Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este oare coronavirusul din Germania adus din Balcani?

covid_pisica.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Germanii acuză coronavirusul balcanic, turismul a scăzut cu aproape 98% în Spania, Putin este contestat din estul extrem al Rusiei, iar fostul Papă Benedict al VI-lea este grav bolnav dar vrea să continue să scrie...

„Este oare coronavirusul din Germania adus din Balcani”?, se întreabă publicațiile nențești, cu titluri ca „Ruta balcanică a virusului", "Familia din Dortmund care a adus Covid-19 dintr-o vacanță în Serbia" sau "Virusul vine în Germania din aceste țări".

„Kosovo, Serbia, Croația – cei care revin după concediu din țările Europei de Sud-Est aduc virusul în Germania“, notează Hamburger Abendblatt. „În martie, proporția de persoane infectate care au intrat în Germania a fost de peste 50%, dar, după impunerea restricțiilor de călătorie, a scăzut rapid sub 10 %. Acum crește din nou", observă jurnaliștii nemți. Die Welt subliniază că "este vorba despre 800 de cazuri din sud-estul Europei dintr-un total de aproximativ 8.000 de cazuri în Germania înregistrate în iulie. Întrebarea este dacă aceste numere vor crește și mai mult în august, în timpul vacanțelor, când oamenii din aceste țări merg în mod tradițional să-și viziteze rude din patrie". „În plus, nu doar germanii sunt îngrijorați de evoluția epidemiei din Serbia, ci și sârbii care trăiesc în Germania. Mulți se întreabă: Ce se întâmplă dacă nu mai pot să mă întorc din Serbia? Îmi voi pierde locul de muncă? Pentru că, în orice moment, se poate întâmpla ca granițele să fie închise din nou", subliniază Die Welt.

Turismul a scăzut cu 97,7% în luna iunie în Spania, comparativ cu luna iunie a anului 2019, observă CNN. Spania a primit în luna iunie 204.926 de turişti străini, cu 97,7% mai puţin decât în luna iunie 2019, relevă un studiu al Institutului Naţional de Statistici din Spania. Studiul subliniază că au scăzut cu 98.6% cheltuielile totale cu turismul internaţional, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Potrivit cifrelor, cheltuielile per turist au scăzut cu 40,8% (651 de euro) iar media duratei vacanţei s-a redus cu 5,7 zile, faţă de o zi cât se înregistra anul trecut. Industria turismului din Spania a fost greu lovită de pandemia de COVID-19, iar deciziile unor state europene au agravat situaţia. Astfel, Marea Britanie a anunţat pe neaşteptate în luna iulie că turiştii britanici care se întorc din Spania trebuie să stea 14 zile în autoizolare. Norvegia a impus, de asemenea, o carantină obligatorie pentru turiştii norvegieni care se întorc din Spania, iar Franţa a recomandat francezilor să ocolească regiunea spaniolă Catalonia ca destinaţie de vacanţă. În 2019, industria turismului a contribuit cu 14,3% la PIB-ul Spaniei.

*

În ciuda speranţelor obţinerii unui vaccin anti-COVID-19, este posibil ca acesta să nu fie "glonţul de argint" pentru virus, susţine Organizația Mondială a Sănătății, citată de Reuters.

OMS a avertizat luni că, în ciuda speranţelor puternice, drumul spre normalitate ar putea să fie unul foarte lung. Peste 18,14 milioane de oameni din lumea întreagă au fost raportaţi cu infecţie cu coronavirus, iar 688.080 au decedat din cauza COVID-19, informează Reuters. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi directorul pentru situaţii de urgenţă medicală, Mike Ryan, au îndemnat toate naţiunile să implementeze viguros măsurile de sănătate precum spălatul pe mâini, distanţarea fizică purtarea măştii şi testarea. "Mesajul către popoare şi guverne este clar: Faceţi toate aceste lucruri. Mai multe vaccinuri se află în faza a treia de testare clinică şi sperăm să fie valabile mai multe vaccinuri eficiente împotriva infecţiei. Cu toate acestea, nu avem un glonţ de argint şi e posibil să nu avem niciodată unul", a declarat Ghebreyesus la New York, la sediul ONU.

