Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS: "Efectele pandemiei vor fi resimţite timp de decenii"

covid_world.png

Image source: 
pixabay.com

O pandemie precum cea de Covid-19 apare de regulă odată la un secol, iar efectele ei vor fi resimțite timp de câteva decenii, dau asigurări conducătorii Organizației Mondiale a Sănătății, reuniți într-un nou congres, la Geneva, al 4-lea din acest an.

Cotidianul belgian Le Soir scrie că în comitetul format din aproximativ douăzeci de membri și consilieri, se pot propune noi recomandări sau pot fi modificate unele dintre ele, chiar dacă nu există niciun dubiu că urgența internațională va fi menținută, în timp ce pandemia a afectat peste 17 milioane de oameni şi a făcut peste 660.000 de morți. "Această pandemie este o criză de sănătate care apare o dată într-un secol, iar efectele ei vor fi resimțite şi în deceniile următoare", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la deschiderea reuniunii.

El Diario, din Spania, notează că "Niciun vaccin împotriva COVID care nu este sigur nu va fi distribuit vreodată, chiar dacă poate fi mai mult sau mai puțin eficient". Sonia Zúñiga, cercetătoare la Centrul Național pentru Biotehnologie - CSIC, lucrează la unul dintre cele trei proiecte pe care acest organism le desfășoară în căutarea unui vaccin împotriva SARS - CoV-2, care provoacă boala Covid-19. Linia sa de lucru este să caute o versiune "atenuată" a virusului care să nu provoace boala și să nu se răspândească. „Nu, realmente nu se omite niciun pas, trebuie să fie foarte clar că orice vaccin care nu îndeplinește cerințele de siguranță nu va fi niciodată distribuit pentru utilizare la om. Aceasta este o linie roșie, nu va fi depășită”, declară cercetatoarea spaniolă.

 

►Pe plan politic, The Washington Post scrie într-un editorial că Donald Trump nu poate amâna alegerile din toamnă. Dar deja le subminează:

Într-o posibilă tentativă de a abate atenția de la veștile economice sumbre sau de la veștile despre pandemie sumbre ori de la ambele, președintele Trump a scris joi pe Twitter că ar putea fi nevoie ca alegerile prezidențiale din noiembrie să fie amânate, avertizând și cu privire la presupusele riscuri ale votului prin corespondență. Congresmeni republicani de seamă au respins imediat ideea, care ar necesita o lege a Congresului. Însă această ieșire, la fel ca multe altele, nu a fost inofensivă; e o nouă parte dintr-o campanie întunecată fără precedent pe care dl Trump și membri ai administrației sale o poartă pentru subminarea încrederii în democrația americană”, notează cotidianul de peste ocean.

 

La Repubblica titrează ”Vatican, părintele Fabio Salerno este noul secretar personal al Papei Francisc”.

Originar din Catanzaro, acesta lucrează de ani de zile în diplomația Vaticanului. El îl înlocuiește pe Monseniorul Yoannis Lahzi Gaid, secretarul personal al Papei din aprilie 2014.

 

The Guardian ia în vizor spațiul ex-sovietic, unde observă că mulțimi întregi sprijină candidatura liderei opoziței din Belarus la alegerile prezidențiale.

Svetlana Tihanovskaia, este susținută de politicienii care au fost descalificați. Potrivit organizației pentru drepturile omului Viasna, care a trimis observatori la manifestațiile de protest, peste 63.000 de oameni au participat la eveniment. Charter 97, o importantă pagină web a opoziției, scrie că această prezență ar putea fi considerată ca fiind “cea mai numeroasă începând din anul 1991“.

Este de așteptat ca Aleksandr Lukașenko – președinte din 1991, să câștige al 6-lea mandat, mai ales din cauză că el exercită o mare influență asupra oficialilor din comisiile electorale. În Belarus, cele mai multe dintre sondajele independente sunt interzise, deși un sondaj autorizat de televiziunea de stat belarus a arătat că Lukașenko va câștiga alegerile la nivelul întregii țări.

 

Hirado din Ungaria, susține că Rețeaua Soros are o influență serioasă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit unu studiu, cel puțin 12 din judecătorii care în ultimul deceniu și-au desfășurat activitatea la CEDO, cu sediul la Strasbourg, au lucrat la unele ONG-uri finanțate de Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros. Renumitul specialist francez în drept, Gregor Puppinck, a cercetat anumite aspecte referitoare la  judecătorii CEDO.

”Am observat că unele organizații ale societății civile au o influență puternică”, a declarat Puppinck în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de radio Kossuth. Expertul francez a vorbit despre demersurile făcute pentru realizarea acestui studiu în care a analizat biografia - care este accesibilă publicului - a 100 de judecători ce lucrează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de un deceniu.

Potrivit studiului de 200 de pagini, miliardarul George Soros se află în frunte în privința influențării, în special a țărilor mai mici, de unde organizațiile sale trimit la Strasbourg experți în domeniul drepturilor omului, respectiv activiști care nu au nicio experiență în profesia de judecător.

 

►Agenția italiană ANSA punctează că în Emiratele Arabe Unite a fost activată prima centrală nucleară din lumea arabă.

Fabrica este situată în Barakah, în apropierea orașului Braka, pe coasta Golfului Persic, la 300 de kilometri de Abu Dhabi. "Emiratele au reușit cu succes să pornească primul reactor al uzinei de la Barakha, prima din lumea arabă", a scris pe Twitter primul ministru Mohammed bin Rashid al Maktoum.

În opinia lui Hamad Alkaabi, reprezentantul Emiratelor Arabe Unite la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, centrala nucleară "reprezintă un punct de reper pe calea către furnizarea de energie curată națiunii".

Și Arabia Saudită - principalul exportator mondial de petrol, a declarat că intenționează să construiască până la 16 reactoare nucleare, dar nu a început încă niciun proiect.

Revista presei internaționale din 5 august 2020