Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Beirut: Aproape 300 000 de oameni au rămas fără case

beirut.png

Beirut, 8 august 2020
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Aproape 300.000 de persoane rămase fără domiciliu în urma exploziei din Beirut și daunele depășesc 3 miliarde de dolari (Le Soir); Creșterea cazurilor de coronavirus în întreaga Europa provoacă frică. (Il Giornale); Premierul italian, Conte: "Nu vom avea un nou lockdown, revenirea la normalitate este aproape, iar școlile se redeschid" (RAI News); Forțele de securitate ale lui Putin se arată tot mai nesigure, protestele antiguvernamentale sunt în creștere, iar Kremlinul nu dispune de trupe de intervenție care să dorească înăbușirea lor. (Foreign Policy)

Până la 300.000 de persoane au rămas fără domiciliu la Beirut, miercuri, a doua zi după exploziile care au zguduit portul, a arătat guvernatorul capitalei, Marwan Abboud, estimând pagubele la peste trei miliarde de dolari, noteaza cotidianul belgian Le Soir.

“Am făcut un tur prin Beirut, pagubele se pot ridica la o sumă cuprinsă între trei și cinci miliarde de dolari”, a arătat guvernatorul pentru AFP, precizând totodată că așteaptă o evaluare a experților și inginerilor. “Aproape jumătate din Beirut este distrusă sau avariată”, a precizat el, cu 250.000 până la 300.000 de persoane rămase fără domiciliu.

Cele două uriașe explozii din portul Beirut care au devastat marțea trecută cartiere întregi ale capitalei libaneze au făcut cel puțin 100 de morți și peste 4.000 de răniți, a arătat Crucea Roșie libaneză.

“Până acum, peste 6.000 de persoane au fost rănite și circa 154 au fost ucise. Echipele noastre continuă căutările și operațiunile de salvare în zonele înconjurătoare”, a adăugat Crucea Roșie într-un comunicat.

Belgia, al doilea val

"Este clar că suntem la al doilea val" de coronavirus, a declarat virusologul Steven Van Gucht, purtătorul de cuvânt al luptei împotriva COVID-19 în Belgia, într-un interviu acordat ziarului "Het Laatste Nieuws" și reluat de site-urile belgiene.

"Numărul infecțiilor este în creștere și nu este o creștere mică. Nu știm cât timp va dura și cum vor crește curbele. Dar acest al doilea val nu trebuie neapărat să aibă consecințe dramatice. Ajustările efectuate de Consiliul de Securitate Națională ar putea funcționa", spune Van Gucht.

Virusologul încearcă să redea o oarecare speranță, spunând că "nu va dispărea coronavirusul, în viitor se va comporta ca o infecție benignă, dar pentru revenirea la viața normală mai este nevoie de câteva luni de răbdare". "Să continuăm, va ajunge să ia sfârșit", concluzionează Van Gucht.

Europa continuă să observe de la zi la zi curbele infecțiilor în creștere, din Spania până în România. De asemenea, în Germania cazurile cresc din nou: în ultimele 24 de ore au fost 870 față de 509 din ziua precedentă. La începutul stării de urgență, numărul total de cazuri înregistrate a fost de 211.281, victimele 9.156. După părerea președintelui Asociației medicilor germani Marburger Bund, Susanne Johna, țara este deja în mijlocul "unui al doilea val mic" și chiar dacă creșterea noilor infecții nu este comparabilă cu numerele din martie și aprilie, totuși există o creștere a infecțiilor; "există, așadar, pericolul de a expune la risc succesele avute în Germania într-o combinație de înlăturare și căutare a normalității". De această dată, spitalele sunt pregătite să întâmpine pacienții, spre deosebire de primul val, a adăugat președintele Johna.

România are cu mult peste o mie de infecții în ultimele 24 de ore, în timp ce obligația măștii creează între timp haos în unele zone din orașul francez Lille, iar Prefectura a solicitat utilizarea acesteia în aer liber pentru unele zone din zona metropolitană, punerea în aplicare a dispoziției nu este întotdeauna obiectul unor alegeri armonioase din partea municipalităților în cauză, chiar dacă acestea sunt vecine.

Pe bulevardul Dunkerque, de exemplu, aflat în competența administrațiilor municipale din Lomme și Lambersart, utilizarea măștii este obligatorie doar pe o parte, pe unul dintre cele două trotuare.

 

Conte: ”Suntem liniștiți pentru că am creat o rețea sanitară eficientă"

"Știu că nu vom avea noi închideri, că nu vom risca noi lockdown. Știu pentru că am lucrat și continuăm să lucrăm în acest sens în fiecare zi. Suntem implicați în calitate de Guvern, de Protecție Civilă, de Comitet Tehnico-Științific. Suntem liniștiți pentru că am creat o rețea sanitară eficientă", a declarat premierul italian Giuseppe Conte într-o conversație cu cotidianul "Corriere della Sera". "Dacă acum ne laudă toate guvernele străine, înseamnă că am făcut ceva bun. Nu vreau să irosesc tot efortul depus", reiterează Conte, amintind că "am gestionat o situație de urgență fără precedent în lume". "Nu vreau să neg că ar fi putut exista unele erori sau omiteri, dar acestea sunt aspecte care au avut un impact minim", adaugă premierul Italiei. "Vreau să le spun cetățenilor că revenirea la normal este acum aproape și aceste relaxări pe care le vom introduce în noul decret o demonstrează. Voi reitera acest mesaj în următoarele ore, convins că s-a înțeles deja cum este această politică a pașilor mici, avansând treptat, ne va scoate dintr-o tragedie care ne-a copleșit pe toți".

