Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât de tare poate dăuna inimii noul coronavirus (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Oamenii de știință de la Clinica Universitară din Frankfurt au făcut „observații terifiante” într-un studiu asupra consecințelor pe care noul coronavirus le are asupra inimii. Pentru ca tratamentul să aibă rezultate, cercetătorii se bazează pe detectarea precoce, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

În cea de-a treia zi a studiului, Valentina Puntmann și Eike Nagel s-au privit în tăcere. „Este mult mai mult decât ne-am temut”, spune Nagel, directorul Institutului de Imagistică Cardiovasculară Experimentală de la Spitalul Universitar din Frankfurt.

Echipa din jurul cardiologilor a examinat, în cadrul studiului, 100 de pacienți vindecați de coronavirus. Printre altele, au stocat imagini RMN care vizau inimile subiecților. La 78 de pacienți au detectat modificări inflamatorii ale inimii, iar la aproximativ 60 au diagnosticat o inflamație activă a mușchiului cardiac. Este un rezultat prin care oamenii de știință au provocat îngrijorare la nivel mondial. „Am vrut să împărtășim cât mai repede descoperirile”, spune Valentina Puntmann.

În ciuda câtorva erori statistice minore, potrivit cercetătorilor descoperirea principală a studiului rămâne aceeași: boala provocată de coronavirus, chiar într-o formă ușoară și fără simptome, poate dăuna inimii. Majoritatea celor care au luat parte la studiu au avut doar simptome ușoare. 67 dintre subiecți au declarat că s-au vindecat acasă, iar 33 dintre cei infectați au avut nevoie de spitalizare, și doi au primit ventilare artificială. 47 de femei și 53 de bărbați s-au oferit voluntari, cei mai mulți dintre subiecți având între 30 și 50 de ani.

Modificările identificate la nivelul inimii, pe care majoritatea pacienților anterior infectați le au, sunt deocamdată doar „observații terifiante”. Rezultatul nu este, însă, unul surprinzător, deoarece mulți dintre pacienți s-au plâns de simptome nespecifice după ce au trecut prin manifestarea bolii generate de coronavirus, spune cardiologul Eike Nagel și relatează despre un tânăr care acum obosește foarte tare când urcă scările pe care obișnuia să le sară.

Participanții la studiu în cazul cărora s-au observat modificări cardiace sunt în prezent îngrijiți de clinica universitară.

 

MTI: Potrivit unui studiu realizat în Ungaria, 25% dintre părinţi au achiziţionat un nou dispozitiv IT pe durata epidemiei de coronavirus

Potrivit unui studiu reprezentativ din Ungaria, 25% dintre părinţi au fost nevoiţi să achiziţioneze un dispozitiv IT nou pentru ca, pe durata epidemiei de coronavirus, copiii lor să poată menţine legăturile cu şcoala, iar pentru aceasta au cheltuit în medie 125.000 de forinţi (1.752 lei). 66% dintre părinţi au cumpărat diferite accesorii IT, plătind în medie 32.000 de forinţi (448 lei).

Aceste date au fost publicate în studiul reprezentativ comandat de Budapest Bank. În comunicatul remis, luni, agenţiei ungare de presă MTI se evidenţiază că, din cauza epidemiei de coronavirus, sistemul public de învăţământ din Ungaria a trecut într-un ritm record la educaţia digitală. 50% dintre copii au folosit laptopuri, 25% desktopuri, 14% telefoane mobile şi aproximativ 10% au folosit tablete, în principal pentru a învăţa.

Dispozitivul secundar a fost în mod evident telefonul mobil, ales de 64% dintre aceştia. Potrivit studiului, profesorii şi elevii au ţinut legătura în principal prin intermediul aplicaţiei Facebook Messenger (54%), Kréta (54%), e-mail (54%), dar şi cu ajutorul grupurilor formate pe Facebook.

Studiul online reprezentativ a fost realizat de Ipsos Instant Research, la solicitarea Budapest Bank, în rândul populaţiei ungare cu vârsta de peste 18 ani, pe un eşantion de 500 de persoane.

 

Rheinische Post: Olaf Scholz, considerat de 44% dintre germani potrivit pentru a candida la funcţia de cancelar

Este ministrul german de finanţe Olaf Scholz (SPD) potrivit pentru funcţia de cancelar federal? Un sondaj efectuat de Forsa a cerut opinia a 1.001 de cetăţeni. Majoritatea acestora îşi doreşte un alt şef de guvern noteaza publicația germană.

Potrivit sondajului de marţi, 44% dintre cei chestionaţi consideră că Scholz ar fi potrivit pentru funcţia de cancelar federal, 32% apreciază că nu este foarte potrivit, iar 17 procente nu îl consideră deloc potrivit pentru această funcţie.

