Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vacanța în străinătate, o alegere riscantă pe timp de pandemie

vacante_bun.png

Pe o plajă din Grecia, mai 2020 ...
Image source: 
Reuters/Murad Sezer via rfi.fr

Carantină, avize nefavorabile pentru anumite destinații, teste obligatorii: multe state iau măsuri pentru a limita noile focare de infecții, care pot fi generate de turiștii  care se întorc din străinătate. Ar trebui să mergem în vacanță sau nu în plină epidemie? Iată întrebarea pusă de Eurotopics, care citează mai multe publicații europene.

The Guardian îi îndeamnă pe britanici să evite deplasările în străinătate:

„Este un mare sacrificiu pe care putem să-l facem. Economia internă ar reveni la nivelul său normal, turiștii autohtoni înlocuind turiștii internaționali. Alte avantaje: copiii ar putea să se întoarcă la școală; bătrânii noștri ar putea ieși mai ușor din casele lor sau din centrele de îngrijire; artele și sporturile și-ar reveni. În sfârșit, am reduce riscul unui al doilea val în această iarnă!

În Belgia, Le Soir constată că, „De la începutul acestei crize, coordonarea europeană a variat ca formă. Statele sunt cele care decid la acest nivel, Comisia trebuind să se mulțumească cu trimiterea de recomandări către cei 27. Dintr-o dată, fiecare țară acționează pe cont propriu fără consultarea reală cu celelalte. Ar fi timpul să ne gândim la asta serios pentru a evita răspândirea haosulului.”

The Irish Independent critică intenția guvernului irlandez de a le refuza prestațiile sociale persoanelor care călătoresc în țări cu un număr semnificativ de cazuri Covid-19:

 „La începutul acestei crize, un tratament echitabil și sentimentul de a fi cu toții în aceeași barcă au ajutat la forjarea solidarității sociale. Acum, guvernul riscă să submineze aceste câștiguri. Dacă guvernul consideră că este necesar să interzică călătoriile pentru a păstra sănătatea publică, atunci să impună această interdicție tuturor, bogați sau săraci. Dar el trebuie să înceteze discriminarea celor care trăiesc din asistență socială".

 

Turcia: Se închide încă o supapă a libertății

Mergem acum în Turcia, unde adoptarea unei noi legi riscă să înrăutățească cenzura pe rețelele sociale.

După cum scrie Le Monde, înainte de a pleca în vacanță, Parlamentul turc a adoptat, miercuri, 29 iulie, o lege draconică menită să consolideze cenzura pe rețelele de socializare. Se închide astfel o supapă a libertății de exprimare într-o țară în care voci disonante puteau miza pe internet pentru a se face auzite. În aceeași zi, președinția turcă a emis un decret prin care interzice funcționarilor de stat să folosească aplicații mobile „străine”, invocând probleme de securitate.

”Noua lege forțează platformele de socializare cu peste 1 milion de abonați, precum Facebook, YouTube, Twitter și alții, să numească reprezentanți în Turcia pentru a răspunde la reclamațiile referitoare la conținutul lor în termen de patruzeci și opt ore, sub amenințarea urmăririi penale.

Utilizatorii de internet turci se află deja sub lupa autorităților. Astfel, aproape 100.000 de persoane au fost cercetate pentru „insultarea șefului statului”, care, potrivit articolului 299 din Codul penal, poate aduce o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare.

Treizeci de mii de condamnări au fost pronunțate de când Recep Tayyip Erdogan a devenit președinte, în 2014.

Populația turcă este pasionată de rețelele sociale și de site-urile de știri online. Potrivit Institutului Turc de Statistică, 88% dintre gospodării au acces la internet de mare viteză. Privați de informații de calitate, ca urmare a controlului partidului de guvernământ asupra presei, turcii se bazează din ce în ce mai mult pe mediul online pentru a se informa sau a lua contact cu opiniile critice”.

Pentru cotidianul pro-guvernamental Sabah, „Nu va mai fi posibil să se efectueze campanii de dezinformare pentru a manipula opinia publică. Legea va face viața mai grea pentru opoziție, care nu poate exista fără a minți", conchide ziarul pro-guvernamental.

De partea cealaltă, Cumhuriyet, una dintre puținele voci de opoziție din mass media tradițională, afirmă că scopul legii este de a cenzura adevărul și, de asemenea, de a elimina de pe Internet arhivele care sunt defavorabile guvernului, în special cele care arată legăturile pe care guvernanții le-au avut cu mișcarea imamului Fethullah Gülen, fost aliat al AKP, acum acuzat că ar fi autorul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016” (Sursa: Courrier International).