” precum Ajax Amsterdam? UEFA are acum o misiune: trebuie să-și consolideze propriile reguli pentru a lupta cu adevărat împotriva dopajului financiar".

Sunt afaceri murdare, se afirmă și într-un comentariu al Deutschlandfunk:

„Manchester City înoată literalmente în bani. Clubul este deținut de Sheik Mansour, iar principalul său sponsor este Etihad Airlines. ... În timp ce multe cluburi mai mici au fost deja excluse din competiție pentru încălcarea regulilor fair-play-ului financiar, Manchester City, în ciuda probelor copleșitoare, a reușit să scape. Acest verdict este un scandal; arată încă o dată clar modul în care fotbalul este o afacere murdară, victima investitorilor arabi care valorifică jocul pentru a-și dezvolta soft-power-ul. La 150 km nord de Manchester, în Newcastle, Arabia Saudită așteaptă ocazia să se alăture și ea dansului”.

Revista presei internaționale din 15 iulie 2020