Candidatul desemnat de propriul partid a obţinut 79% de voturi favorabile. În rest, actualul ministru de finanţe este acceptat de 25% de germani. Dintre cei chestionaţi, 63% doresc ca altcineva să urmeze actualului cancelar federal Angela Merkel.

 

France 24: “Va exista o schimbare în Belarus doar dacă Lukasenko va fi debranșat de Kremlin”

Arestări ale unor “mercenari ruși” și amenințări. Relația, până acum privilegiată, dintre Rusia și Belarus are probleme. Președintele Alexandr Lukașenko, supranumit adesea “ultimul dictator din Europa”, reales duminică cu peste 80% din voturi, a petrecut o parte a campaniei sale electorale agitând cârpa roșie a vasalizării de către Rusia.

Confruntat cu apariția candidatei Svetlana Tihanovskaia, profesoară de engleză de meserie, care a știut să mobilizeze mulțimile, Alexandr Lukașenko este sigur: Kremlinul și “marionetele” sale conspiră cu detractorii lui să-l dărâme.

Dacă îl asculți pe autocrat, guvernul lui ar fi ultima pavăză în fața Rusiei. “Nu vă vom preda țara. Independența costă scump, dar merită costul”.

Potrivit lui Alexandr Lukașenko, guvernul lui se străduie să dejoace acest presupus complot rusesc. În iunie, el l-a arestat pe opozantul Viktor Babariko, fost șef al unei filiale a gigantului rus Gazprom. Mai impresionant, în iulie, a trecut la arestarea a 33 de ruși din grupul Wagner, prezentați ca mercenari în solda Kremlinului, care aveau însărcinarea de a organiza o lovitură de stat armată la Minsk.

“Aceste 33 de arestări au făcut obiectul unei instrumentalizări totale din partea președintelui, care consideră venirea acestor pesoane drept o tentativă de ingerință. Acest lucru i-a permis să-și desfășoare retorica despre Rusia care dorește să distrugă treptat independența belorusă”, explică Paul Gogo, corespondentul France 24 în Rusia. “În momentul acestor arestări, președintele se simțea deja amenințat de creșterea puterii opoziției. A jucat deci pe această carte”.

Lukașenko pare astfel gata să pună capăt relației sale privilegiate cu Rusia, în ciuda unei integrări economice, militare și de securitate foarte bine ancorate.

Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko păreau să aibă o relație personală cordială. Totuși, de la sfârșitul lui 2019, când s-a înregistrat un eșec al negocierilor pentru prețuri preferențiale la hidrocarburile rusești vândute Belarusului, tensiunile au crescut. Și Lukașenko a mers în crescendo cu atacurile lui contra lui Putin, acuzându-l că vrea să dilueze suveranitatea țării sale, sau chiar să preia controlul asupra ei. O neîncredere față de aspirațiile rusești care s-au născut în 2014, odată cu anexarea Crimeii.

 

Duma: Bulgaria închide hoteluri pe litoral

În stațiunea bulgară Albena a început închiderea treptată a hotelurilor. Motivul este numărul tot mai scăzut de turiști, după ce zborurile charter au fost suspendate și Germania a declarat coasta de nord a Mării Negre bulgare ca fiind o destinație periculoasă, titrează publicația bulgară.

Situația epidemiologică din complexul turistic este calmă, până în prezent nu există date privind turiștii infectați. Săptămâna trecută, complexul Albena a avut peste 8.000 de turiști, săptămâna aceasta sunt deja în jur de 6.500, a declarat Hristo Penev, managerul complexului. Potrivit lui Penev, până în prezent au existat date despre persoanele de contact ale celor infectați din rândul personalului, pentru că acestea și-au suspendat obligațiile de serviciu, dar nu a fost înregistrat niciun caz pozitiv la turiști.

Între timp, au apărut informații că, la o întâlnire a ministrului turismului, Mariana Nikolova, cu reprezentanții touroperatorilor germani, a fost discutată deshis posibilitatea manipulării informațiilor despre cazurile COVID-19, deoarece datele oficiale legate de pandemie i-au făcut pe turiștii germani să renunțe. Motivul este avertizarea autorităților germane de a nu călători în zonele Blagoevgrad, Dobrici și Varna, precum și introducerea testelor obligatorii pentru cei care sosesc de acolo din cauza cazurilor tot mai numeroase de infectare. Anterior, televiziunea germană a difuzat un reportaj de la Nisipurile de Aur, care arată cum măsurile antiepidemice nu sunt respectate pe scară largă noaptea în baruri și în alte locuri pentru divertisment în grup.

 
Revista presei internaționale din 14 august 2020