Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mecanismul European de Salvare nu are succes (Les Echos)

euro.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Țările europene cu monedă comună nu vor să folosească sutele de miliarde ale Mecanismului European de Salvare - în ciuda costurilor mici. - Mai multe țări anunță că vor începe vaccinarea populației anti-Covid-19 încă din această toamnă, însă un procent tot mai mare din populație ar refuză imunizarea. - Americanii, britanicii și canadienii îi acuză pe ruși că le-ar fi furat date legate de vaccinuri cu ajutorul hackerilor. - Un reputat cercetător din Rusia consideră că pandemia de coronavirus este doar un exercițiu mondial ce pregătește un război biologic, - iar fostul consilier de securitate al președintelui american anunță că Donald Trump a vrut să scoată SUA din NATO în urmă cu doi ani.

Un fenomen economic cel puțin ciudat este relevat de Les Echos: Mecanismul European de Salvare nu are succes.

Deși are la dispoziție 240 de miliarde de euro, pentru a fi distribuite sub formă de credit țărilor din zona Euro, MES nu a primit nicio solicitare încă, nici chiar din partea statelor celor mai afectate de criza economică și sanitară. Cu toate că oferă împrumuturi la costuri imbatabile.

Jurnaliștii francezi observă că țările din zona euro au la îndemână un ”sac” în care refuză să bage mâna. Aceste împrumuturi sunt destinate acoperirii cheltuielilor din sistemele de sănătate legate de pandemia de coronavirus, în cuantum de până la 2% din PIB-ul statelor. Cu toate acestea, nici Grecia, nici Spania, nici Portugalia și nici Italia, care încă suferă o criză sanitară devastatoare, dublată de una economică, nu au înaintat până în prezent nici o solicitare către Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de ajutor disponibil din 15 mai 2020.

Există mai multe motive în spatele acestui paradox. În primul rând, sunt temeri că, sub presiunea țărilor nordice, aceste împrumuturi vor impune obligații – ca implementarea de reforme, ce ar putea fi prost primite de opinia publică, deja saturată de experiența traumatică a intervenției „troicii” (BCE, FMI, Comisia Europeană), la momentul crizei datoriilor.

Liderii țărilor cele mai îndatorate au fost încurajați de mega planul de stimulare negociat în paralel. Pentru Italia sau Grecia este preferabil să aștepte subvenții prin transferuri bugetare europene, decât să se înhame la împrumuturi rambursabile, care le-ar ridica și mai mult nivelul de îndatorare.

*

Folha Online din Brazilia, anunță că, dacă totul va merge bine, în perioada decembrie-ianuarie, cea mai mare țară din America de Sud ar putea începe imunizarea populației, fie cu vaccinul de la Oxford și AstraZeneca, în parteneriat cu Fiocruz, fie cu vaccinul Sinovac, în parteneriat cu Institutul Butantã.

Pentru ca vaccinurile să ne scoată din criză, va fi necesar însă nu doar ca acestea să se dovedească a fi eficiente în a treia fază a testelor clinice, ci va fi de asemenea necesar ca o populație polarizată politic să fie dispusă să fie vaccinată.

După luni de zile de politică epuizantă de distanţare socială, ar fi de așteptat să existe o populație dornică să se vaccineze și să revină la normalitate. Dar nu asta arată sondajele din diferite țări.

Un sondaj coordonat de Universitatea de la Hamburg a arătat că disponibilitatea de a se vaccina împotriva COVID în Germania a scăzut de la 70% în luna aprilie, la 61% în luna iunie (cu un indice îngrijorător de 52% în landul Bavaria). În Statele Unite, un sondaj efectuat de YouGov în luna iulie a arătat că 25% dintre americani nu s-ar vaccina, iar 28% nu erau siguri că ar face-o.

