Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul rece dintre SUA și China a fost prevăzut de istoricul antic grec Tucidide

revista_presei.jpg

Image source: 
rfi.fr

Un război rece nu poate rezolva problema Chinei. Protejarea intereselor și valorilor occidentale, nu ar trebui să însemne o confruntare ideologică cu Beijingul. Președintele american Donald Trump încearcă să folosească un conflict cu marea putere asiatică, pentru a atrage voturi la alegerile din noiembrie. 

Cotidianul britanic „THE FINANCIAL TIMES” noteaza pe acesta temă: „Întotdeauna încercăm să pricepem prezentul căutând în trecut. Nu cu mult timp în urmă, comentariile la modă în privința rivalității SUA-China invocau un înțelept al Greciei antice. Istoricul atenian Tucidide a prezis conflictul inevitabil între un hegemon consacrat și o putere în ascensiune. În prezent, analogia preferată în privința confruntării sino-americane este lupta Occidentului contra comunismului sovietic. Oricât de potrivită ar părea, această analogie mai degrabă încurcă decât lămurește.

Cel mai tare bate în toba războiului rece administrația americană a președintelui Donald Trump. Și e ușor de înțeles de ce. Dl Trump crede că atitudinea sa belicoasă față de Beijing se va măsura în voturi câștigate la alegerile prezidențiale din noiembrie. Deși nu cu mult timp în urmă se lăuda că a încheiat un acord comercial cu președintele chinez Xi Jinping. Acum, când condamnă Beijingul pe toate fronturile, Casa Albă a lui Trump vrea să-i ralieze cauzei pe aliații Americii. Și cum ar putea fi realizat mai bine un astfel de lucru altfel decât făcând comparație cu determinarea Vestului de a înfrânge comunismul sovietic. Analogia aceasta ignoră istoria în aceeași măsură în care ignoră și actuala situație geopolitică”, mai scrie „THE FINANCIAL TIMES”.

 

Între timp, LE FIGARO” avertizeaza în privința Coronavirusului: Statele Unite și Brazilia depăşesc un prag macabru, iar șocul economic se extinde:

„Statele Unite, țara cea mai îndoliată din lume de pandemia coronavirusului, au depăşit pragul de 150.000 de morți, în timp ce bilanţul s-a agravat în Brazilia cu peste 90.000 de morți și recesiunea economică s-a instalat în mai multe țări ale lumii.

Criza sanitară și economică legată de noul coronavirus "generează un flux excepțional de migranți economici", a declarat Ministerul de Interne italian într-un comunicat de presă. Mulți dintre ei debarcă pe insula turistică Lampedusa, sub ochii celor aflaţi  în vacanță. "Debarcările autonome pe coastele italiene s-au înmulțit mai mult decât într-un timp foarte scurt", notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord fără a fi interceptate.

 

LE MONDE vine cu un anunț înspăimântător pentru industria auto franceză, care dă fiori reci și românilor - Renault anunță o pierdere netă record, de 7,3 miliarde de euro în primul semestru.

“Constructorul auto francez înregistrează cea mai grea pierdere netă din istoria sa,  tras în jos de partenerul său japonez – Nissan, și de criza sanitară. Pe tot anul 2019, acuzase deja o pierdere, mult mai mică, de 141 de milioane, prima în zece ani, la o cifră de afaceri a grupului de 55 de miliarde de euro.

Incertitudinea este atât de mare încât grupul “estimează că nu va fi în măsură să dea o prognoză de rezultat fiabil pentru exercițiul financiar”. Renault, aflat deja în dificultate înaintea pandemiei de coronavirus, anunțase la sfârșitul lunii mai desfiinţarea a 15.000 de locuri de muncă în lume.

“Situația este fără precedent, ea nu este însă iremediabilă”, a comentat noul director general, Luca de Meo, care și-a preluat funcția la începutul lunii. “Am toată încrederea în capacitatea grupului de a-și reveni”, a adăugat el, citat în comunicat.

Pierderile colosale ale Renault contrastează cu rezultatele rivalului francez PSA (Peugeot, Citroën) care a reușit să câștige bani în primul semestru în ciuda crizei, cu un beneficiu net de 595 milioane de euro.

Renault, care grupează și mărcile Dacia, Lada, Alpine și Samsung Motors, suferă de supracapacitate de producție la nivel mondial.

In fine, „LA STAMPA, ne duce din Italia în Thailanda, unde maimuțele au invadat orașul Lopburi, iar poliția recunoaște că situația a scăpat  de sub control:

“Covid 19 și blocajele din întreaga lume i-au făcut pe mulți oameni să-și iasă din minţi, numai că în Lopburi, un oraș din centrul Thailandei, la nord-est de Bangkok, maimuțele sunt cele care au înnebunit. Orașul este renumit pentru Monkey Buffet Festival, o sărbătoare care atrage mii de turiști în luna noiembrie, unde, pentru micuţii macaci thailandezi, este pregătit un bufet uriaș plin cu fructe, delicatese thailandeze, bomboane, biscuiți și, mai ales, mâncare cumpărată din restaurantele fast-food. Macacii au devenit dependenți de alimentele industriale și de conținutul ridicat de zahăr și nici nu se mai gândesc să-şi caute de mâncare în pădure, așa cum ar fi natural.

Odată cu epidemia Covid, turiștii au dispărut în februarie, în timp ce numărul maimuțelor s-a dublat în ultimul an. Fără turiști, macacii au rămas fără mâncare, iar resturile găsite în piaţa oraşului nu i-au mulţumit deloc. Peste 6.000 de  maimuțe înfometate au devenit din ce în ce mai agresive, s-au baricadat într-o sală de cinema abandonată, au început să-i atace pe locuitorii îngroziți, au luat cu asalt magazinele alimentare, apărând astfel încăierări sângeroase care se termină deseori cu scene de canibalism.

Poliția thailandeză patrulează pe străzi, dar nu știe cum să pună capăt fenomenului.