Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit pentru Belarus – ce poate face Uniunea Europeană?

Presa internațională prefațează summitul european de azi consacrat situației din Belarus. Uniunea Europeană are suficiente pârghii de intervenție, cred comentatorii.

”Liderii europeni trebuie să folosească întâlnirea de urgență pentru a trimite un mesaj puternic împotriva unei intervenții militare rusești”, consideră The Guardian.

Decizia de a convoca un summit - idee considerată improbabilă la Bruxelles în urmă cu doar o săptămână - reflectă ritmul rapid al evenimentelor din Belarus, spune ziarul britanic.

 După cum informează și le Figaro, ”Inițial, situația urma să fie abordată la sfârșitul lunii august, la Berlin, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, dar criza s-a agravat și mai mult. În fața celui mai mare val de protest de la venirea sa la putere în 1994, președintele belarus Alexander Lukashenko a primit în acest weekend sprijinul Moscovei, un aliat istoric, în ciuda tensiunilor recente dintre cele două țări”.

 Deutsche Welle observă că, până în prezent, UE nu a cerut în mod explicit ca Lukashenko să plece. ”Dacă acest lucru se va întâmpla miercuri, va depinde de consensul obținut la summitul de urgență. Guvernul Ungariei, care întreține relații bune cu Lukashenko, ar putea pune piedici”.

Pentru Bloomberg, situația din Belarus dă UE o șansă de a-și arăta relevanță geopolitică.

”După un deceniu de crize interne - de la haosul datoriei din zona euro, până la Brexit, UE s-a găsit prinsă într-o luptă între SUA și China și cu vechiul dușman Rusia continuând să provoace probleme”.

 Dar liderii UE consideră că în ce privește Belarusul, s-a ajuns deja prea departe, în special în ceea ce privește rolul pe care îl poate juca președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui oficial de la Bruxelles.

Concluziile summitului vor arăta felul în care poate acționa UE atunci când consideră că a fost trecută o linie roșie, cu referire directă la Putin, a spus pentru Bloomberg un oficial al UE.

Pentru ziarul belgian De Standaard, citat de Eurotopics, „Misiunea șefilor de state și de guvern UE este dificilă, însă valorile europene indică clar calea de urmat: promovarea democrației și prevenirea vărsării de sânge. Politica de așteptare nu este o opțiune. ”

Ziarul lituanian Delfi, citat de asemenea, de Eurotopics, cere acțiuni mai ferme din partea Occidentului.

„Germania, Franța, Marea Britanie și chiar Statele Unite au condamnat violențele, dar aceste cuvinte nu au fost însoțite de acțiuni.

Vestul ar putea, totuși, să activeze mai multe pârghii. Lukashenko își spală banii murdari în centrele financiare occidentale și îi place să-și petreacă vacanțele în spa-urile occidentale (apreciază mai ales Austria).

 O înghețare sau chiar o confiscare a activelor sale occidentale nu ar fi ceva exagerat, dimpotrivă. Este prea târziu pentru a repara daunele cauzate de pasivitate. Dar niciodată nu este prea târziu a lua măsuri. ”

Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că UE este în măsură să ajute Belarusul într-o schimbare de regim pașnică:

„UE presupune că Kremlinul are în față doar opțiuni proaste. Într-adevăr, rușii trebuie să se întrebe care dintre scenarii implică cele mai multe pericole și costuri: păstrarea lui Lukashenko sau tolerarea unei revoluții? UE poate exercita o influență incontestabilă asupra acestei alegeri, iar aceasta nu prin îndemnarea Kremlinului să nu intervină, ci căutând scenarii de ieșire din criză. Trebuie să aducem greutatea politică necesară acestei inițiative. De aceea, organizarea unui summit extraordinar este un lucru bun”, crede ziarul german.

Liderul de la Minsk, aflat sub presiune, vorbește despre o amenințre externă și, pentru a o materializa, a desfășurat trupe la frontiera cu Lituania și Polonia, scrie ziarul elvețian Le Temps.

„Inițiativa de a muta o brigadă aeriană de la Vitebsk la Grodno [din estul în vestul țării] trădează confuzia internă. Acest lucru nu ajută la stabilizarea situației, deoarece populația locală poate percepe acești parașutiști ca pe unități punitive, și nu ca pe protectori împotriva unei amenințări virtuale ”, scrie analistul Andrei Paratniko pe Blogul Belarus Security.