Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemia revine în Europa – turismul principalul ”suspect”

De ce Spania este din nou lovită de pandemia coronavirusului? Iată întrebarea la care caută răspunsul ziarul El Pais.

 

Spania a devenit statul membru al Uniunii Europene cu cele mai grave cifre în ceea ce poate fi deja clasificat ca  fiind un al doilea val.

 Potrivit Centrului European pentru Protecția și Controlul Bolilor, incidența cumulativă a virusului în ultimele 14 zile se află acum la 152 de cazuri la 100.000 de locuitori, înaintea Maltei (119), României (88) și Franței (54).

Situația este deplorabilă, dar lipsa capacității strategice de gestionare a pandemiei este și mai îngrijorătoare, spun specialiștii consultați de ziarul spaniol.

”Relaxarea rapidă din mai și iunie putea fi justificată doar dacă era însoțită de o strategie.

Nu este surprinzător faptul că au apărut mai multe cazuri odată cu creșterea mobilității și turismului.  Surprinzător este că nu se știe în ce măsură capacitatea de diagnostic va fi adecvată pentru toamnă și iarnă.

În unele cazuri, populația nu a respectat măsurile de prevenire. Am vrut să revenim la normalitate prea repede. Și în cele din urmă, nu am făcut teste în masă până acum”, notează El Pais.

Îngrijorare și în Franța unde Le Figaro titrează:

”Un al doilea val a început la sfârșitul lunii iulie, dar nu are nicio legătură cu ceea ce am văzut în martie-aprilie”.

Tot turismul îm masă este suspectul numărul unu

Cluburile libertine din aglomerata stațiune Cap d’Agde s-au închis curând din cauza răspândirii „îngrijorătoare” a virusului, scrie Le Figaro.

Restricții se introduc peste tot, adaugă și le Monde.

”Italia se confruntă de câteva zile cu o reluare clară a circulației virusului, favorizată de călătoriile și activitățile de vară. Conform celui mai recent raport publicat duminică, în această țară au fost înregistrate 1.210 cazuri noi în douăzeci și patru de ore. O treime din cazurile înregistrate în regiunea Roma sunt legate de sejururi în Sardinia.

Însă restabilirea anumitor măsuri nu este lipsită de confruntări și tensiuni. Verificările stricte introduse la sfârșitul săptămânii de Viena la frontiera cu Slovenia au provocat aglomerații uriașe în vămi și au înfuriat poliția slovenă, la fel și pe cea din din Croația”, observă Le Monde.

Turcia a dat de gaz în Marea Neagră- consecințe geopolitice

Președintele turc Tayyip Erdoğan a anunțat vineri descoperirea unui câmp de gaz de 320 miliarde m3 în Marea Neagră.

După cum aflăm din Eurotopics, cotația lirei, care a sărit odată cu anunțul , a scăzut din nou - probabil pentru că nivelul resurselor este mai limitat decât se aștepta și va acoperi doar nevoile țării timp de opt ani. Totuși, nu toți comentatorii împărtășesc dezamăgirea piețelor.

Bloomberg scrie că descoperirea anunțată de Erdogan este deja cea mai mare de acest fel din Marea Neagră și a dovedit existența unor zăcăminte importante în adâncimea mării.

”Aceasta a dat și un nou impuls Turciei pentru a căuta mai multe resurse energetice, în ideea de a deveni mai mult decât un consumator masiv.

Turcia este însă prinsă în dispute teritoriale cu Grecia și Cipru în Marea Mediterană, unde caută petrol și gaze. Franța și-a mărit temporar prezența militară pentru a-i ține la respect pe turci, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană este preocupată de tensiunile crescute”.

Politica energetică din regiune s-ar putea schimba dramatic, comentează ziarul turc Hürriyet.

„Acoperirea nevoilor energetice ale țării va rămâne prioritatea principală, dar Turcia ar putea deveni un nou furnizor, în special pentru piețele europene. Aceste aprecieri pot părea premature, câtă vreme încă nu știm aproape nimic despre aceste depozite. Dar perspectiva ne permite să ne gândim la consecințele pe care această descoperire le poate avea asupra geopoliticii energetice din regiune. ”

Și corespondentul turc al ziarului german Handelsblatt transmite că anunțul oferă mai mult spațiu de manevră pentru Ankara.

„Turcia va deveni independentă câțiva ani față de gazele scumpe din Rusia. Într-o perioadă în care Moscova și Ankara concurează geopolitic, aceasta este o veste importantă. Fie că este vorba de Siria, Libia sau producția și exportul de arme, Ankara capătă mai multă libertate în negocierile cu Moscova. În schimb, ar putea reuni partenerii NATO și Statele Unite, după mai multe conflicte. Pentru UE, aceasta înseamnă că Turcia și-a îmbunătățit poziția în negocieri. "