Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Și totuși, cine a vrut să-l ucidă pe Navalny?

navalny-getty.jpg

Image source: 
foxnews.com

Activistul anticorupție rus Alexei Navalny se află în stare gravă într-un spital din Berlin, existând suspiciuni că ar fi fost otrăvit pe aeroportul din orașul rus Omsk. Presa internațională relatează despre situația opozantului rus.

După cum relatează The Washington Post, numai după o puternică presiune internațională și după mesajele de îngrijorare din partea cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez, Emmanuel Macron, permisiunea de transfer către Berlin a fost acordată .

Apropiații lui Navalny se tem că întârzierea ar putea compromite șansele sale de supraviețuire.

Ziarul Moskovsky Komsomolets a publicat detalii despre supravegherea de către serviciile ruse a fiecărei mișcări a opozantului, inclusiv locul unde a stat, ce au mâncat el și apropiații săi, pe cine a întâlnit, înregistrările plăților cu cadrul, chitanțele de cumpărături și vehiculele în care a călătorit - până și o comandă de sushi.

Navalny a fost extrem de prudent când a călătorit, potrivit agenților de securitate citați de ziar, căutând să nu iasă în evidență și luând măsuri de precauție. A stat în case sigure în Novosibirsk și într-un hotel din Tomsk. În hotel, echipa lui Navalny a luat mai multe camere decât era necesar, potrivit ziarului; Navalny nu a rămas în camera care era înregistrată pe numele său.

Situl de investigații rus Meduza scrie că avionul care l-a adus Navalny la Berlin a fost amenajat de Fundația Cinema for Peace - aceeași organizație care a mediatizat misterioasa otrăvire a editorului Mediazona și membru al formației „Pussy Riot” Pyotr Verzilov în 2018. Corespondentul special al Meduza a vorbit cu fondatorul Fundației, Jaka Bizilj, despre evacuarea lui Navalny.

”Din punct de vedere logistic, a fost incredibil de dificil. A trebuit să obținem toate permisele necesare într-un timp destul de scurt. Sunt uimit că am reușit. La Omsk, ne-am confruntat cu dificultăți care nu ar fi trebuit să existe” .

După cum aflăm din ziarul Times, Alexei Navalny, s-a dovedit mereu plin de un umor întunecat. „Întrebarea pe care mi-o pun cel mai des oamenii este:„ Cum mai trăiești? ”, glumea el adeseori.

Dar cine a încercat să-l omoare pe Alexei Navalny? - întreabă Politico.

Lista suspecților care îl urăsc de moarte pe Alexei Navalny este una lungă.

Rusia are, la rându-i, o istorie lungă în care sănătatea criticilor Kremlinului ia brusc o turnură tragică.

Situația lui Navalny seamănă mult cu ceea ce i s-a întâmplat jurnalistei Anna Politkovskaya, în 2004, când a leșinat brusc după ce a urcat într-un avion în drum către un subiect legat de o luare de ostatici.

Otrăvirile agenților defectori ruși, Alexander Litvinenko și Serghei Skripal, sunt alte exemple - precum este și cazul activistului de opoziție Pyotr Verzilov, care s-a îmbolnăvit după ce a participat la o ședință de judecată în 2018.

Mulți oligarhi ruși ar fi fericiți să-l vadă plecat pe Navalny.

Cei bogați, puternici și faimoși au fost vizați de investigațiile de corupție ale lui Navalny .

Dar, de asemenea, nu se poate nega faptul că ceea ce i s-a întâmplat lui Navalny vine într-un moment sensibil pentru Kremlin. În ultimele săptămâni, Belarus, țara vecină, a fost zguduită de proteste stradale pe scară largă, care solicită demisia liderului Alexander Lukashenko.

Răscoala din vecini este exact genul de tulburări civice pe care Putin, în scădere de popularitate, le consideră o amenințare existențială - iar Navalny susținea protestele pe rețelele de socializare, scrie Politico.

„Știm cine este vinovatul”, a scris pe rețelele sociale ambasadorul francez pentru drepturile omului François Croquette.

După cum relatează Le Figaro, lista lungă de nume pe care diplomatul francez o așterne în mesajul său se încheie cu un hashtag pe de evocator pe cât de enigmatic: "Anna Politkovskaïa (jurnalistă, ucisă în 2006), Alexandr Litvinenko (fost ofițer de informații, intoxicat cu poloniu în 2006), Natalia Estemirova (jurnalistă, ucisă în 2009), Boris Berezovsky (oligarh și adversar al lui Putin, „s-a sinucis” în 2013), Boris Nemtsov (opozant, ucis în 2015), Serguei Skripal (fost ofițer de informații, otrăvit cu novichok în 2018), Piotr Verzilov (activist, membru al Pussy Riots, otrăvit în 2018) ... și acum Alexei Navalny. .

Putem ghici că vinovatul direct sau indirect ar fi Kremlinul – notează le Figaro. Și astfel, François Croquette depășește poziția diplomației franceze, care s-a declarat doar „extrem de preocupată” de situația lui Alexei Navalny .