Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Beirut: furia se canalizează spre”Partidul lui Dumnezeu”, Hezbollah

hezbollah.png

Image source: 
france24.com

După explozia din Beirut, Hezbollah se află în defensivă, constată Le Monde.

”Principala forță politică și militară din țară, Hezbollah, a captat, începând cu 4 august, furia unei părți a libanezilor împotriva clasei politice.

Explozia, care a ucis cel puțin 177 de persoane, este văzută drept punctul culminant al disoluției statului sub influența corupției și a proastei guvernări.

Hezbollah - Partidul lui Dumnezeu - este considerat în mare parte răspunzător de criza economică și politică începută în toamna anului 2019.

Oponenții săi politici îl învinovățesc pentru izolarea Libanului. Abandonată de către sponsorii bogați din zona Golfului, țara suferă de pe urma sancțiunilor americane impuse partidului șiit pentru cooperarea sa cu Iranul și pentru angajarea sa în Siria alături de Bashar Al-Assad ca și în Yemen, alături de tabăra Houthi.

Explozia din 4 august a generat un val de ură împotriva Hezbollahului pe rețelele sociale și în mediile apropiate partidelor de opoziție. Pe 7 august, portretul lui Hassan Nasrallah a fost, pentru prima dată, supus batjocurii de către protestatarii din Beirut.

Au existat zvonuri care au pus incidentul pe seama unui atac israelian asupra unui depozit de arme Hezbollah. Și, chiar dacă varianta acidentului câștigă teren, responsabilitatea Partidului lui Dumnezeu rămâne în discuție”.

Der Spiegel reamintește că timp de decenii, Hezbollah, partidul miliției șiite, a avertizat asupra amenințării pe care o reprezintă Israelul.

 ”La început, cei mai mulți dintre cei care au supraviețuit exploziei au crezut, instinctiv că a fost cauzată de o rachetă, de un atac aerian israelian.

Și a fost cu atât mai dureros să realizeze că, încă o dată, n-a fost vorba decât de indiferența completă a elitei libaneze care a aruncat țara în ruină.

Hezbollah și ceilalți care dețin puterea refuză să facă concesii și ei dețin armele. Dar, odată orașul revenit din șocul inițial, furia a crescut”, scrie revista germană.

În timp ce publicația libaneză L”Orient-Le Jour amintește că simpla depozitare a 2.750 de tone de explozibili în ultimii cinci ani lângă un depozit de artificii este o infracțiune indiscutabilă, care pune în dicauție însuși statul.

”Dar, până la urmă, cum a avut loc explozia? Multe ipoteze circulă și suntem încă în întuneric.

Pe de o parte, președintele Aoun indică posibilitatea unei rachete sau a unei bombe, pe de altă parte respinge apelurile pentru o anchetă internațională sub pretextul că „ar dilua adevărul”.

Acest mod insidios de a menține îndoielile, de a închide evidențele prin crearea unei diversiuni, de a înfricoșa fără a proteja, se ridică deasupra capetelor noastre precum groaznicul nor roz, în momentul exploziei”.

Liga Campionilor, afacere franco-germană – cum se explică?

Vorbim și despre fotbal, după ce semifinalele Ligii Campionilor au devenit o afacere franco-germană. Cum se explică? Liberation vine cu câteva detalii.

 ”După victoria cu 3-1 a celor de la Olympique Lyon în fața lui Manchester City, care a urmat celei a PSG împotriva Atalantei Bergamo, două cluburi franceze se găsesc în semifinalele competiției – o premieră.

O afacere exclusiv franco-germană, care a expulzat cluburile spaniole , nelipsite din 2007; o revoluție, care pune în mod inevitabil problema abordării diferite a măsurilor de relaxare, de la o țară la alta, în funcție reguli și protocoale.

 Dar ziarul francez observă că Paris SG și Olympique Lyon au terminat meciurile mai bine decât Atalanta Bergamo sau Manchester City, înlocuirile au făcut diferența.

 În fața lui FC Barcelona , tăvălugul Bayern a resuscitat vechiul vis  al „Olandezului zburător” întruchipat de Johann Cruyff în anii 70: cel al unui fotbal fără posturi fixe, în care toți jucătorii atacă și distrug oponentul cu o regularitate mecanică și monotonă, reducându-l pe starul advers Lionel Messi (33 de ani) la starea gadget al unei lumi vechi.

 Atletico Madrid la finalul ciclului, Messi cu mâinile în șolduri, Guardiola explicând că echipa sa „s-a descurcat mai bine în toate compartimentele” decât OL : lumea veche va fi înghițită de valul unui joc colectiv, „unit” . În acest tablou, Paris-SG face notă discordantă: trăiește pentru stelele sale. Dar ce stele...”