Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinul rusesc anti-Covid, primit cu rezerve

vaccin_covid.png

Cercetător într-un laborator al societății de biotehnologie BIOCAD din Sankt Petersburg, iunie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters/Anton Vaganov via rfi.fr

Presa internațională își exprimă scepticismul cu privire la vaccinul anti-COVID-19, anunțat de Rusia.

Experții americani în domeniul sănătății sunt rezervați , notează The Washington Post.

Vaccinul împotriva coronavirusului a fost aprobat chiar înainte de finalizarea testelor la scară largă, ceea ce alimentează scepticismul experților din domeniul sănătății .

"Ideea nu este să fii primul cu vaccinul", a declarat secretarul pentru sănătate , Alex Azar. „Ideea este să avem un vaccin care să fie sigur și eficient pentru poporul american și pentru întreaga omenire.”

Pentru The New York Times, această aprobare rapidă a autorităților ruse poate fi o sursă de mândrie pentru țară și, de asemenea, o gură de oxigen binevenită pentru Vladimir Putin, a cărui popularitate continuă să se deterioreze sub efectul combinat al pandemiei și al încetinirii economice.

Însă nu se știu prea multe despre testările din faza III pentru vaccinul rusesc. „Pur și simplu nu am reușit să găsesc detalii publicate despre protocol”, spune Danny Altmann, imunolog la Imperial College London.

El speră că studiul a urmărit totuși îndeaproape răspunsurile imune ale participanților și a evitat orice reacții adverse.

„Este ridicol, desigur, să obții autorizații pentru aceste date”, spune la rândul său Svetlana Zavidova, șefa Asociației Organizațiilor de Studii Clinice din Rusia, care lucrează cu companii farmaceutice internaționale și organizații de cercetare.

Ea spune în revista științifică Nature că fără un studiu finalizat în faza a III-a, nu va fi clar dacă vaccinul împiedică COVID-19 sau dacă nu cauzează efecte secundare dăunătoare, din cauza unor lacune în modul în care Rusia monitorizează efectele medicamentelor. „Cred că sistemul nostru de monitorizare nu este cel mai bun”, spune ea.

 

*

Privim și către Belarus, un subiect care rămâne pe radarul presei europene.

Potrivit ziarului francez Le Figaro, mai mulți factori vor determina capacitatea opoziției de a influența situația.

Regimul, care arată o anumită uzură, a declarat că este hotărât să împiedice orice fenomen de tipul „Maidan” în Belarus, o referire la vasta mișcare care l-a alungat de la putere pe pro-rusul Viktor Ianukovici în Ucraina în 2014.

Marți, un apel la grevă generală a circulat pe rețelele de socializare. Canalul Nexta Live, care este puternic implicat în „acoperirea” protestelor, a publicat un videoclip care arată muncitori în grevă la uzina electrică din Minsk.

Potrivit mediilor apropiate opoziției bieloruse, mai multe companii locale au luat parte la grevă, deși sindicatele au refuzat să se alăture, de frica de represaliilor din partea guvernului.

Europa trebuie să-și folosească toate abilitățile tactice, comentează Die Welt :

„Pe de o parte, nu are de ales decât să se alăture demonstranților. ... În același timp, nu este în interesul geostrategic al UE să-l alunge pe Lukashenko în brațele Moscovei și să pună în pericol suveranitatea Bielorusiei.

Pentru a atinge ambele scopuri - deschiderea țării și menținerea independenței sale - este necesar un amestec inteligent de descurajare și stimulente.

În primul rând, UE trebuie să-i amenințe pe oficialii bielorusi de rang înalt implicați în contracararea protestelor, inclusiv pe Lukashenko și familia sa, cu sancțiuni și înghețarea conturilor din străinătate.

În al doilea rând, Europa trebuie să ofere țării o perspectivă, inclusiv stimulente financiare, dacă se deschide spre mai multă libertate și democrație".