Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele bogate, mai datoare decât după război

Datoriile suverane ale țărilor țărilor cu economii avansate au ajuns la 128% din Produsul Intern Brut, față de 124% în 1946, avertizează Wall Stret Journal citat de Courrier International.

Problema este că eliminarea datoriei  nu va fi atât de ușoară, așa cum a fost în epoca postbelică, mai spune ziarul.

"Analogia războiului este cea corectă", spune pentru WSJ Glenn Hubbard, economist la Universitatea Columbia.” Am fost și suntem într-un război. Împotriva unui virus, nu împotriva unei puteri străine, dar nivelul cheltuielilor publice nu este altul. "

În 1959, reamintește ziarul economic american, rata datoriei raportată la PIB scăzuse deja cu mai mult de jumătate, până la mai puțin de 50%.

Cum e a fost posibil?

”Rata natalității crescut, ceea ce a dus la o forță de muncă mai mare și la creșterea cheltuielilor gospodăriilor. Economia a resimțit din plin „beneficiile electrificării, urbanizării și progreselor în medicină.

Dar chiar și cu victoria asupra virusului, care ar aduce un optimism reînnoit, boomul postbelic ar fi dificil de repetat. Creșterea populației a încetinit în economiile dezvoltate, forța de muncă scade pe măsură ce societățile îmbătrânesc, iar productivitatea scade”, scrie Wall Street Journal.

Nici în Franța lucrurile nu sunt încurajatoare, din acest punct de vedere. Încrederea francezilor în situația economică nu se redresează, constată ziarul economic Les Echos, citând un raport al institutului francez de statistică.

”Francezii sunt din ce în ce mai puternic convinși că este mai indicat să economisești, ceea ce reprezintă un risc pentru consum și, prin urmare, pentru recuperarea economiei.

Economistul Jean Pisani-Ferry estimează că există „riscul unui cerc vicios, al unei mecanici recesive: efectul crizei asupra ocupării forței de muncă se va manifesta; sosirea pe piața muncii a tinerilor absolvenți va crește șomajul; eșecurile de afaceri se vor multiplica ”.

Trebuie să acționăm pentru a opri această spirală recesivă, conchide Les Echos.

Îngrijorări în Europa legate de redeschiderea școlilor

El Pais anunță că regiunea Madrid va amâna începerea școlii pentru unii elevi și va reduce numărul elevilor din clase.

Anunțul a venit după o serie de critici din partea sindicatelor, profesorilor dar și părinților deoarece nu au fost confirmate încă protocoale pentru noul an școlar din regiune.

”În timpul stării de alarmă implementată de guvernul spaniol, în martie, președinta Comunității Madrid, Diaz Ayuso, a cerut să i se confere guvernului regional controlul asupra unor domenii, cum ar fi educația și asistența medicală. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, ea a susținut că guvernul central ar trebui să dea semnalul când vine vorba de revenirea în clase.

Regiunea Madrid intenționează ca revenirea la școală să fie eșalonată între 4 și 28 septembrie”.

Le Monde informează că, în Franța, elevii trebuie să pooarte o mască începând de la vârsta de 11 ani. Vor fi impuse  reguli de distanțare la cantină.

”Anunțul a dat naștere imediat unei solicitări, din partea părinților dar și a politicienilor de toate culorile: cea a măștilor gratuite pentru elevi.

Primul ministru Jean Castex a refuzat în mod clar această ipoteză , considerând că aceasta va duce la plata măștilor pentru familii care nu au nevoie”, notează Le Monde.

Și în Belgia, masca va fi obligatorie pentru elevii de peste 12 ani, informează Le Soir:

„Dar, dacă dorim ca în lumea post-pandemie educația, cultura, sănătatea, mediul, justiția, solidaritatea, democrația să fie pilonii, aceasta înseamnă să punem bazele unui nou model de viață.  Un model în care oamenii și mediul să se afle în prim plan. Cultura și educația sunt inseparabile. Sunt două fețe ale unei monede care nu are preț. ”