Guvernul a acționat imediat asupra pandemiei cu "prudență", dar și cu "măsuri proporționale cu ceea ce se întâmpla", acum este necesar "să nu ne gândim la noi restricții și să susținem o repornire eficientă". Având în vedere lansarea următorului decret, premierul explică unele dintre "deschiderile" care vor fi incluse în document. Și, cu privire la școală, Conte garantează: "Este angajamentul meu cu tinerii, familiile, țara. Angajamentul meu cu profesorii și cu personalul. Școala reîncepe, nu există niciun dubiu".

"Am fost întotdeauna riguros, dar nu regret nimic. Când am decis să închidem au spus că trebuie să ținem deschis. Când am vrut să începem deschiderea, ne-au cerut să fim rigizi. M-am confruntat întotdeauna cu miniștrii și cu oamenii de știință și acum am percepția că dacă vom permite relaxări vom face bine", explică Conte. Primul ministru italian vorbește despre "navele de croazieră care trebuie să înceapă să călătorească din nou, deoarece turismul este o piesă fundamentală a economiei noastre", se concentrează "pe târgurile și conferințele pe care trebuie să le organizăm, pentru că numai în acest fel toate activitățile pot fi reluate". Măștile, distanțele "sunt fundamentale, dar nu trebuie percepute ca o limitare".

"Am înțeles nerăbdarea managerilor, tot ceea ce se oprește riscă să se piardă. Știu că există familii care au probleme să ajungă până la sfârșitul lunii. Criza barurilor și restaurantelor poate avea un impact grav", continuă Conte. "Cu privire la discoteci sunt foarte precaut, sincer nu mi se pare încă potrivit să acordăm permisiune, este prea periculos. Se transpiră, se bea împreună, se stă aproape", a concluzionat Giuseppe Conte.

Limitele forțelor de securitate ale Kremlinului (Foreign Policy):

„Să presupunem că ați ordonat înăbușirea unor proteste și că nu vine nimeni. Protestele prelungite din localitatea Habarovsk, provocate de arestarea unui guvernator local, nu sunt doar o simplă manifestare de nemulțumire față de regimul lui Vladimir Putin. Ele demonstrează câteva dintre eventualele limite ale controlului asupra forțelor de securitate. Cum Kremlinul pare să se îndrepte spre o nouă campanie de represiune, problema moralei și a loialității forțelor sale devine crucială.

Începând din 9 iulie, când guvernatorul regiunii Habarovsk, Serghei Furgal, a fost arestat, fiind acuzat de o conspirație la asasinat din urmă cu 15 ani, mii de oameni au ieșit pe străzi la sfârșitul fiecărei săptămâni. Problema care se pune este legată mai puțin de Frugal și mai mult de crescânda nemulțumire a unor localnici, care se arată tot mai indignați de faptul că Moscova ține cont de teritoriile mai îndepărtate doar atunci când trebuie să le impună taxe.

Totuși, cel mai izbitor a fost faptul că, deși niciunul dintre proteste nu a fost autorizat, poliția locală nu a încercat să le țină sub control. La sfârșitul săptămânii trecute, șase dintre cei aproximativ 10.000 de protestatari au fost arestați. Doi protestatari au fost condamnați la o săptămână în spatele gratiilor, doi au fost amendați cu câte 10.000 de ruble ($134), iar alți doi au fost reținuți pentru o noapte, fiind eliberați a doua zi. Comparativ cu modul în care au fost controlate protestele din alte părți ale Rusiei, demersul de aici a fost cât se poate de pozitiv.

Iar asta nu s-a întâmplat din cauză că Habarovskul ar duce lipsă de forțe de securitate. Lăsând la o parte poliția locală, orașul mai dispune de o unitate OMON a poliției de intervenție, de o echipă numită SOBR SWAT, de un batalion al Gărzilor Naționale Independente Motorizate și de o Brigadă a Trupelor Interne, precum și de Batalionul 21 Detașat al Forțelor Speciale ‘Taifun’. Ca și când asta nu ar fi destul, în calitate de oraș important aflat la frontiera cu China, cartierul general al Districtului Estic al Armatei se află în localitate, iar tot acolo mai există și cartierele generale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB). Și totuși, polițiștii nu numai că au făcut puține lucruri ca să-i împiedice pe protestatari, dar i-au mai și însoțit în timpul marșurilor și au fraternizat cu ei, iar demonstranții au strigat ‘mulțumim polițiștilor‘ atunci când aceștia le-au dat măști. Chiar și temutele Gărzi Naționale i-au lăsat în pace, arătându-le o reală simpatie, după cum estima un observator.

În parte, asta se întâmplă pentru că nimeni nu are niciun chef de ripostă atâta vreme cât protestele se limitează, în cea mai mare parte, la o singură localitate și se mai bucură încă de sprijinul opiniei publice. Kremlinul își poate permite să aștepte și să se limiteze la a bloca orice apariție în presă a vreunei vești din Habarovsk.

Protestele din Habarovsk nu îl vor înlătura pe Putin de la putere, dar ele au dovedit că frontul-cheie al oricăror alte eforturi viitoare va trebui sădit în inimile și mințile gărzilor lui pretoriene”.

Revista presei internaționale din 10 august 2020