Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât poate rezista ”ultimul dictator al Europei”?

Presa din întreaga lume relatează despre marea manifestație de protest care a avut loc duminică la Minsk.

Potrivit președintelui din Belarus, țara sa se confruntă cu o „revoluție colorată” - denumirea dată de Kremlin mai multor mișcări populare, despre care spune că sunt susținute din străinătate și care au dus la schimbări de putere în țările foste sovietice în ultimii douăzeci de ani.

Proteste masive, „ultimul dictator al Europei” se agață de putere, Rusia îi promite sprijin. Acesta este titlul relatării de pe pagina rețelei tv americane CNBC.

”Rusia este gata să ajute Belarusul în conformitate cu un tratat colectiv de securitate", a declarat Kremlinul duminică.

Moscova a mai spus că se exercită presiuni externe asupra Belarusului, deși nu a specificat de unde. Lukashenko și Putin au vorbit de două ori în acest weekend”, mai notează CNBC.

”Aflat sub asediu, Lukashenko apelează la Putin”, rezumă la rândul său The New York Times.

”După ce a pretins timp de săptămâni întregi că Rusia intenționează să-l răstoarne, președintele Lukashenko face acum apel la Kremlin pentru ajutor” .

Deutsche Welle scrie că ”UE speră să obțină schimbări prin ameninţarea unor sancţiuni, care să vizeze direct persoanele implicate în maltratarea demonstranţilor şi în manipularea alegerilor de duminica trecută. Sancţiunile s-ar putea îndrepta şi împotriva cercului restrâns al liderilor politici de la Minsk. Rămâne de văzut dacă şi preşedintele însuşi ar putea deveni ţinta acestor măsuri”.

Iar politologul rus Dmitri Orechkin, citat de Courrier International, atrage atenția că nu trebuie să ne luăm dorințele de realități: mulți dintre cei care susțin aspirațiile democratice cred că prăbușirea acestui regim este iminentă.

Dar este puțin probabil. Când controlezi forțele de securitate și nu te temi să le folosești, poți păstra controlul atâta timp cât vei putea să plătești aceste forțe.

Într-adevăr, cea mai mare amenințare pentru Lukashenko este Kremlinul, care ar putea decide să-l înlăture, pentru a le arăta rușilor că zona de control a Moscovei se extinde.

Probabil că Lukașenko va putea stabiliza situația în cele din urmă, dar pe o tendință descendentă: condițiile de viață se vor deteriora, oamenii vor pleca, economia se va prăbuși, în timp ce el va rămâne la conducere. Priviți la Venezuela sau Zimbabwe.

”Glamping” - turism de succes în Franța

Mergem acum în Franța, pentru a vorbi despre un nou tip de turism - ”glamping”. După cum scrie cotidianul britanic The Times, în absența turiștilor străini, hotelurile și restaurantele se bazează pe un aflux de autohtoni.

În această vară, campingurile de lux, cunoscute sub numele de „glamping” - o combinație între cuvintele ”glamour” și ”camping”, funcționează foarte bine.

Reporterul cotidianului britanic a vizitat mai multe locuri de camping din nordul Franței pentru a constata că administratorii acestor spații de lux raportează chiar rate de ocupare mai mari decât anul precedent, aproape de 90%. „Familiile cu venituri mari vor să păstreze luxul cu care sunt obișnuite evitând călătoriile peste mări”, explică The Times.

În acest context, hotelurile de lux sunt cele care suferă cel mai mult de absența turiștilor străini. Reglementările în materie de sănătate sunt prea restrictive pentru a permite venirea clienților bogați americani, ruși sau din Orientul Mijlociu.

Iar în regiunea de nord-vest a Spaniei, Galicia, aprinderea unei țigări într-un spațiu public poate acum stârni și un schimb de cuvinte dure, constată El Pais.

"Fumatul pe stradă sau într-o cafenea cu mese pe trotuar este interzis dacă măsurile de distanțare socială nu pot fi respectate. Guvernul regional galician a anunțat joi noua regulă, în efortul de a reduce efectele coronavirusului. Insulele Canare au introdus, de asemenea, restricții privind fumatul după ce au fost detectate 23 de focare.

În Galicia, restricțiile asupra fumatului în zonele publice au fost bine primite, chiar și de fumători. Dar punerea în aplicare a măsurii reprezintă o provocare, dat fiind că nu există niciun arbitru video care să stabilească dacă o persoană fumează în interiorul sau în afara distanței recomandate de doi metri”.