Un element deosebit de îngrijorător al sondajelor este modul în care disponibilitatea de a se vaccina împotriva COVID se corelează cu pozițiile politice. În sondajul YouGov, alegătorii democrați sunt mai înclinaţi să se vaccineze (61%) decât republicanii (45%). Indicele scade la 34% în rândul celor care intenționează să-l voteze pe Donald Trump.

Contaminarea politică funcționează și în sens invers: un sondaj Reuters/Ipsos din luna mai a arătat că 36% dintre americani ar tinde să nu se vaccineze în cazul în care vaccinul ar fi recomandat de președintele Trump.

*

Italienii de la Il Giornale titrează - "COVID-19? Un test pentru războiul biologic".

Nu este afirmația unui așa-zis "conspirator", ci a unuia dintre cei mai cunoscuți și mai respectați medici ruși, profesorul Leonid Roshal, președintele Institutului de Cercetare pentru Chirurgie Pediatrică, intervievat de revista "Forbes".

"Când analizez situația actuală, înțeleg că este un test pentru războiul biologic", a explicat medicul rus. "Nu spun că acest virus a fost creat de om, dar acesta este un test al puterii sistemului sanitar, inclusiv al apărării biologice a țării", a subliniat Roshal. În Uniunea Sovietică, "sistemul de apărare biologică era la nivel înalt, iar chinezii l-au copiat pentru a-l construi pe al lor", a amintit Leonid Roshal în "Forbes".

Potrivit cunoscutului expert rus, odată cu urgența sanitară, a devenit clar pentru toți că lumea "nu numai că nu era pregătită pentru o pandemie", dar nici "pentru o epidemie". Toate țările au suferit din cauza lipsei de "măști și costume de protecție la declanșarea epidemiei. Iar medicii, ca și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au tratat oamenii fără echipamentul de protecție adecvat", a amintit Roshal.

 

Între timp, după cum relatează "New York Times", Rusia se grăbește în cursa pentru vaccin. Moscova intenționează să lanseze o campanie de vaccinare la nivel național în octombrie cu un vaccin, subliniază ziarul american, "care nu a finalizat încă studiile clinice", ceea ce ridică "îngrijorări internaționale cu privire la metodele pe care țara le folosește pentru a concura în această competiție globală". Ministrul Sănătății, Mihail Murașko, a declarat sâmbătă că planul este acela de a începe vaccinarea profesorilor și a angajaților din sănătate.

Guvernele Statelor Unite, Regatului Unit și Canadei au acuzat cu toții hackerii ruși că au încercat să fure informații despre vaccinuri: oficialii de la Moscova au respins acuzațiile și au explicat că proiectul lor se bazează pe un experiment realizat acum câțiva ani de oamenii de știință ruși în combaterea Ebola.

*

În La Libre Belgique, fostul consilier pentru securitate națională al președintelui american, Donald Trump, John Bolton, estimează că locatarul de la Casa Albă ar putea, în caz de realegere în noiembrie, să decidă o retragere a Statelor Unite din NATO, într-un interviu publicat luni de ziarul german “Handelsblatt”.

“O retragere din NATO doar o mâna de republicani o aprobă. Dar dacă Trump este reales, aceste bariere ar putea fi ridicate. Cine știe ce ar face într-un al doilea mandat”, a afirmat dl Bolton, demis în septembrie anul trecut și autor al unei cărți vitriolante contra președintelui Statelor Unite.

În cartea sa "The Room Where It Happened" (Încăperea în care s-a întâmplat), cronică a celor 17 luni petrecute la Casa Albă, publicată la sfârșitul lui iunie, dl Bolton scrie că președintele Trump era gata să anunțe o retragere a Statelor Unite din NATO la summitul de la Bruxelles, pe 12 iulie 2018.

Potrivit lui, Donald Trump și-a împărtășit intenția de a agita această amenințare în fața șefilor de stat și de guvern ai țărilor aliate din cauza nemulțumirii sale referitoare la cheltuielile de apărare a celor mai mulți dintre ei, vizând în mod special Germania.

Revista presei internaționale din 7 august 2020