*

Protestele anti-Putin din Rusia Extrem Orientală le atrag atenția celor de la Financial Times

Descrierea atmosferei este sugestivă: „În susul și în josul centrului din Habarovsk, un oraș din estul Rusiei, peste 10.000 de oameni au demonstrat prin ploaie, pentru a 3-a săptămână consecutiv, împotriva Moscovei, a Kremlinului și a președintelui Vladimir Putin. Spontane, fără vreun conducător anume și atrăgând oameni din toate păturile societății, aceste mitinguri zilnice păreau mai degrabă un festival de vară decât un protest susținut împotriva guvernării de peste 20 de ani a lui Putin. Ele sunt exemplul cel mai izbitor al vulnerabilității Kremlinului în fața nemulțumirilor populației datorate unor probleme de interes local.

“Aici noi suntem puterea“, strigau mii de oameni, în timp ce împânzeau străzile din centrul orașului. “Aici nu e Moscova, nu e Sankt Petersburg, e Extremul Orient“, afirmă Zoia, o elevă în vârstă de 15 ani, care demonstrează alături de pensionari, de oameni care își plimbă câinii sau alături de tineri pe scutere. “Oamenii de aici sunt altfel, și nu vrem să ne spună Moscova ce să facem“.

Deși Kremlinul crede că aceste proteste nu sunt un pericol atâta vreme cât se manifestă la nivel local, ele au scos totuși în evidență slăbiciunea administrației lui Putin.

La 9 iulie, Serghei Furgal, guvernatorul extrem de popular al provinciei Hanarovsk, care nu este membru al partidului de guvernământ al lui Putin, a fost reținut și dus la Moscova în urma unor acuzații de asasinat, pe care el respinge și despre care susținătorii săi afirmă că sunt nemotivate.

*

BBC amintește că peste 300 de deţinuţi dintr-o închisoare din Afganistan, atacată de jihadiştii ISIS, se află în continuare în libertate.

Potrivit ultimelor informaţii din Afganistan, deţinuţilor li s-a pierdut urma, după un atac al grupării jihadiste Stat Islamic, asupra unei închisori din oraşul Jalalabad din estul ţării. Un purtător de cuvânt al guvernului din provincia Nangarhar a declarat că peste o mie din totalul deţinuţilor au fost deja recapturaţi. Atacul a avut loc duminică noaptea, când aproape 30 de persoane au fost ucise în ciocnirile dintre forţele de securitate şi militanţii ISIS. Mulţi dintre cei ucişi erau civili, subliniază postul public britanic.

*

În fine, italienii de la Il Giornale țin legătura cu biograful oficial al Papei emerit Benedict al XVI-lea, care este grav bolnav.

Oficialul de la Vatican a dezvăluit că fostul papă suferă de herpes oftalmic, de la întoarcerea din țara sa natală, Germania.

Sănătatea teologului s-ar fi deteriorat după moartea fratelui său, Georg. Joseph Ratzinger a mers la căpătâiul fratelui de 96 de ani, conștient că aceasta ar putea fi ultima întâlnire între cei doi. Apoi, emeritul, în ciuda zvonurilor că nu se va mai întoarce niciodată în Italia, a revenit la Mater Ecclesiae, în Vatican.

Potrivit cotidianului "Il Mattino", biograful Peteer Seewald a adăugat detalii ulterioare: Benedict al XVI-lea ar fi gata să scrie din nou. Dar condițiile sale de sănătate trebuie să se îmbunătățească înainte să se întâmple acest lucru. Dezvăluirile au fost făcute în timpul primei prezentări oficiale a ultimului text scris de Seewald. Prezentarea a avut loc în cadrul Sfântului Scaun, completată cu prezența Monseniorului Georg Gaenswein, secretarul privat al emeritului.

În legătură cu condițiile de sănătate ale fostului suveran pontif, definiția care circulă mai insistent după cuvintele lui Seewald, este "extrem de fragilă". În unele circumstanțe, Sfântul Scaun a fost nevoit să nege zvonurile privind agravarea stării de sănătate a lui Ratzinger. În acest caz, însă, a vorbit omul său de încredere, căruia i-a încredințat cumva amintirile jurnalistice ale papalității lui.

Scrierile lui Ratzinger, în ultimii ani, au stârnit multă admirație, dar și unele controverse. Recent s-a vorbit chiar și despre necesitatea reformării instituției papalității emerite. O figură care, în plus, nu exista înainte de demisia penultimului papă al Bisericii Catolice. Faptul că vocea papei și a emeritului au ajuns să se suprapună rămâne unul dintre marile capitole deschise de cronicile Vaticanului în ultimii șapte ani.

 
Revista presei internaționale din 6 august 2020