Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum răspundem noului ”val de vacanță” al coronavirusului?

plaja.jpg

Image source: 
pixabay.com

Mai multe țări europene raportează noi focare de infecție cu coronavirus. Perioada de vacanță pare a agrava problemele. În această situație, comentatorii remarcă faptul că răspunsurile sunt foarte diferite: de la măsuri drastice la intervenționism minim.

Focarele de infecție sunt un rău inevitabil, este de părere ziarul austriac Die Presse:

Având în vedere dificultatea de a menține echilibrul între prevenirea sănătății, pe de o parte, și protecția intereselor economice ale populației, pe de altă parte, apariția acestor focare este inevitabilă. ... A răspunde la reapariția virusului prin aruncarea copilului odată cu apa din copaie, cu alte cuvinte prin închiderea tuturor hotelurilor, barurilor și restaurantelor, ar fi o lovitură pentru turismul local  Nu trebuie să ajungem la acest lucru. Mai ales că urmărirea cazurilor de contact și izolarea persoanelor infectate de îndată ce a fost constatată infecția, au funcționat foarte bine”, notează ziarul austriac.

În Germania,  Berliner Zeitung opinează că testarea trebuie să fie obligatorie pentru toți călătorii care vin în Germania pe calea aerului, astfel încât întreaga populație să fie protejată:

Până în prezent, testarea obligatorie a fost refuzată pe motiv că ar constitui o intruziune în viața privată. Cu toate acestea, propagarea unui virus nu mai este un domeniu privat atunci când un individ poate provoca lanțuri de transmitere a infecției și să-i contamineze pe cei din jurul său. Oare nu s-au obișnuit călătorii cu controalele de securitate în urma atacurilor din 11 septembrie?”întreabă ziarul german.

În Țările de Jos, De Telegraaf solicită autorităților să extindă regulile de purtare a măștii:

Atât experții, cât și țările vecine care practică purtarea măștilor au dovezi suficiente despre eficacitatea acestora. Cu toate acestea, guvernul încă așteaptă recomandări din partea echipei sale de specialiști, lăsând purtarea măștilor la discreția cetățenilor. Aceasta abordare, care demonstreaza un egocentrism nelimitat, poate avea consecinte dramatice. Țările vecine au justificat înăsprirea măsurilor de prevenire cu un argument puternic: dorința de a evita o creștere accentuată a contaminării în toamnă. Acum este momentul să anticipăm și să fim vigilenți". (Sursa: Eurotopics)

El Pais informează că noile cazuri de coronavirus din Spania provoacă îngrijorare în Europa.

Au fost introduse măsuri de carantină și avertismente de călătorie împotriva țării, care are acum cea de-a cincea cea mai mare incidență de Covid-19 pe continent.

Spania se situează după Luxemburg, România, Bulgaria și Suedia.  Sâmbătă, guvernul britanic a anunțat că toți călătorii din Spania vor trebui să stea în carantină timp de 14 zile   - o lovitură majoră pentru industria turistică spaniolă. Incidența coronavirusului în Regatul Unit este de 2,6 ori mai mică decât Spania.

În Belgia, dintre cele 279 de cazuri noi depistate zilnic, 131 sunt concentrate în Anvers, relatează Le Soir. ”Dacă situația celui de-al doilea oraș al țării este de mai multă vreme îngrijorătoare, reacția a fost mult timp întârziată.

Se pare că revenirea contaminărilor în Anvers este concentrată în anumite cartiere evreiești și turcești și că, în aceste comunități, unii au întreprins călătorii în Turcia, Israel sau India, contribuind la răspândirea virusului”.

Revista presei internaționale din 29 iulie 2020