Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pe frontul vaccinului anti-Covid: politică, etică și dezinformare

Oamenii de știință par destul de aproape de momentul lansării vaccinului anti-Covid, dar rămân de rezolvat probleme politice și medicale foarte dificile.

Dacă totul merge bine, un vaccin împotriva coronavirusului poate fi disponibil pentru vânzare la începutul anului 2021, au declarat specialiștii citați de ziarul grec Kathimerini.

O echipă a fost deja creată de Ministerul Sănătății al cărei scop este să examineze datele celor mai promițătoare vaccinuri și să negocieze cantitățile și prețurile cu producătorii .

Ziarul precizează că sosirea unui număr suficient de vaccinuri în fiecare țară va depinde de capacitatea de producție a companiilor care le dezvoltă. Potrivit informațiilor, un vaccin dezvoltat la Universitatea Oxford are un proces de producție relativ ușor.

Washington Post îi îndeamnă pe cercetători să se asigure că și comunitățile de culoare și hispanice sunt incluse în studiile privind vaccinul anti-Covid.

Desfășurarea științifică fără precedent pentru a pune capăt pandemiei se află acum într-un moment crucial și nimic mai puțin decât succesul întregului efort este în joc.

Un vaccin trebuie să funcționeze pentru toți - tineri și bătrâni, oameni de culoare și albi.

Pentru a demonstra acest lucru, mulți dintre cei 30.000 de voluntari pentru fiecare proces trebuie să provină din comunități diverse. Este o necesitate științifică, dar și un imperativ moral, deoarece persoanele mai tinere de culoare mor de coronavirus în rate de două ori mai mari decât persoanele albe, iar hispanicii și nativii americani sunt spitalizați de patru până la cinci ori mai mult decât cei albi din aceleași grupe de vârstă.

New York Review notează că la 100 de zile până la alegeri, Casa Albă are în vedere o schimbare a mesajelor. Săptămâna trecută, comunicarea se concentra asupra demonizării orașelor, pentru ca mesajul de lege și ordine să-și atingă ținta -  unii oficiali au declarat pentru The Washington Post că administrația a dorit de mult să impulsioneze conflictele din orașele americane pentru a obține „conținut online viral” .

De data aceasta, Trump vizează un mesaj mai optimist, care să mizeze pe vaccinuri și terapii, în încercarea de a-și consolida imaginea de candidat preferat al economiei.

Accentul pe vaccinuri i-ar permite președintelui să discute progresele viitoare, fără a aborda valul de cazuri care a dus la peste 1.000 de decese timp de cinci zile consecutive, săptămâna trecută.

Având în vedere că se așteaptă să fie depășit pragul de 150.000 de morți săptămâna aceasta, administrația Trump încă nu are un plan viabil în statele care se confruntă cu focare și nu a furnizat un plan federal detaliat pentru începerea școlilor în această toamnă.

Și revista The Atlantic privește pe frontul științific. Vestea bună este că experții cred că va exista un vaccin COVID-19.

Mai mult de 165 de vaccinuri au intrat în cursă într-un timp record, iar 27 de vaccinuri sunt deja în faza de studii umane.

Studiile umane constau din cel puțin trei faze: faza 1 pentru siguranță, faza 2 pentru eficacitate și dozare și faza 3 pentru eficacitate într-un grup imens, de zeci de mii de oameni. Cel puțin șase vaccinuri COVID-19 au intrat sau sunt pe cale de a intra în faza 3, care va dura câteva luni.

Suntem de aproape cinci luni în pandemie și probabil la alte cinci până la un vaccin sigur și eficient - presupunând că studiile clinice funcționează perfect.

Problema este că rămân multe necunoscute cu privire la răspunsul imunitar pe termen lung la COVID-19, dar există motive întemeiate să credem că vaccinurile ne vor  proteja într-un fel sau altul împotriva infecțiilor viitoare.

Totuși, imunitatea indusă de vaccin tinde să fie mai slabă decât imunitatea care apare după o infecție. Dacă pandemia de până acum poate da vreo indicație, este probabil să avem o campanie de vaccinare pe fondul disputelor partizane și dezinformării.

Deja, teoriile conspirației se răspândesc cu privire la un vaccin COVID-19.

 
Revista presei internaționale din 28 iulie 2020